Υπάρχουν 4 πολύ απλές, όμως πολύ σημαντικές συμφωνίες που αν τις τηρήσεις, θα σε φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην αληθινή ευτυχία. Η ευτυχία σου, ξεκινάει τη στιγμή που εσύ το αποφασίσεις. Επειδή λοιπόν είναι στο χέρι σου, τις συμφωνίες αυτές θα τις κάνεις με τον εαυτό σου. Μάλιστα, με εσένα και κανέναν άλλον! Με έμπνευση το διεθνές best-seller βιβλίο του Don Miguel Ruiz «Οι Τέσσερις Συμφωνίες», δανειζόμαστε λίγη απ΄τη σοφία του και τη μοιραζόμαστε μαζί σας.

 

1. Να είστε άμεμπτοι στη χρήση του λόγου σας. 

Αποτελεί την πρώτη και πιο σημαντική συμφωνία που θα κάνετε με τον εαυτό σας. Ο λόγος είναι ένα «δώρο» που μόνο στο ανθρώπινο είδος έχει δοθεί. Είτε προφορικός είτε γραπτός, έχει μεγάλη ισχύ: η κακή χρήση του, μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε εσάς και στους γύρω σας κι από την άλλη ο λόγος μπορεί να πλάσει τις πιο όμορφες εικόνες και συναισθήματα. Μέσω του λόγου, επικοινωνούμε, εκφραζόμαστε και δημιουργούμε τα γεγονότα της ζωής μας. Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείτε τον λόγο, μπορεί να σας φυλακίσει ή να σας απελευθερώσει. Δεσμευτείτε λοιπόν με τον εαυτό σας, να χρησιμοποιείτε άψογα αυτό το σπουδαίο δώρο και όπως αναφέρει ο Don Miguel Ruiz, η ύπαρξή σας θα μεταφερθεί στο επίπεδο που αποκαλεί «παράδεισο επί γης».

 

2. Μην παίρνετε τίποτα προσωπικά. 

Ό, τι κι αν σας πουν, δε θα πρέπει να επιτρέψετε να μπει στο μυαλό σας και να επηρεάσει την άποψη που έχετε εσείς για τον εαυτό σας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρεται στο βιβλίο είναι το εξής: «αν σας συναντήσω στο δρόμο και σας πω ότι είστε βλάκας, χωρίς να σας γνωρίζω, το πρόβλημα δεν το έχετε εσείς, αλλά εγώ. Αν το πάρετε προσωπικά, τότε ίσως πιστέψετε ότι είστε βλάκας.» Η αρχική σας αντίδραση είναι αν αμφισβητήσετε την ευφυΐα σας κι αν συμφωνείτε με αυτό το ακούσατε τότε θα το πάρετε προσωπικά και κάπως έτσι παγιδεύεστε. Η εγωιστική ιδέα να νομίζουμε ότι είμαστε τόσο σπουδαίοι που τα πάντα περιστρέφονται γύρω από εμάς, είναι και η παγίδα που αναφερόμαστε. Αναλογιστείτε για λίγο, πως ο κάθε άνθρωπος ζει στον δικό του κόσμο, εντελώς διαφορετικό από τον δικό σας. Οι πράξεις και το λόγια των άλλων δε γίνονται εξαιτίας σας, αλλά καθαρά για δικούς του λόγους. 

 

3. Μην κάνετε υποθέσεις. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν υποθέσεις σχετικά με τις σκέψεις και πράξεις των άλλων, σε τέτοιο σημείο που πολλές φορές τις πιστεύουν σαν να ήταν αληθινές. Παρεξηγούν, παίρνουν τα πράγματα προσωπικά και αντιδρούν άσχημα. Το αποτέλεσμα; Δημιουργούν προβλήματα από το τίποτα, προκαλώντας θλίψη και πόνο στον εαυτό τους. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να ξεφύγετε όταν γεμίζετε το μυαλό σας με υποθέσεις, είναι να κάνετε μια παύση και να αναρωτηθείτε πόσο αληθινό είναι αυτό που σκέφτεστε. Επόμενο βήμα: ρωτήστε! Μην ντραπείτε να κάνετε ερωτήσεις στο άμεσα ενδιαφερόμενο άτομο για να μάθετε τα γεγονότα ως έχουν. Όπως πολύ σωστά το διατύπωσε ο Don Miguel Ruiz «οι υποθέσεις οδηγούν στο δρόμο του πόνου».

 

4. Δίνετε πάντα τον καλύτερο εαυτό σας.

Η τέταρτη και τελευταία συμφωνία που θα κάνετε με τον εαυτό σας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις προηγούμενες τρεις συμφωνίες: αν δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό και στην εφαρμογή των πιο πάνω συμφωνιών, τότε θα ριζώσουν για τα καλά στη ζωή σας. Προσοχή! Δείξτε την απαραίτητη κατανόηση στον εαυτό σας καθώς η καλύτερή του εκδοχή θα διαφέρει από μέρα σε μέρα ανάλογα με τη διάθεση σας, την υγεία σας, τα επίπεδα ενέργειάς σας. Για παράδειγμα: Αλλιώς δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό όταν υγιής, παρά όταν είσαι άρρωστος. Όποια κι αν είναι η περίσταση, να κάνετε πάντοτε το καλύτερο που μπορείτε (στα πλαίσια των δυνατοτήτων σας). Έτσι δεν πρόκειται πότε να κρίνετε τον εαυτό σας, να νιώθετε τύψεις και ενοχές. «Κάνοντας πάντα το καλύτερο δυνατό, θα απαλλαγείτε από ένα ισχυρό ξόρκι που σας βαραίνει.»

 

Μέσα από εκατομμύρια αναγνώστες των πιο πάνω συμφωνιών, μπορούμε με σιγουριά να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως αυτές οι συμφωνίες που θα κάνετε με τον εαυτό σας, θα σας φέρουν σε ένα επίπεδο ηρεμίας και γαλήνης. Αποτελούν ένα πρακτικό οδηγό για προσωπική ελευθερία. Τι σημαίνει αυτό; Είμαστε υπεύθυνοι για τις δικές μας σκέψεις, πράξεις και συναισθήματα. Κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να κάνουμε ή να νιώσουμε κάτι αν εμείς δεν το θελήσουμε ή δεν το επιτρέψουμε. Αυτή η προσωπική ελευθερία, είναι και ο «παράδεισος επί γης» όπως το αποκαλεί ο συγγραφέας, Don Miguel Ruiz. Αυτό είναι το και μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας! Deal or no deal? Η ευτυχία σας, είναι προσωπική υπόθεση. 

Συντάκτης: Μαρία Χρίστου-Πιερίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου