Υπάρχουν πολλά πράγματα που σε αγγίζουν άραγε και σε βοηθούν να καταλάβεις πράγματα για σένα και τους ανθρώπους γύρω σου; Σπάνια βλέπεις ανθρώπους που το βρίσκουν πλέον. Ίσως ένα από τα ελάχιστα αυτά πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις να είναι η μουσική.

Η μουσική πάντα έχει ένα τρόπο να σε αγγίζει συναισθηματικά, όπως άλλωστε και κάθε μορφή τέχνης. Σκοπός της είναι να σου προκαλεί συναισθήματα. Να ταυτιστείς, να εκφραστείς μέσα από τους στίχους. Να συγκινηθείς με τις μελωδίες που ακούς. Να νιώσεις ότι οι στίχοι γράφτηκαν για σένα, σαν κάποιος να σε παρακολουθεί. Λες κι οι στιχουργοί ήταν στο μυαλό σου ένα πράγμα ή σε πρόσεχαν με κιάλια από μακριά την ώρα που έψαχναν έμπνευση να δημιουργήσουν.

Γι’ αυτό άλλωστε γουστάρουμε και τόσο πολύ τη μουσική. Γιατί μέσα απ’ αυτή εκφραζόμαστε, τόσο εσωτερικά όσο κι εξωτερικά. Μπορείς να χορέψεις στο ρυθμό που ακούς και να εκφράσεις συναισθήματα αναλόγως. Ειδικά όμως η εσωτερική έκφραση είναι σημαντικότερη. Κι ακόμα ειδικότερα, γίνεται πιο σημαντική όταν νιώθουμε ερωτευμένοι.

Ξαφνικά, όταν κεραυνοχτυπιέσαι, νομίζεις ότι όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από ‘σένα και το έτερον ήμισυ. Και καλά κάνεις. Ο δικός σου μικρόκοσμος περιστρέφεται γύρω απ’ αυτό. Δια μαγείας, όλα τα τραγούδια μιλούν για σένα. Για έρωτες ανεξίτηλους, γι’ αγάπες βαθιές κι όλα αυτά που βγάζουν νόημα μόνο όταν είσαι ερωτοχτυπημένος.

Κι αν το καλοσκεφτείς, λειτουργεί κι αντίστροφα αυτή η εξίσωση. Καταλαβαίνεις ότι είσαι ερωτευμένος όταν όλα τα τραγούδια μιλούν για σένα. Και το πιο τρελό είναι ότι κάθε περίπτωση έρωτα μπορεί να περιγράφει κι από ένα τραγούδι. Είτε είστε στα μπούνια σας είτε ο έρωτάς σου είναι μακριά. Ακόμα κι αν μιλάμε για έναν έρωτα ανεκπλήρωτο, θα βρεις ένα τραγούδι να μιλήσει για τον πόνο σου, για τους νταλκάδες και τις αμφιβολίες σου.

Υπάρχουν τραγούδια που θα σου μιλήσουν για έρωτα. Για μουσικές και λόγια που θα ακούς και θα σου προκαλούν συναισθήματα και θα σου φανερώνουν πτυχές σου. Τραγούδια που θα αφιερώσεις ανοιχτά ή κρυφά. Κομμάτια για να διατυπώσεις τα αισθήματά σου με λόγια που πολλές φορές δυσκολεύεσαι να βρεις. Τραγούδια που θα σου περιγράψουν τις φάσεις ενός έρωτα που έρχεται ή που πέρασε.

Τραγούδια που θα σου επιτρέψουν να περάσεις μηνύματα υποσυνείδητα και λίγο κάτω απ’ το χάλι, γιατί ίσως φοβάσαι να εκτεθείς έτσι άμεσα χωρίς κανένα φραγμό. Όταν είσαι ερωτευμένος άλλωστε, θες δε θες, νιώθεις δε νιώθεις, μ’ ένα μυστήριο τρόπο ταυτίζεσαι με ό,τι τραγούδι κι αν ακούσεις. Όλα μέσα τους περιγράφουν κι από κάτι που νιώθεις ή θα ήθελες να νιώσεις. Κάτι εν πάσει περιπτώσει που λαχταράς να ζήσεις.

Σκέψεις που θες να μοιραστείς, στιγμές που θες να δημιουργήσεις με τον άνθρωπό σου.  Όλα συγκλίνουν προς τη μουσική. Βρίσκεις τον εαυτό σου, την κατάστασή σου να αποτυπώνεται σε λέξεις να μελοποιείται και να δημιουργεί συναισθήματα. Εξάλλου, βρίσκεσαι και σε ένα ψυχολογικό επίπεδο που οι ενδορφίνες σου χτυπούν κόκκινο, σου είναι ευκολότερο να βρεις τον εαυτό σου σε οτιδήποτε ακούς και σου προκαλεί συναίσθημα. Αυτός δεν είναι κι άλλωστε ο σκοπός της μουσικής; Να σε κάνει να ερωτεύεσαι ακόμα πιο πολύ, πιο βαθιά, πιο ουσιαστικά.

 

Συντάκτης: Κατερίνα Καλή