Σχέση από απόσταση ακούς κι αντιδράς σαν να ‘χεις ακούσει 10% επιπλέον αύξηση στο Φ.Π.Α. Σε φρικάρει και σε τρομοκρατεί. Λογικότατο ως ένα σημείο. Τα ζόρικα είναι για τους ζόρικους και σαφώς μια σχέση από απόσταση ανήκει στην κατηγορία των καταστάσεων που θα χαρακτήριζες δύσκολες. Εδώ τον άλλον τον έχουμε δίπλα μας και πάλι δεν μπορούμε να το κάνουμε να δουλέψει, αν έχουμε και τόσα χιλιόμετρα ανάμεσα μας, τι ;

Πώς μπορείς να είσαι εντάξει σε μια σχέση που δε χορταίνεις τον άλλον; Πώς μπορούν κάποιοι να συμβιβάζονται; Δεν μπορείς να το καταλάβεις. Όμως, επειδή έχεις μεγαλώσει πια, καιρός είναι ν’ αφήσεις τους ηλίθιους φόβους σου στην άκρη. Αν τον άλλον τον θέλεις σαν παλαβός, αν τον γουστάρεις σε σημείο τρέλας, έτσι όπως πρέπει να γουστάρουμε τους ανθρώπους, όλα μοιάζουν γελοίες δικαιολογίες. Ιστορίες να ‘χουμε να λέμε και λόγοι για να δειλιάσουμε.

Καθώς  όμως, είναι και καλοκαιράκι κι επειδή μπορεί να γνωρίσεις το άλλο σου μισό σε κανένα νησί του Αιγαίου που θα είσαι διακοπές με το παρεάκι, υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά από αυτά που κάνουν τις σχέσεις από απόσταση να μην έχουν τίποτα να ζηλέψουν απ’ τις άλλες. Μπας και δε χάσεις τον έρωτα μέσα απ’ τα χεριά σου.

Αρχικά, σχέση από απόσταση δε σημαίνει είμαι αγκαλιά με το κινητό όλη μέρα κι όλη νύχτα. Όχι, απαγορεύεται. Τα χιλιόμετρα που σας χωρίζουν δε σου δίνουν  το δικαίωμα να γίνεις σκλάβος της κινητής τηλεφωνίας ούτε να κάνεις και τον άλλον. Άσε που κάποια στιγμή θα τελειώσουν κι οι λέξεις και δε θα ‘χετε τι να πείτε, εν ολίγοις θα βαρεθείτε. Λέμε ναι στη συχνή επικοινωνία κι ένα ξεκάθαρο όχι στη συνεχή και περιττή.  Κανένα χιλιόμετρο δε σβήστηκε με δυο μηνύματα παραπάνω.

Επίσης, δεν υπάρχει χώρος για ηλίθιες και παιδιάστικες ζήλιες. Θα βγαίνεις, θα πίνεις, θα γλεντάς. Τα ίδια θα κάνει κι ο άλλος. Στην τελική αν θέλει κάποιος να κάνει την κουτσουκέλα του, θα την κάνει, είτε είναι σ’ άλλη πόλη, είτε σ’ άλλη χώρα, είτε δίπλα σου. Οι παράνοιες είναι κι αυτές περιττές. Εμπιστοσύνη, παιδιά μου, αυτό είναι το κλειδί για τις πετυχημένες κι υγιείς σχέσεις.

Λέμε κι ένα μεγάλο ναι στο τηλεφωνικό σεξ και το sexting. Όχι ότι αντικαθιστούν την original πράξη, αλλά σε κάνουν να το ζητάς ακόμα πιο πολύ. Να θες τον άλλον ακόμα περισσότερο και ν’ ανυπομονείς για την επόμενη συνάντησή σας. Να μην τις ντρέπεστε και να μην τις φοβάστε τις συζητήσεις αυτές. Δεν είναι πράγματα του σατανά. Ίσα-ίσα σε φέρνουν πιο κοντά με τον άλλον κι ανανεώνουν τη σχεσούλα.

Α! Κι οι εκπλήξεις είναι πάντα καλοδεχούμενες. Κάνε μια εμφάνιση ξαφνική εκεί που δεν το περιμένει. Πάρε το πρώτο πλοίο, τρένο, αεροπλάνο και πήγαινε στο μαγαζί που συχνάζει ή πέρνα απ’ το σπίτι σε αιφνίδιο χρόνο και φόρεσε στον άνθρωπό σου το πιο μεγάλο του χαμόγελο. Δείξε μέσα απ’ τις πράξεις πόσο τον θες και δώσε να καταλάβει πως ο έρωτας και το πάθος δεν είναι συναισθήματα άγνωστα.

Καταλήγοντας, αν το θέλεις πραγματικά, η απόσταση είναι το τελευταίο που πρέπει να σε απασχολεί. Τρόποι και λύσεις υπάρχουν σε κάθε πρόβλημα. Πόσο μάλλον σε ένα χιλιομετρικό. Η ανθρωπότητα έχει κάνει βήματα μπροστά. Τόσα, αεροπλάνα, τρένα βαπόρια, λεωφορεία. Ο άνθρωπος βρε, κατάφερε να πάει στο φεγγάρι εσύ γιατί κωλώνεις ακόμα να ζήσεις τον έρωτα που περίμενες τόσο καιρό;

 

Επιμέλεια Κειμένου Ελευθερίας Ηλιοπούλου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Ελευθερία Ηλιοπούλου