Η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών είναι ίσως η πιο αναζωογονητική περίοδος όλου του χρόνου. Είναι όμως και η καταλληλότερη φάση για να σκεφτεί το ξεκούραστο και αδειανό από προβλήματα μυαλό μας, αν είμαστε όντως ευτυχισμένοι στη ζωή μας.

Η ευτυχία είναι δύσκολο αίσθημα, γι’ αυτό κάποιοι δεν την αντέχουν. Είναι και πολλές φορές άφταστο αίσθημα, δυσνόητο. Κρύβεται πίσω από στιγμιαία προβλήματα, καθημερινά και μικρά που κάνουν τη διαβίωσή μας πιο δύσκολη. Πρέπει να ψάξει κανείς μέσα του για να τη βρει, ακόμη κι όταν τη ζει.

Οι διακοπές μπορούν να γίνουν το καλύτερο τεστ για να καταλάβουμε αν όντως είμαστε καλά εκεί που είμαστε. Όλοι ανυπομονούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα από τη δουλειά και ν’ αλλάξουμε για λίγο σκηνικά και όλοι βιώνουμε περιστασιακά κάποιες τάσεις φυγής σε φάσεις που νιώθουμε κουρασμένοι ή μπουχτισμένοι. Οι διακοπές είναι αυτές που μας δίνουν την καλύτερη διαφυγή και δυνάμεις για ν’ αντέξουμε λίγο ακόμη.

Το τεστ ευτυχίας των διακοπών δεν έχει δύσκολα ερωτήματα ούτε χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις. Είναι τόσο απλό όσο και αποτελεσματικό και όταν το διεκπεραιώσουμε θα νιώθουμε πολύ καλύτερα. Χρειάζεται μόνο να κάνουμε μία ερώτηση στον εαυτό μας.

Μήπως μας λείπει το σπίτι μας την ώρα που απλώνουμε το κορμί μας χαλαρά σε μία πανέμορφη παραλία; Μήπως πιάνουμε τον εαυτό μας να χαμογελά, σκεπτόμενοι στιγμές της καθημερινότητάς μας και δικούς μας ανθρώπους, που αφήσαμε για λίγο πίσω στο σπίτι; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε λύσαμε το μεγαλύτερο προβληματισμό που κάθε άνθρωπος έχει. Ναι, είμαστε ευτυχισμένοι ακριβώς εκεί που είμαστε, απλά δεν το είχαμε καταλάβει γιατί ήμασταν πολύ απασχολημένοι με τα διάφορα προβλήματα που προέκυπταν κατά καιρούς.

Πώς μετράμε την ευτυχία; Τη μετράμε στις στιγμές. Στα πολύ απλά που κάποτε αγνοούμε και όταν βρεθούμε μακριά από το σπίτι μας, πιάνουμε τον εαυτό μας να τα επιθυμούμε. Δεν υπάρχει η απόλυτη ευτυχία και θα ήταν από μόνο του κουραστικό να προσπαθούμε συνεχώς να τη φτάσουμε. Υπάρχουν, όμως, οι ευτυχισμένες στιγμές οι οποίες συνθέτουν το παζλ της ευτυχίας μας κι αυτές δε στοιχίζουν απολύτως τίποτα.

Τα χαλαρά, καλοκαιρινά βράδια στη βεράντα με κρασί, οι απογευματινές βόλτες με το σκύλο μας, τα χαμόγελα του παιδιού μας, οι πλάκες με τους φίλους, οι μαγειρικές με τη μαμά, οι κουβέντες με τη γιαγιά, τα παιχνίδια στο κρεβάτι με τον αγαπημένο μας κι άλλες τόσες στιγμές, για τον καθένα διαφορετικές, που μπορεί να μοιάζουν δεδομένες, όμως δεν είναι.

Ευτυχισμένος, λοιπόν, είναι αυτός που ενώ βρίσκεται σε διακοπές, όσο πλησιάζουν οι μέρες της επιστροφής στον τόπο του, ανυπομονεί να γυρίσει. Το καθετί που βλέπει του θυμίζει και κάτι από το σπίτι του ή από τους αγαπημένους του ανθρώπους που άφησε πίσω. Θέλει να γυρίσει πίσω στην καθημερινότητά του και δεν τον πιάνει η μελαγχολία που οι διακοπές τελειώνουν.

Ίσως γι’ αυτό να είναι τόσο σημαντικές οι διακοπές τελικά. Ούτε για τις φωτογραφίες που θ’ ανεβάσουμε στο Instagram ούτε για το μαύρισμα ή την ξεκούραση και την απόκτηση νέων εμπειριών. Είναι πάνω απ’ όλα απαραίτητες, για να μας θυμίζουν όλα αυτά που αγαπάμε κι όλα αυτά που θεωρώντας δεδομένα, ξεχνάμε ν’ αγαπάμε.

Συντάκτης: Πράξια Αρέστη
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή