Η στιγμή που οι αρνητικές συγκυρίες διαδέχονται τις θετικές και το αντίστροφο, μας κάνει να δούμε πως δεν υπάρχει μόνο η μια πλευρά, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι ψυχικές μας αντοχές οδηγούν σε μια πιο απαισιόδοξη οπτική των πραγμάτων. Η ζωή είναι μια διαρκής ανταλλαγή χρωματισμών από τα σκούρα στα ανοιχτά φάσματα και το αντίστροφο. Γεμάτοι κύκλοι διαφορετικού μήκους ο καθένας στην περίμετρό του. Παρ’ όλα αυτά, όλοι έχουν έναν κοινό παρανομαστή. Κάτι κοινό. Τη στιγμή που κλείνουν.

Κάποιοι ενδέχεται να κλείνουν βιαστικά, μπορεί να δημιουργούν μέσα τους άλλους, μπορεί στην πορεία να εφάπτονται με καινούργιους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι θα κλείσουν κάποια στιγμή, για ν’ ανοίξουν άλλοι. Όλοι, επίσης, έχουν προίκα καλές και δυσάρεστες στιγμές. Οι καλές στιγμές απογειώνουν τη διαδρομή και μας κάνουν κάθε τόσο να θέλουμε να επεκτείνουμε τη διάρκειά τους, γιατί νιώθουμε τα πόδια και το μυαλό μας πιο ελαφριά περπατώντας. Αυτό δεν είναι άλλωστε και μια απεικόνιση της πολυπόθητης ευτυχίας;

 

 

Οι κακές μας κουράζουν μας φορτίζουν αρνητικά, μας κάνουν άλλους ανθρώπους και ναι, έρχονται επίσης οι στιγμές που θέλουμε να τα διαλύσουμε όλα, κι ας μην είναι η ώρα κι η στιγμή για να διαλυθούν. Υπάρχουν κύκλοι που κλείνουν επειδή εμείς το επιλέγουμε κι άλλοι που δεν εξαρτώνται από εμάς, που μπορεί όμως και να μας βολέψει που έκλεισαν. Είναι σαν τα είδη της μοναξιάς. Αυτή που επιλέγεις από άποψη κι αυτή που επιβάλλεται τόσο απλά κι ανελέητα από τους άλλους.

Υπάρχουν ακόμα κι εκείνοι οι κύκλοι, οι προδιαγεγραμμένοι, που μόλις ανοίξουν, γνωρίζουμε από την αρχή τι διάρκεια θα έχουν. Οι περισσότεροι κύκλοι όμως, στη διάρκεια της ζωής μας, ανοίγουν κι άλλους, παράλληλους στην πορεία τους κι αυτό άλλωστε είναι και το πιο μαγικό.  Ενώ δηλαδή κλείνει ένας κύκλος, μπορεί να συνεχίζει πολύ άνετα τη διαδρομή του ο παράλληλός του για να σε ταξιδέψει αλλού, χωρίς να γνωρίζεις. πόσοι άλλοι κύκλοι θ’ ανοίξουν μέσα σ’ αυτόν ή μέσα από αυτόν!

Από κανέναν κύκλο δε βγαίνουμε ποτέ οι ίδιοι άνθρωποι, ακόμα κι αν πρόκειται για εκείνον που άνοιξε ξανά- γιατί αποκλείεται να άνοιξε υπό τις ίδιες συνθήκες! Οι κύκλοι αντιπροσωπεύουν την ενέργεια, άλλωστε, την κίνηση. Τον ίδιο τον Χρόνο! Όσο, λοιπόν, ανοίγουν καινούριοι, είναι σοβαρή ένδειξη ότι δε μένεις εσύ στάσιμος.

Να αναζητάς αυτή τη ροή ενέργειας. Τη διαρκή ροή των κύκλων. Δεν μπορείς να γνωρίζεις ποτέ πού μπορεί να σ’ οδηγήσει ένας κύκλος και τι απίστευτες διαδρομές θα διανύσεις εξαιτίας του! Η ζωή κάνει τα δικά της κι εσύ θα βρεθείς και πάλι εκεί που ήσουν, ή και σε σημείο εντελώς καινούριο για σένα. Αυτή τη φορά θα είσαι πιο δυνατός κι έτοιμος. Θα ζήσεις εκεί που ανήκεις και θα εκπλαγείς με το πόσο αποφασισμένος θα φανείς, που θα καθυστερήσεις τον χρόνο μέχρι να ξαναγυρίσει η ρόδα. Ίσως και να μη σε νοιάζει καν που θα βρεθείς ανάποδα.

«Δεν έχουμε παρά μια μονάχα στιγμή στη διάθεσή μας. Ας κάνουμε τη στιγμή αυτή αιωνιότητα. Άλλη αθανασία δεν υπάρχει.» είπε Κάποτε ο Καζαντζάκης. Θα την έχουμε τη στιγμή μας, το μόνο σίγουρο. Ίσως όμως και να είναι αργά, ίσως να είναι πολύ αργά όταν θα το καταλάβουμε. Και μπορεί όλα αυτά που αφήσαμε πίσω να πέσουν πάνω μας, να μας ρημάξουν. Ή απλώς να μας κάνουν να χαμογελάμε. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλα γυρνάνε. Κάνει κύκλους η ζωή.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

 

Συντάκτης: Ελένη Σωτηροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου