Δεν ξέρω αν το ξέρετε, αλλά έχουν μείνει 44 μέρες για τα Χριστούγεννα. Νομίζω πως πρέπει να αρχίσω να ανησυχώ. Δε βλέπω πουθενά λαμπάκια, ούτε δέντρα χριστουγεννιάτικα, ούτε τις υπερπαραγωγές στα μπαλκόνια. Επίσης, που πήγαν οι  διαφημίσεις του Jumbo που μετρούσαν αντίστροφα από τις 50 μέρες; Και τι γίνεται με τη διαφήμιση της Coca-Cola με το κόκκινο φορτηγό; Πού είναι ο ο λατρεμένος Άγιος Βασίλης με τα γένια του και τα κόκκινα ρουχαλάκια του;

Και τώρα που είπα Άγιος Βασίλης, έχω να σας ανακοινώσω κάτι. Πιστεύω στον πιο υπέροχο Άγιο σε όλο τον κόσμο και τον περιμένω πώς και πώς. Ναι, τι ας πούμε; Προφανώς και συμφωνείτε όλοι μαζί μου.

Καταρχάς είναι ο αγαπημένος άγιος των παιδιών και ό,τι αγαπούν τα παιδιά είναι η αγάπη στην πιο αγαθή της μορφή. Επίσης, μας φέρνει δώρα. Ας σταθούμε λιγάκι σ’ αυτό. Χωρίς γνώσεις ψυχολογίας, θα γενικεύσω ευθαρσώς, οπότε συγχωρέστε με εκ των προτέρων. Οποιοσδήποτε σου δίνει κάτι, σε προδιαθέτει για να νιώσεις το αίσθημα της χαράς. Με τον κυριούλη, αυτόν ντε με τα μούσια (τον παππού, όχι τους μουσάτους γενικώς) νιώθεις αμέσως το αίσθημα αυτό της ευφορίας.

Ο κοκκινοσκούφης γεράκος λοιπόν μας λατρεύει όλους, όπως λατρεύουμε κι εμείς αυτόν. Έρχεται με το τέλειο έλκηθρό του και μαζί με τα ελαφάκια του που κι αυτά πετάνε, γυρίζουν σ’ ένα βράδυ τον κόσμο. Τι εννοείς δεν το πιστεύεις; Σκέψου λίγο. Είναι απολύτως φυσιολογικό ένας Άγιος, να γυρίσει τον κόσμο σ’ ένα βράδυ. Αφού είπαμε έχει έλκηθρο που πετάει.

Α, δε σας είπα και το άλλο. Έχει και λίστα. Ναι, ναι με όλα τα κακά παιδάκια. Σε αυτά δε φέρνει δώρα, έτσι για να μάθουν να μην τρώνε τα λαχανικά τους. Έχει όμως και λίστα με τα καλά παιδάκια, αυτά που βλέπουν και τα στρουμφάκια όταν πάνε βόλτα στην εξοχή. Και για να φέρει αυτά τα τέλεια παιχνίδια σε όλα τα καλά παιδιά, έχει και εργοστάσιο πασπαρτού. Λίγες κούκλες από ‘δω, κάτι αυτοκινητάκια από ‘κει και κάτι κουζινικά παραπέρα.

Απ’ όσο έχω ενημερωθεί από τους καλικάντζαρους, πλέον φτιάχνουν και υπολογιστές, κινητά και τάμπλετ και mp3. Εξέλιξη, όχι αστεία. Σε περίπτωση που δεν ξέρετε κι αναρωτιέστε πού κολλάνε οι καλικάντζαροι, να σας διαφωτίσω. Είναι οι βοηθοί του. Και για να σας προλάβω, σαφώς και έχει βοηθούς. Πού να μας προλάβει όλους μαζί ένας άνθρωπος;

Και φτάνουμε στο πιο σημαντικό απ’ όλα. Τη στιγμή της Παραμονής των Χριστουγέννων. Πέφτουμε όλα τα παιδάκια από νωρίς για ύπνο, γιατί αν μας δει ξύπνιους ο Άγιος δεν έρχεται. Του έχουμε αφήσει κουλουράκια με γάλα και καρότα για τους ταράνδους. Ε, όλο τον κόσμο θα γυρίσουν μη μείνουν νηστικοί οι καημένοι. Κι αφού μπαίνει ο καλός μας ο πολυπόθητος από την καμινάδα, αφήνει τα δώρα κάτω από το δέντρο και σκαρφαλώνει πάλι μέσα από την καμινάδα για να φτάσει στη σκεπή όπου έχει παρκάρει το έλκηθρο. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως ο γλυκούλης έχει λίγα παραπάνω κιλάκια μωρέ και η κοιλίτσα του μπορεί να σφηνώσει λίγο και να πέσει κανένα τούβλο, οπότε μην αγχωθείτε, όλα καλά.

Νομίζω μετά από αυτή την περιγραφή, κι αφού σας ανέλυσα τόσο διεξοδικά την υπόθεση «Άγιος Βασίλης» όλοι πλέον έχετε πειστεί για την ύπαρξή του.  Δεν ξέρω για εσάς, εγώ πάντως τον περιμένω με ανυπομονησία. Αρκεί να μη μου φάει τα μελομακάρονα. Τότε θα τσακωθούμε.

 

Επιμέλεια Κειμένου: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Κατερίνα Καλή