Αν με ρωτούσατε τι είναι χειρότερο να δω στον ύπνο μου, να με κυνηγάνε ή την πρώην σχέση μου, ειλικρινά δε θα μπορούσα με βεβαιότητα να απαντήσω -πιθανόν ούτε κι εσείς. Αυτό μάλλον συμβαίνει γιατί και τα δύο αυτά είδη ονείρων συνοδεύονται από φόβο, ιδρώτα και ταυτόχρονα ερωτηματικά γιατί τα βλέπουμε. Μετά από ένα όνειρο με πρωταγωνιστή ένα πρόσωπο που δεν έχει πια θέση στην καθημερινότητά μας, πιθανόν να ανατρέξουμε στον ονειροκρίτη προσπαθώντας να βρούμε τι σημαίνει αυτό που είδαμε. Την απάντηση όμως στο γιατί βλέπουμε αυτά τα όνειρα, δύσκολα θα τη βρούμε. Οι επιστήμονες και οι ψυχολόγοι έχουν καταλήξει στο ότι είναι αρκετοί οι λόγοι που οι πρώην σχέσεις επιστρέφουν την ώρα που κοιμόμαστε, όπως και οι τρόποι που μπορούν να εμφανιστούν στα όνειρά μας. Σημαντικό ρόλο παίζει και η φάση που βρισκόμαστε στη ζωή μας τη συγκεκριμένη στιγμή. Ας δούμε, λοιπόν, τους 4 κυριότερους λόγους που ένας πρώην γυρνάει -ακόμα και στον ύπνο μας.

 

1. Έχουμε ακόμα συναισθήματα

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι όταν σε χωρίζει κάποιος που ήσουν πολύ ερωτευμένος μαζί του, υπάρχει τεράστια πιθανότητα να τον/την δεις στα όνειρά σου, γιατί πολύ απλά έχεις ακόμα συναισθήματα. Συνήθως σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε ότι τα έχουμε ξαναβρεί με το συγκεκριμένο πρόσωπο. Μερικές φορές βλέπουμε ακόμα και ότι έχουμε εισβάλλει σπίτι του, ιδίως αν έχει προηγηθεί συμβίωση, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε τι μας οδήγησε στον χωρισμό. Ασχέτως αν βρούμε το γιατί, στο τέλος θα μείνουμε με την απορία πότε θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε επιτέλους το συγκεκριμένο πρόσωπο.

 

2. Δεν περνάμε καλά στην ερωτική μας ζωή 

Ακόμα κι αν έχουν περάσει χρόνια που χωρίσαμε, αν η τωρινή μας σχέση δε μας γεμίζει σ3ξουαλικά ή και συναισθηματικά, το υποσυνείδητό μας νοσταλγεί εκείνες τις ημέρες, τις όμορφες, που ήταν γεμάτες χαμόγελα, έρωτα και αγάπη. Η πιθανότητα, λοιπόν, να κάνει την εμφάνισή της ένα πρώην ταίρι στα όνειρά μας όταν κάτι μας λείπει με το νυν πρόσωπο είναι μεγάλη. Μάλιστα, αυτά τα όνειρα -λένε επιστήμονες και ειδικοί- έχουν συνήθως τη μορφή της επανασύνδεσης ή της τυχαίας συνάντησης ή ακόμα και της ερωτικής επανένωσης.

 

3. Αναπολούμε τον τότε εαυτό μας

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που βλέπουμε τους πρώην έρωτές μας στα όνειρά μας, χωρίς να υπάρχει ερωτική σύνδεση. Βλέπουμε ποιοι ήμασταν εμείς τότε, πώς ενεργούσαμε και πώς συμπεριφερόμασταν. Αν, λοιπόν, ονειρευτούμε κάτι ερωτικό, μία επανασύνδεση με τον/την πρώην, οι ειδικοί μάς ενημερώνουν ότι δε σημαίνει απαραίτητα πως επιθυμούμε να είμαστε ξανά μαζί με το συγκεκριμένο άτομο, αλλά ότι επιθυμούμε να γυρίσουμε σε εκείνο τον παλιό μας εαυτό ή να ξαναγίνει η ζωή μας όπως τότε που ήμασταν σε εκείνη τη σχέση.

 

4. Κάποτε πληγωθήκαμε βαθιά 

Αν το πρώην ταίρι μάς απάτησε ή βρεθήκαμε σε μια χειριστική σχέση, αυτό αφήνει ένα βαθύ αποτύπωμα στην ψυχή μας. Μια τέτοια συνθήκη μπορεί να μας οδηγήσει να δούμε στα όνειρά μας τον/την πρώην, ακόμα κι αν έχουν περάσει χρόνια. Τα όνειρα αυτά μπορεί να υποδηλώνουν ότι με το πρόσωπο που είμαστε τώρα ίσως νιώθουμε ακριβώς το ίδιο, ότι μπορεί να βρισκόμαστε σε μια εξαρτητική σχέση ή ότι καταλήγουμε να είμαστε εμείς το θύμα. Το όνειρο μπορεί να είναι μία προειδοποίηση, ώστε να μας θυμίσει τι ζήσαμε για να μην ξαναβρεθούμε στις ίδιες συνθήκες με τότε. Οι ψυχολόγοι σε αυτή την περίπτωση λένε ότι βιώνουμε μετατραυματικό στρες.

 

Τελικά, το να ονειρευόμαστε τις πρώην σχέσεις μας είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Μελέτες υποστηρίζουν πως αν συμβαίνει κάτι αυτή τη στιγμή στη ζωή μας που μας κάνει να νιώθουμε όπως τότε, πρέπει να το διορθώσουμε. Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Lauri Loewenberg, επαγγελματίας αναλυτής ονείρων, στην Elite Daily: «Αν δεις στον ύπνο σου πρώην σύντροφό σου, δεν είναι απαραίτητο ότι τον θέλεις πίσω στη ζωή σου, αλλά είναι πολύ πιθανό να τον ονειρεύεσαι γιατί το υποσυνείδητό σου προσπαθεί να σε βοηθήσει να συμβιβαστείς με το τέλος της σχέσης και το τέλος της ιστορίας σας. Τα όνειρα είναι μηνύματα από εμάς προς εμάς, με σκοπό να μας βελτιώσουν».

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα δούμε την πρώην σχέση μας στο όνειρό μας, ας μην τρομάξουμε, ας μην ιδρώσουμε από την αγωνία ότι ίσως θέλουμε να γυρίσει, αλλά ας το δούμε σαν μία ευκαιρία να βελτιωθούμε. Κλείνοντας, θα ήθελα απλώς να αναφέρω ότι από το 2020 έως το 2022, οι αναζητήσεις με τίτλο «Γιατί ονειρεύομαι τον/την πρώην μου» αυξήθηκαν κατά 2.450%. Τελικά είμαστε πολλοί!

Συντάκτης: Φώτιος Λαμπαδάριος
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.