Ξάγρυπνη με είχε βρει εκείνη η νύχτα από όσα θυμάμαι. Δεν ήταν μόνο η απροσδόκητη χαρά ότι η μαμά μου θα μου κάνει ένα αδερφάκι, αλλά ξαφνικά απορίες άρχισαν να γεννιούνται στο κεφάλι μου.

Δηλαδή πώς ακριβώς θα το έκανε; Ήξερα ότι θα βρισκόταν στην κοιλιά της γιατί μου την έδειξε και ήταν φουσκωμένη. Μου είπε ότι θα μεγαλώσει 9 μήνες εκεί μέσα και μετά θα βγει.

-Γιατί να βγει από εκεί που κάνουμε πιπί οι γυναίκες και πώς μπήκε στην κοιλιά δηλαδή;

Ήταν η απορία μου την άλλη μέρα. Την προετοίμαζα όλη νύχτα για να μη μου πουν δικαιολογίες πάλι. Τώρα θα τους ανάγκαζα να μου μιλήσουν.

Όλο νεύρο εγώ κι ανυπομονησία, επτά ετών τσούπρα, με χιλιάδες απορίες για τη ζωή και τον κόσμο στο μικρό αθώο κεφαλάκι περίμενα να ακούσω απάντηση.

Οι γονείς μου με κοιτούσαν σκεπτικοί κι εγώ νόμιζα ότι θα μου πουν κάτι πολύ σοβαρό, οπότε κάθισα να ακούσω με προσοχή.

Μου είπαν λοιπόν, πως όταν δυο άνθρωποι, ένας άντρας και μια γυναίκα αγαπιούνται πολύ, τότε θέλουν να κάνουν παιδί. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξαπλώσουν μαζί και να ενωθούν.

-Πώς θα γίνει αυτό; Ρώτησα.

-Βλέπεις, μου είπε η μαμά μου, η γυναίκα και ο άντρας είναι διαφορετικοί. Και μου έδειξε εικόνες ενός αντρικού και ενός γυναικείου σώματος.

Εγώ στην αρχή ντράπηκα λίγο.

-Αυτές είναι γυμνές εικόνες, είπα.

Οι γονείς μου γέλασαν. Μου εξήγησαν όμως πως αυτό είναι το σώμα μας και είναι σωστό να το γνωρίσουμε για να μπορούμε να ζήσουμε πιο καλά. Αν δε γνωρίσουμε καλά τον εαυτό μας, τότε δε θα μπορούμε να κάνουμε σχέσεις με άλλους ανθρώπους, θα έχουμε προβλήματα.

Δεν πολυκαταλάβαινα βέβαια, αλλά αφού ήταν τόσο σημαντικό, έδιωξα τις ντροπές μου και παρακολουθούσα τη μητέρα μου και τον πατέρα μου να μου δείχνουν τα μέρη του σώματος και ποια είναι αυτά που οδηγούν στην αναπαραγωγή.

Μου είπαν κάτι για σεξουαλικότητα.

-Τι είναι το σεξ; Έχω ακούσει πολλούς να λένε τη λέξη αυτή.

Κοιτάχτηκαν μεταξύ τους, έψαχναν τις κατάλληλες λέξεις.

Η ένωση δυο ανθρώπων που μου είπαν προ ολίγου για αναπαραγωγή, λέγεται σεξ. Μου έφεραν το εξής παράδειγμα: Ένα κοχύλι στο βυθό της θάλασσας έχει ανοίξει και μέσα μπαίνει ένα ψάρι για να φάει αυτό που κρύβει το κοχύλι. Το κοχύλι αυτό μοιάζει με το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας όπως μου έδειξαν πριν στην εικόνα. Στον κόλπο, όπως τον βάφτισαν -πιο κάτω από κει που κάνουμε πιπί, έτσι το κατάλαβα- πρέπει να μπει το ψάρι, που είναι το πέος, δηλαδή το αναπαραγωγικό όργανο του άντρα.

Τους κοιτούσα αρκετή ώρα με ανοιχτό το στόμα. Φοβερή ανακάλυψη!

Είχα συγκλονιστεί. Μου φάνηκε λίγο παράξενο στην αρχή, αλλά μετά μου φαινόταν φανταστικό.

-Και δεν πονάει;

Γέλασαν πάλι και μαζί τους γελούσα κι εγώ, χωρίς να ξέρω το λόγο.

Μου είπαν πως είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα και δεν πονάει. Όταν θα μεγαλώσω, θα καταλάβω καλύτερα.

-Περιμένω να μεγαλώσω τότε! Τους δήλωσα, με όλο τον αυθορμητισμό της ηλικίας.

Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα πόσο σημαντική ήταν η κίνηση αυτή των γονιών μου να μου εξηγήσουν για το σεξ.

Έμαθα γρήγορα για το σώμα μου και το αγάπησα. Δεν ντρεπόμουν να ρωτήσω τους γονείς μου και κυρίως τη μητέρα μου, μιας και είμαστε το ίδιο φύλο, για όσα με απασχολούσαν γύρω από αυτό.

Οι αλλαγές στο σώμα μου στην εφηβεία, δε με τρόμαξαν γιατί ήδη ήμουν ενημερωμένη. Μου είχαν αγοράσει και βιβλίο για το σώμα και την αναπαραγωγή για να έχω και πιο εμπεριστατωμένη άποψη.

Γνώριζα ότι πρέπει να προσέχω τον εαυτό μου και να μην αφήνω αγνώστους να με αγγίζουν. Θα με άγγιζε σεξουαλικά μόνο το άτομο που θα ήθελα εγώ και όταν θα είμαι πιο ώριμη για αυτά τα πράγματα. Θα το ένιωθα από μόνη μου ότι μπορώ να με ελέγξω και να καταλάβω τις σεξουαλικές ορμές μου. Έτσι κι έγινε.

Η πρώιμη αυτή γνώση με έκανε πάντα να ψάχνω όλο και περισσότερες πληροφορίες, να μαθαίνω για τον όρο σεξουαλικότητα, για το πόσο σημαντικό είναι να την αποδεχόμαστε και να νιώθουμε οικεία με αυτήν.

Έμαθα για το πώς πρέπει να προφυλασσόμαστε κατά τη σεξουαλική επαφή. Οι προφυλάξεις είναι απαραίτητες, γιατί εκτός από την πιθανότητα εγκυμοσύνης, μας προστατεύουν κι από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Σταδιακά τα μάθαινα όλα κι αυτό με ωρίμαζε και σίγουρα με προστάτεψε από πολλούς μπελάδες.

Η ενημέρωση των παιδιών για το σεξ και τα παρελκόμενά του είναι απαραίτητη και σε όσο πιο μικρή ηλικία γίνεται, τόσο καλύτερα. Δεν πρέπει να ντρέπονται οι γονείς να διηγηθούν τη διαδικασία με λεπτομέρειες ,αντίθετα οφείλουν να το κάνουν. Σίγουρα η ενημέρωση περιλαμβάνει κάποια στάδια για να μπορέσει το παιδί να καταλάβει και όχι να σοκαριστεί. Γι’ αυτά μπορούν οι γονείς να ενημερώνονται από τον παιδίατρο ή κάποιον σεξολόγο.

Όπως ένιωσα κι εγώ, έτσι και κάθε παιδί θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση, θα μάθει το σώμα του, θα το αγαπήσει, θα το προσέχει και θα μπορέσει να κάνει όσο το δυνατόν πιο υγιείς σχέσεις με τους άλλους γύρω του.

Γιατί να ντρεπόμαστε για κάτι τόσο φυσιολογικό και όμορφο;

Συντάκτης: Κατερίνα Σκόνδρα