Πάντα θα μας ενώνει ένας γόρδιος δεσμός με τ’ αδέρφια μας κι αυτό μπορεί καμιά φορά να δημιουργεί μια συνθήκη υποχρέωσης, όμως είναι παράλληλα και η πιο σύνθετη συνθήκη αιώνιας αγάπης. Όποιος έχει αδέρφια, γνωρίζει καλά αυτήν την αίσθηση της έντονης σύνδεσης. Μιας σύνδεσης που αλλάζει ανάλογα με το αν τ’ αδέρφια είναι κοντά ή πιο μακριά ηλικιακά, καθώς μπλέκονται και γονεϊκά αισθήματα.

Τ’ αδέρφια μας είναι οι φίλοι που δε θα χάσουμε ποτέ, θα είναι πάντα εκεί για μας μετά από κάθε τσακωμό και κάθε βαριά κουβέντα. Αλήθεια έχετε αναλογιστεί ποτέ για πόσο ασήμαντα θέματα μαλώνουμε με τ’ αδέρφια μας και πόσο άσχημα λόγια ανταλλάσσουμε, χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος; Κανένας, όμως, τσακωμός δε θα κρατήσει πάνω από μία ώρα, δύο το πολύ. Πώς να κρατήσεις κακία στον άνθρωπό που είναι δίπλα σου από την ώρα που γεννήθηκες;

Είναι εκείνοι οι άνθρωποι, οι οποίοι θα περάσουν μαζί σου και τις ευχάριστες, μα κυρίως τις δυσάρεστες στιγμές και θα σε δουν στις χειρότερες φάσεις της ζωής σου, έχοντας αντιμετωπίσει μαζί σου κάθε είδους δυσκολία. Ασχέτως αν μερικές φορές μαζί δεν κάνετε και χώρια δεν μπορείτε! Θα κολλήσουν την ίωση που έφερες στο σπίτι και θα σε πειράξουν γι’ αυτό. Θα φας την τελευταία γκοφρέτα από το κουτί και θα γίνει ο κακός χαμός, γιατί ήταν δική τους. Θα κάνεις το πρωί δύο κούπες καφέ, ή τρεις, γιατί ξέρεις ότι ακολουθεί λαός. Έχεις πάντα έγνοια κι άλλον έναν, δύο, τρεις ανθρώπους, πάντα στο μυαλό σου είναι τ’ αδέρφια σου.

Μαζί στα εύκολα, μαζί και στα δύσκολα. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιος πραγματικά σ’ έχει σώσει τις περισσότερες φορές πέρα από τους γονείς σου; Μα φυσικά τ’ αδέλφια σου. Πόσες φορές έχουν μπει μπροστά και σου έχουν κάνει πλάτες για να τη βγάλεις καθαρή; Για να μπορέσεις να πας εκείνο το βράδυ την κρυφή σου βόλτα με το γκομενάκι χωρίς να το μάθουν οι δικοί σας; Ή ακόμα, να ξαγρυπνούν για να σε περιμένουν και ν’ ανοίξουν για να μη σε πάρουν πρέφα πως γύρισες αργά; Έχετε μάθει, άλλωστε, από την παιδική σας ηλικία να καλύπτει ο ένας τις ατασθαλίες του άλλου- πόσο μάλλον όταν ήσασταν «συνεργοί».Όσες φορές κι αν νομίζεις ότι είσαι μόνος κι όλοι οι φίλοι σου σ’ έχουν προδώσει ή σ’ έχουν απογοητεύσει με τη συμπεριφορά τους, ξέρεις πως μόνο μόνος σου δεν είσαι. Θα είστε πάντα μια παρέα από μόνοι σας, χωρίς να χρειάζεστε κανέναν άλλον.

Γιατί στο κάτω-κάτω είστε άνθρωποι που μοιράζονται τις ίδιες βάσεις, ξέρετε τις συνήθειές σας, τα όριά σας, τον τρόπο που ακούγεται το βήμα σας και το πόση ώρα κάνετε στην τουαλέτα- αυτό πού το βάζεις! Είστε αδιαμφισβήτητα μια πανίσχυρη μικρή ομάδα που κανείς και τίποτα δεν μπορεί να χωρίσει και ν’ αποδυναμώσει γιατί γνωρίζετε ο ένας τον άλλον σε βάθος κι έχετε μάθει να περνάτε μαζί όλες τις δυσκολίες.

Καθώς τ’ αδέλφια περνάνε πολύ χρόνο μαζί, είναι οι πρώτοι φίλοι και σύντροφοι στο παιχνίδι ο ένας του άλλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι σχέσεις μεταξύ των αδελφών να επηρεάζουν τόσο την κοινωνική όσο και τη γνωστική τους ανάπτυξη. Μάλιστα, τα μεγαλύτερα παιδιά, ανεξάρτητα από τη διαφορά ηλικίας, λειτουργούν πάντα ως πρότυπα και δάσκαλοι για μια ευρεία γκάμα κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως είναι η βοήθεια, η συνεργασία, ή το να μοιράζεσαι. Τα παιδιά, μάλιστα, που έχουν μεγαλύτερα αδέλφια, συνήθως μιλάνε κι αναπτύσσουν τις κοινωνικές κι επικοινωνιακές τους δεξιότητες γρηγορότερα.

Μπορούμε λοιπόν να φανταστούμε πόσο γέρος και μόνιμος είναι ο δεσμός με τ’ αδέρφια μας. Ακόμα κι αν τσακωθούμε μαζί τους, ακόμα κι αν κάνουμε καιρό να μιλήσουμε κάποιες φορές γιατί μας παίρνει η μπάλα της ζωής, πάντοτε θα μας δένει και θα μας φέρνει κοντά τους το ένστικτό μας. Γιατί τ’ αδέρφια μας είναι το σπίτι μας, όπου κι αν βρίσκονται!

 

Στην Εύη και τον Μετζέλο.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Σωτηροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου