Ας ετοιμάσουμε το σκηνικό για να μπείτε κατευθείαν στο θέμα. Είστε στα πρώτα ραντεβού ή στην αρχή μιας σχέσης με ένα πρόσωπο που σε ενδιαφέρει. Πολύ. Δεν ξέρεις όμως πώς ακριβώς να συμπεριφερθείς καθώς βρίσκεσαι στο εξής δίλημμα: αποφεύγεις να δώσεις υπερβολική σημασία στο πρόσωπο μήπως φρικάρει κι εξαφανιστεί; Μήπως νιώσει ότι «πνίγεται» και δεν του αφήνεις αέρα να αναπνεύσει; Από την άλλη δε θέλεις να φανείς αδιάφορος (πιθανός) σύντροφος. Κι αν γουστάρει συνεχή επικοινωνία; Κι αν θέλει να ξέρει ανά πάσα στιγμή αν η σκέψη σου είναι επάνω του; Τι είναι σοφό να κάνεις σε μια τέτοια περίπτωση;

Μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις του ιντερνετικού κοινού είναι «Είναι φυσιολογικό να μη μιλάμε κάθε μέρα μέσα σε μια σχέση; Το να στέλνουμε μηνύματα συνεχώς είναι καλό ή κακό για τη σχέση; Πόσο συχνά θα πρέπει να μιλάμε με το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει στο στάδιο των ραντεβού; Θα πρέπει να στέλνουμε μηνύματα καθημερινά μέσα σε μια σχέση;» Μάλλον ξεχνάμε πως σε μια ερωτική σχέση εμείς φτιάχνουμε τους κανόνες. Παρ΄όλα αυτά, υπάρχουν κάποια “Dos and Don’ts” που δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές.

Επικοινωνία. Ναι, είναι το Α και το Ω σε κάθε σχέση που χτίζουμε στη ζωή μας. Συγκεκριμένα σε ένα νέο ερωτικό ξεκίνημα, είτε αυτό λέγεται «πρώτα ραντεβού» είτε «σχέση» η επικοινωνία, μαζί με την εμπιστοσύνη, αποτελούν τα δύο κύρια συστατικά μιας υγιούς σχέσης. Γιατί το υποστηρίζουμε τόσο ένθερμα; Μέσω της επικοινωνίας, μοιράζεστε κομμάτι της ζωής σας με το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει: αισθήματα, σκέψεις, βιώματα. Μέσω της επικοινωνίας αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις, ιδιαίτερα όταν τα άτομα έχουν διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. Μέσω της επικοινωνίας το ζευγάρι δηλώνει ένας στον άλλο τις προσδοκίες του κι έτσι δεν έχουν αμφιβολίες για το τι είναι αποδεκτό στη σχέση και τι όχι.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να λάβεις υπόψη είναι ο χαρακτήρας και ο τρόπος έκφρασης του ατόμου που φλερτάρεις/βγαίνεις ραντεβού/είσαι σε σχέση. Μήπως έχεις απέναντί σου ένα άτομο εντελώς ανεξάρτητο, φιλελεύθερο που θεωρεί την ελευθερία έκφρασης το υπέρτατο αγαθό; Έχει πολλά χόμπι, ασχολίες και μεγάλο κοινωνικό κύκλο; Δώσε «αέρα» να αναπνεύσει, δηλώνοντας διακριτικά το ενδιαφέρον σου. Θα πάρει το μήνυμα και θα το εκτιμήσει, ανταποδίδοντας το ενδιαφέρον. Πολύ πιθανόν για αυτό το άτομο τα πολλαπλά μηνύματα και τηλεφωνήματα μέσα στην ημέρα να τα βρίσκει λίγο κουραστικά κι ανώφελα.

Έπειτα, έχουμε και το δεύτερο ερώτημα του διλήμματος: «Πρέπει να δίνεις συνέχεια σημασία στο άτομο που βγαίνεις ραντεβού ή έχεις μια νέα σχέση και να εκδηλώνεις το ενδιαφέρον σου με συνεχή κι ασταμάτητη επικοινωνία;» Εδώ συναντάμε τον ερωτικό σύντροφο που αναζητά συνεχή επικοινωνία με το ταίρι του -κι όταν λέμε συνεχή εννοούμε να μην έχουν περάσει πάνω από 1-2 ώρες χωρίς κάποιος να δώσει σημεία ζωής. Στις πλείστες περιπτώσεις πρόκειται για άτομα που δυσκολεύονται να εμπιστευθούν ένα νέο πρόσωπο που μπήκε στη ζωή τους, νιώθουν ανασφάλεια σ’ ένα μεγάλο βαθμό, ή απλά αρέσκονται στο να δίνονται ολοκληρωτικά σε μια νέα σχέση, μειώνοντας δραματικά τον χρόνο που αφιέρωναν σε άλλους τομείς της ζωής τους. Αυτό δημιουργεί μια ανισορροπία στη ζωή του ζευγαριού αφού ο χρόνος για εργασία, χόμπι, ιδιωτική ζωή, ο χρόνος με φίλους ή με την οικογένεια δεν κατανέμεται σωστά.

Ας δούμε τα πράγματα από αντικειμενική άποψη. Η υπερβολή δεν προωθεί μια υγιή σχέση σε καμία περίπτωση και το ιδανικό βρίσκεται κάπου στη μέση. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην αρχή μιας σχέσης ή στο φλερτ, είναι γεγονός πως θέλουν να νιώθουν πως λαμβάνουν αρκετή σημασία από το άλλο άτομο, τόση, που δεν τους κάνει δυο καλούς φίλους, αλλά ζευγάρι. Η συνεχή επικοινωνία δεν έχει καμία χρηστικότητα όταν τα θέματα που συζητάτε με το ερωτικό σου ταίρι είναι «περί ανέμων και υδάτων» χωρίς να συζητάτε κάτι ουσιαστικό. Αυτού του είδους συζητήσεις γίνονται από βαρεμάρα και όχι από γνήσιο ενδιαφέρον για να γνωρίσεις κάποιον.

Όποιος κι αν είναι ο τύπος σου, στην αρχή μιας γνωριμίας φρόντισε να του γνωστοποιήσεις το ενδιαφέρον σου, είναι κολακευτικό από όποια πλευρά κι αν το δεις. Με προσοχή έτσι; Από το ενδιαφέρον μέχρι το «γίνομαι βδέλλα», 56 αναπάντητες δρόμος!

 

Συντάκτης: Μαρία Χρίστου-Πιερίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου