Unblock. Ο σύγχρονος τρόπος για ν’ αποδείξεις στον εαυτό σου και στους άλλους το «σ’ έχω πλέον διαγράψει». Κι έτσι, το κάνεις με τον πιο επίσημο τρόπο της εποχής μας, που είναι φυσικά το μπλοκάρισμα στα μέσα κοινωνική δικτύωσης. Με δικαιολογίες του τύπου ότι δε θες πλέον να βλέπεις το πρόσωπο και το τι κάνει, μην τυχόν κι επηρεάσει τη ψυχοσύνθεσή σου, ή ακόμη αντιδράσεις θυμού και η προσπάθειά σου να μην του δίνεις «αξία» προσφέροντάς του την πολύτιμη, διαδικτυακή φιλία σου. Μέχρι εδώ καλά, όμως καιρό μετά το χωρισμό κι αφού έχεις πλέον ξεπεράσει τα παλιά, πας και πατάς ξεμπλοκάρισμα και περνάς και μια βόλτα από το προφίλ, να δεις, από περιέργεια αν θες, τι κάνει εκείνη η ψυχή.

Η τάση του να κρατάμε μακριά από τη φαίνεσθαι ζωή των σόσιαλ τις πρώην σχέσεις μας δεν είναι κάτι καινούριο. Όλοι έχουμε βρεθεί στη θέση του «τι να σε κάνω να σ’ έχω στην αρχική μου να χαλιέμαι», ή ακόμα σε φάση ειρωνείας, «ας σε εξαφανίσω από προσώπου γης, αφού έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να μιλήσουμε». Ως εδώ λοιπόν δε μιλάμε για τίποτα συναρπαστικό, μιας και όλοι το κάνουμε, όλοι το έχουμε κάνει, όλοι πιθανό να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Εκεί που γεννιούνται απορίες, είναι όταν πατάς «ρυθμίσεις, μπλοκαρισμένοι, ξεμπλοκάρισμα». Λες «πάει στα κομμάτια δε με ενοχλείς πια». Και ξεκινάς την περιήγηση σε φωτογραφίες, αναρτήσεις, αναλύσεις. Ίσως ν’ αρχίζει από απλή περιέργεια, όμως πολλές φορές καταλήγει σ’ ολόκληρη έρευνα του πού βρισκόταν και τι έκανε όλο αυτό το διάστημα που είχες σβήσει τα ίχνη του, το πρόσωπο.

Δικαιολογία νούμερο ένα είναι το ότι αφού έχεις πια ξεπεράσει και προσπεράσει το χωρισμό σας, δε σε ενοχλεί το να βλέπεις ένα γνωστό πρόσωπο που κάποτε σου ήταν και πολύ οικείο. Παίζεις το παιχνίδι της άνεσης λοιπόν κι ενώ πράγματι ίσως να μη σ’ επηρεάζει όπως τότε, εκμεταλλεύεσαι και λίγο τη δυνατότητα που σου δίνει το δίκτυο για να τσεκάρεις εξόδους, στιχάκια, παρέες και σίγουρα γνωριμίες ή και νέες σχέσεις. Στην περίπτωση που αυτή η προσέγγιση είναι αληθής τότε ναι, δεν έχεις και τίποτα να χάσεις, της ψυχικής σου ηρεμίας και της υπεραναλυτικότητάς σου συμπεριλαμβανομένης. Απ’ την άλλη όμως, δεν το βρίσκεις μερικώς άσκοπο το να επιστρέφεις πίσω σε μια διαδικασία που ‘χεις όχι απλώς ξαναβιώσει, αλλά έκανε κι όλο τον κύκλο της χωρίς happy end;

Το νούμερο δύο, επέκταση της πρώτης επεξήγησης είναι το παραδοσιακό «περσινά ξινά σταφύλια, φετινό γαμάτο τσίπουρο» κι ότι δεν υπάρχει λόγος να χαλάτε τις καρδιές σας με παιδιάστικες αντιδράσεις που σε τίποτα δεν εξυπηρετούν. Μη νομίζει και το άλλο άτομο πως του το κρατάς μανιάτικο, μη φοβηθεί να σου πει ένα «γεια» αν σε δει τυχαία στο δρόμο. Λες και η μέρα που αλλάζεις τη ρύθμιση στο λογαριασμό σου, είναι εκείνη που θα μπείτε τυχαία στο ίδιο περίπτερο, ενώ τόσο καιρό ο ένας ήταν ολοκληρωτικά απών απ’ τη ζωή του άλλου. Δε θέλω να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου κι ούτε να κατακρίνω τέτοιες δράσεις, όμως αν είναι μια φορά παιδιάστικο το block επί πόσες φορές πολλαπλασιάζεται το unblock;

Κανείς δεν πρόκειται να παραδεχτεί ποτέ την τρίτη πιθανότητα κι αν το κάνει θα ‘ναι μόνο στον εαυτό του ή σε κάνα κολλητάρι. Αυτή δεν είναι άλλη από την επιθυμία να δεις, έστω μέσα από μια οθόνη, την πρώην σχέση. Είτε επειδή ποτέ δεν ξεπέρασες στ’ αλήθεια το χωρισμό, είτε γιατί ζηλεύεις καθαρά από θέμα εγωισμού μια νέα σχέση ή την υποψία αυτής, επειδή εσύ δεν πέτυχες ιδιαίτερα στον αισθηματικό τομέα μετά το χωρισμό σας και νοσταλγείς τις στιγμές σας κι η λίστα δεν έχει τελειωμό. Αυτά είναι ξέρεις, από κείνα τα μικρά μυστικά, που συχνά δε σ’ αφήνει ο εγωισμός να παραδεχτείς, ούτε στον ίδιο σου τον εαυτό. Και το κάνεις κρυφά, μπαίνεις να ελέγξεις, να βγάλεις συμπεράσματα, να ικανοποιήσεις μια ανεξήγητη επιθυμία του να δεις τι κάνει. Ακόμα χειρότερο βέβαια το κάνει το γεγονός ότι όλο αυτό συμβαίνει, αφού εσύ έχεις επιλέξει να μην ενημερώνεσαι για όλα τα παραπάνω.

Άγνωσται αι βουλαί των σόσιαλ και των πρώην και με βάση ποιο πρωτόκολλο αυτοί λειτουργούν. Το μόνο βέβαιο στην όλη ιστορία, είναι πως εκτός από νέες δυνατότητες επικοινωνίας, έχουμε κερδίσει και νέες δυνατότητες επίδειξης ισχύος όσο αφορά ποιος έχει το πάνω χέρι σ’ έναν χωρισμό. Ό, τι κι αν επιλέξεις να κάνεις σε σχέση με τις διαδικτυακές συναναστροφές σου με πρώην, να θυμάσαι πως αυτές δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική σας σχέση, τωρινή ή περασμένη. Όπως και κανένα σχετικό βήμα δε θα φέρει ουσιώδεις αλλαγές, ούτε θα σου προσφέρει πληροφορίες ζωτικής σημασίας, όσο κι αν θέλουμε να δίνουμε τόση βαρύτητα σε εικονικές σχέσεις και συμπεριφορές.

Συντάκτης: Άνδρη Χριστοφή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου