Δε χρειαζόμαστε πολλά. Καλή παρέα και καλή διάθεση για να περάσουμε ωραία. Πολλοί έχουμε συνδυάσει την καλοπέραση με τα ξενύχτια και με άφθονο αλκοόλ. Αν όχι τώρα, σίγουρα έχει υπάρξει περίοδος στη ζωή μας που αυτό σήμαινε διασκέδαση κι είναι πολύ οκ, γιατί ο καθένας όπως του αρέσει. Τι συμβαίνει, όμως, όταν αναγκάζεσαι να μην πιεις σταγόνα; Να ξέρεις ότι εκεί που θα πάτε θα τσουγκρίζεις και θα λες «στην υγεία μας» με νερό -άντε, στο τσακίρ ανθρακούχο;

Το να ‘σαι νηφάλιος σε μία παρέα που τα ‘χει τσούξει λίγο είναι κάτι παραπάνω από διασκεδαστικό. Άμα ήταν εντολή γιατρού, γιατί παίρνεις αντιβίωση, για παράδειγμα, σίγουρα κυλά στο αίμα εκτός από νερό και μια δόση ξενερώματος, αλλά πρέπει να το δεις διαφορετικά. Είσαι αυτός που βλέπει και ξέρει τα πάντα.

Ας το πάρουμε απ’ την αρχή. Είσαι ο παρατηρητής. Είσαι τα μάτια της παρέας και τα αφτιά της. Έχεις την υπέροχη αίσθηση, αυτή της διαύγειας. Αντιλαμβάνεσαι ό,τι διαδραματίζεται γύρω σου. Όχι μόνο στην παρέα σου. Κωμωδίες, δράματα και ρομαντικές ταινίες παίζονται μπροστά στα μάτια σου. Οκ, μπορεί κι αισθησιακές, αναλόγως πού θα πάτε. Βλέπεις έρωτες να γεννιούνται, ζευγάρια να τσακώνονται. Όχι τίποτα άλλο, καταλαβαίνεις και τον λόγο του τσακωμού, που ένα δικαίωμα να σου έδιναν, εσύ θα τους εξηγούσες και ποιος έχει το λάθος, και θα τους έκανες και να μονοιάσουν. Αλλά λόγος δε σου πέφτει, όποτε έχεις πάρει τα πατατάκια σου αγκαλιά, βλέπεις πώς εξελίσσεται κι εύχεσαι να δώσουν ένα φιλί στο τέλος. Δε χρειάζεται να καρφώνεσαι ούτε να γίνεσαι αδιάκριτος, να έχεις την αγωνία σου με μέτρο. Ως παρατηρητής ξέρεις κι ό,τι κάνει ο καθένας ξεχωριστά στην παρέα. Που αυτό, αναπόφευκτα, σημαίνει ότι είσαι ο άνθρωπος που θα ‘χει τις περισσότερες κλήσεις την επόμενη ημέρα. Κανονίζετε καφέ κι εξιστορείς με στόμφο όλες τις βλακείες που έκαναν με κάθε λεπτομέρεια, περιγράφοντας και πόσο άφθονο γέλιο σου χάρισαν. Να ‘ναι καλά τα παιδιά.

Είσαι προστάτης. Διότι θα σε ευχαριστήσει ο φίλος που του άρπαξες το κινητό απ’ τα χέρια να μη στείλει εκείνο το μεθυσμένο μήνυμα στο πρώην αμόρε. Όχι, όμως, αυθαίρετα κι ετσιθελικά, επειδή το έκρινες εσύ, αλλά γιατί στο ζήτησε το κολλητάρι πριν ξεκινήσει η βραδιά. Ναι, θα μου πεις, να νταντευείς δεν έχεις όρεξη, αλλά σκέψου στις δικές σου περιπτώσεις πως παρακαλούσες να υπήρχε ένας άνθρωπος δίπλα σου να σε σταματήσει να μην το στείλεις το αναθεματισμένο το μήνυμα. Ε, εσύ είσαι αυτός ο άνθρωπος τώρα και χαρά σου και μπράβο σου!

Είσαι αντικειμενικός. Δηλαδή; Αν δεχτείς κάποια προσέγγιση κι οι 5 αισθήσεις έχουν κεραίες, μπορείς να κρίνεις αν πραγματικά σου αρέσει ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου ή όχι. Υπό άλλες συνθήκες μπορεί απλά να ενέδιδες σε κάποιον ή να απέρριπτες αντίστοιχα. Με απλά λόγια, η επόμενη η ημέρα θα ξεκινούσε με την ατάκα «Τι μαλακία έκανα χθες και κάνεις δε με σταμάτησε». Αν απ’ την άλλη είσαι ο άνθρωπος που προσεγγίζει, σίγουρα με νηφαλιότητα ο στόχος είναι πιο ξεκάθαρος κι οι πιθανότητες να τον κατακτήσεις υπέρ σου.

Κι η επόμενη ημέρα υπέροχη. Ούτε hangover, ούτε κοκτέιλ από χάπια, ούτε άλλα γιατροσόφια για να σου φύγει ο πονοκέφαλος, γιατί πολύ απλά δε θα υπάρχει. Οπότε, ακόμα κι αν δεν πίνεις, έχεις πολλούς λόγους να βγεις, γιατί σίγουρα θα το διασκεδάσεις. Μπορεί να συμβεί και κάτι άλλο στο τέλος μιας νηφάλιας βραδιάς: Να αναθεωρήσεις. Δηλαδή, να βάλεις ένα όριο και την επόμενη φορά να πεις στοπ στο πότο, μέχρι εδώ. Να ‘χεις περάσει όμορφα αλλά να νιώθεις και περήφανος που τήρησες την υπόσχεση που έδωσες στον εαυτό σου.

Συντάκτης: Κατερίνα Παπαδοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη