Στα 3 eBook το 1 δώρο με το εκπτωτικό κουπόνι 3for2! Ανακάλυψέ τα!

dd15

Ένα ζευγάρι από τη στιγμή που επιλέγει να συγκατοικήσει, πάει τη σχέση του ένα βήμα παραπέρα, κάνει “upgrade” δηλαδή. Αυτό σημαίνει περισσότερος χρόνος μαζί, περισσότερες αγκαλιές μαζί, -γιατί όχι- περισσότερος ύπνος μαζί! Αυτά σαφώς δεν είναι τα μόνα πράγματα που περιλαμβάνει το πακέτο «συγκατοίκηση». Υπάρχουν και οι καθημερινές δουλειές που χρειάζονται να γίνονται στο σπίτι για να είστε χορτάτοι, καθαροί και άνετοι στο περιβάλλον σας. Εδώ λοιπόν, ερχόμαστε εμείς για να σας υπενθυμίσουμε πόσο χρήσιμο και πολύτιμο είναι για ένα ζευγάρι που συγκατοικεί, να έχει εντελώς διαφορετικές δεξιότητες ο ένας από τον άλλον.

Χρειάζεστε ιδιαίτερα επιχειρήματα; Τα έχουμε! Καταρχάς, έχοντας ο καθένας τον «τομέα ειδίκευσής του», συνεπάγεται ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη και ολοκλήρωση μιας δουλειάς. Δεν μπλέκεται το ταίρι του στα πόδια του και σίγουρα δεν τρέχει ο ένας τον άλλο ξωπίσω για να τελειοποιήσει την ατέλειωτη δουλειά. Για παράδειγμα: είναι ο σύντροφός σας φίλος του Dettol και της σφουγγαρίστρας; Δώστε του την ελευθερία να γυαλίσει τα πατώματα. Αν εσείς λατρεύετε να συνοδεύετε το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα με ροκ μουσική, go for it και αφού τελειώσετε δώστε τη σκυτάλη στο ταίρι σας με τη σφουγγαρίστρα. Είμαστε βέβαιοι πως κάνετε δυνατή ομάδα!

Ποιος απ΄ τους δυο σας είναι καλό μάστορας ή μπογιατζής; Ποιος έχει την περισσότερη υπομονή; Εκεί που σκοράρει πιο ψηλά ο καθένας, εκεί θα δείξει το ταλέντο του. Αν τα χέρια του καλού σας κάνουν θαύματα στις κατασκευές ή μικρο-επιδιορθώσεις αφήστε τον να φτιάξει εκείνη τη βρύση που χάλασε, ενώ αν αγοράσετε νέα έπιπλα που χρειάζονται συναρμολόγηση δε χρειάζεται να μπείτε και οι δυο σας στη διαδικασία και να μαλώσετε για βίδες (κυριολεκτικά!). Σε περίπτωση που είστε οπλισμένοι με τόση υπομονή όσο ενός Βουδιστή μοναχού αναλάβετε να στήσετε εσείς τη νέα πολυθρόνα. Θυμηθείτε, αναλαμβάνω τη δουλειά, αναλαμβάνω και την ευθύνη: αν βρείτε σκουπιδάκια στις γωνίες του δωματίου, αν πλημμυρίσει το μπάνιο σας, αν το πόδι της πολυθρόνας «φύγει» γι’ άλλη γη γι’ άλλα μέρη, δείχνουμε υπευθυνότητα γι’ αυτό το αποτέλεσμα. Μεγάλα παιδιά είμαστε, δε χρειάζεται να δακτυλοδείχνουμε.

Ακόμη ένα θετικό των διαφορετικών δεξιοτήτων ανάμεσα στα ζευγάρια που μένουν κάτω απ΄ την ίδια στέγη είναι το «αυτόματο» μοίρασμα ευθυνών και δουλειών του σπιτιού. Αν το ένα άτομο είναι ειδικός στο φτιάχνει λίστες για τα ψώνια, να καταγράφει τα έξοδά σας ενώ εσείς τοποθετείτε με μαθηματική ευλάβεια τα ψώνια στα ντουλάπια, το βλέπουμε σαν ένα win-win situation. Πηγαίνετε λοιπόν ένα βήμα πίσω και σκεφτείτε όλες τις δουλειές -που βλέπετε σαν αγγαρείες τις οποίες πρέπει να κάνετε όταν ζείτε μόνοι σας. Αν συγκατοικείτε, πολλές από αυτές τις δουλειές πιθανόν να μην εμπίπτουν πλέον στις δικές σας αρμοδιότητες, άρα έχουν ήδη φύγει από τη λίστα σας. Το ιδανικό ποσοστό αφού ζούμε σε δυτική κοινωνία του 21ου αιώνα είναι το 50-50, just saying. Υπάρχουν άνθρωποι που σιχαίνονται το σιδέρωμα, το πλύσιμο των πιάτων, ενώ για άλλους αποτελεί φυσικό αγχολυτικό. Αν υπερηφανεύεστε για τα σουτζουκάκια και τον μουσακά σας αλλά μετά η κουζίνα μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο, δώστε χώρο στην οργή και την αγανάκτηση. Επιτρέψτε στο ταίρι σας να σας ευχαριστήσει για το υπέροχο γεύμα και δώστε του την αγχολυτική δραστηριότητα που αναφέραμε προηγουμένως.

Η διαφορετικότητα μεταξύ των ζευγαριών και των ανθρώπων γενικότερα, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να γιορτάζεται. Κάθε άτομο μέσα σε μια σχέση μπορεί να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις αρετές και χάρες του. Τώρα θα σκεφτείτε «Μα είναι αρετή να ξέρει κάποιος να σιδερώνει κολλαριστά τον γιακά του πουκαμίσου;» Κι όμως, είναι αρετή η υπομονή, η προσοχή στη λεπτομέρεια, η αγάπη και φροντίδα που δείχνει για ένα ρούχο που φοράει είτε το άτομο το ίδιο είτε το ταίρι του. Η συγκατοίκηση γίνεται πολύ πιο ευχάριστη για ένα ζευγάρι όταν οι δουλειές τους σπιτιού μοιράζονται ούτως ώστε να μην επωμίζεται όλο το βάρος ένα από τα δύο άτομα. Ακόμα κι αν το ταίρι σας είναι λίγο γκρινιάρικο, ακατάστατο, αμελές. μπορείτε πάντοτε να βρείτε και να αναδείξετε το κρυφό του ταλέντο. Η Ophrah Winfrey μας υπενθυμίζει που μπορούμε να βρούμε την ευτυχία: «Οι πιο χαρούμενοι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που έχουν το καλύτερο από όλα, αλλά εκείνοι που βρίσκουν το καλύτερο σε κάθε περίσταση.»

Συντάκτης: Μαρία Χρίστου-Πιερίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου