Διαφωνίες υπάρχουν σε όλες τις σχέσεις και πηγάζουν από το γεγονός πως κάθε άτομο είναι διαφορετικό. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως κάθε διαφωνία πρέπει να καταλήγει σε απομάκρυνση, ψυχρό κλίμα ανάμεσα στο ζευγάρι και έντονους καβγάδες με φωνές, κατηγορίες, ξεσπάσματα και επιθετική συμπεριφορά. Εξάλλου, οι σχέσεις συνήθως λειτουργούν λόγω της συμπληρωματικότητας των συντρόφων κι όχι λόγω της ομοιότητάς τους. Τα πετυχημένα ζευγάρια βρίσκουν τρόπους να ισορροπούν και να δουλεύουν τις αδυναμίες τους μέσα από τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση.

Ο πιο πιθανός λόγος που οι περισσότερες διαφωνίες σας καταλήγουν σε καβγά είναι ότι ακολουθείτε λάθος τρόπο χειρισμού και μάλλον δεν έχετε ψάξει εναλλακτικούς υγιείς τρόπους αντιμετώπισης των συγκρούσεων. Για να βελτιώσετε την επικοινωνία σας και να επιλύσετε τυχόν προβλήματα αρμονικά, αναρωτηθείτε ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που μαλώσατε. Ένας έντονος καβγάς μπορεί να ξεκινήσει για ασήμαντο λόγο, όπως το ότι ο σύντροφός σας άλλαξε κανάλι στην τηλεόραση χωρίς να σας ρωτήσει ή το ότι βγήκε με φίλους ενώ είχατε κανονίσει να μαγειρέψετε παρέα.

Προσπαθήστε να ανακαλύψτε τον τρόπο που μαλώνετε και εκφράζετε τη δυσαρέσκειά σας. Κάθε άτομο εκφράζει τον θυμό του διαφορετικά. Κάποιοι επιλέγουν την κατά μέτωπο επίθεση -κακώς- και φωνάζουν, κριτικάροντας. Άλλοι εκφράζουν τον εκνευρισμό τους με γκρίνια, ψυχολογικό εκβιασμό, σιωπή. Υπάρχει κι εκείνη η κατηγορία ανθρώπων που νιώθουν ανασφαλείς για το αν θα γίνουν αποδεκτοί από τον σύντροφό τους και στην προσπάθειά τους να κατευνάσουν τα πνεύματα απολογούνται για τον καβγά, ακόμα κι αν δε φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Άλλοι πάλι, προσπαθούν να προλάβουν τυχόν προβλήματα πριν συμβούν και να αποφύγουν τελείως τις διαμάχες. Σε έναν ενδεχόμενο καβγά έχουν την τάση να αποσύρονται, να σιωπούν, να αρνούνται την αλληλεπίδραση και γενικά να μη θέλουν να παραδεχτούν ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που θέλουν να επιλύσουν τη διαφωνία με τρόπο ώστε να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές, γι’ αυτό και είναι πρόθυμοι να ακούσουν την άποψη του άλλου και να βρουν τη χρυσή τομή.

Ένα από τα βασικά πράγματα που πρέπει να κάνετε για να επιλυθούν οι συγκρούσεις σας ως ζευγάρι είναι να ανακαλύψετε με ποιον ή ποιους από τους παραπάνω τρόπους εκφράζετε τη δυσαρέσκειά σας. Σίγουρα διαφέρετε σε αυτό το κομμάτι και για να το διαχειριστείτε πρέπει να εντοπίσετε τον τρόπο που συμπεριφέρεστε με βάση τον χαρακτήρα σας. Κατανοήστε τον σύντροφό σας και μοιραστείτε τα συναισθήματά σας μαζί του με εποικοδομητικό τρόπο. Οι καβγάδες υποκινούνται από όσα νιώθουμε κι αυτά μπορεί να είναι συναισθήματα απογοήτευσης, θυμού, ανασφάλειας, φόβου.

Η ανάγκη που μπορεί να έχετε να αντικαταστήσετε τα αρνητικά συναισθήματα με θετικά, πιθανόν είναι και ένας από τους λόγους που θέλετε να σταματήσετε να μαλώνετε. Υπάρχει τρόπος να τα βρείτε και να καταφέρετε να συμβιώσετε αρμονικά. Τεχνικές χαλάρωσης, όπως βαθιές αναπνοές ή το να απομακρυνθείτε δέκα λεπτά από τη λογομαχία μπορούν να βοηθήσουν να απαλύνετε την ένταση. Ο αυτοέλεγχος είναι επιλογή και όσο περισσότερο το δουλεύεις τόσο περισσότερο το εξελίσσεις. Δεν υπάρχει λόγος για άλλους καβγάδες, η λύση βρίσκεται στον διάλογο!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Σωτηροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.