«Έρως ανίκατε μάχαν»: Έρωτα, ανίκητε σε κάθε μάχη. Και ποιος δε θέλει να νικηθεί από έρωτα; Να νιώσει την απότομη ανύψωσή του στα ουράνια, καθώς και την ανώμαλη προσγείωσή του στην πραγματικότητα. Ακόμα και οι πτώσεις έχουν την χάρη τους, γιατί καταλαβαίνεις πόσο ψηλά ανέβηκες από το πόσο άσχημα έπεσες. Όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας επιθυμούμε να καούμε στις φλόγες του έρωτα. Θέλουμε ψυχή τε και σώματι να νιώσουμε αυτό που άλλοι μας έχουν περιγράψει μέσα από τη λογοτεχνία, την ποίηση και τον κινηματογράφο. Γιατί, όμως, είναι τόσο δύσκολο κάποιες φορές να αφεθείς και να ερωτευτείς; Γιατί να μην μπορείς να ζήσεις τη φάση «σχέση», όπως ακριβώς τη φαντάζεσαι;

Παρακάτω αποτυπώνονται 5+1 λόγοι για τους οποίους παραμένεις ελεύθερος (κι ωραίος), αν και θέλεις να ερωτευτείς:

 

1.  Έλλειψη χρόνου

Η έλλειψη χρόνου αποτελεί βασικό περιορισμό, αλλά όχι και ανυπέρβλητο εμπόδιο. Όντας πολυάσχολος τύπος, που με το ζόρι καταφέρνει να βγει και να κοινωνικοποιηθεί μία φορά την εβδομάδα, οι πιθανότητες να γνωρίσεις κάτι ενδιαφέρον λιγοστεύουν δραματικά. Και ακόμα κι αν όντως προκύψει κάτι στη ζωή σου, το πιθανότερο είναι να μην έχεις χρόνο να αφιερώσεις, καθώς και ενέργεια για να το εξερευνήσεις. Δυστυχώς ή ευτυχώς, όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων.

 

2. Δεν πληροί τα κριτήρια

«Με συγχωρείς πολύ μα ό,τι κι αν λες, στο λέω πως για μένα δεν πληροίς τις προδιαγραφές» που λέει και ο Λεμπέσης. Είναι πολύ σημαντικό να θέτουμε όρια και στάνταρ σε οποιαδήποτε κατάσταση της ζωής μας, αρκεί να μην πέσουμε στην παγίδα της υπερβολής. Σίγουρα δε θα δώσεις ευκαιρίες σε άτομα που καλύπτουν ελάχιστα από όσα ζητάς από έναν σύντροφο. Αλλά καλό είναι να μην απορρίπτεις τον έναν μετά τον άλλο για ανούσιους λόγους.

 

3. Μπλέκεις με το ίδιο στιλ ανθρώπου κι ας μη σου βγαίνει

Σχεδόν όλοι έχουμε έναν «τύπο», αλλά τίποτα δεν είναι απόλυτο. Το να σου αρέσει ένας στάνταρ τύπος ανθρώπου είναι πολύ φυσιολογικό. Απλά όταν βλέπεις ότι δε βγαίνει, δοκίμασε και κάτι διαφορετικό. Καλό το comfort zone, αλλά πώς θα βρεις αυτό που όντως θέλεις και δε σου έχει βγει ακόμα, αν δεν ξεμυτήσεις και λίγο από αυτό; Δώσε και καμιά ευκαιρία κάπου αλλού. Τόσες έδωσες στον «τύπο» σου και πήγαν χαμένες, μην τις λυπάσαι τώρα.

 

4. Είσαι προκατειλημμένος εξ αρχής

Αν ξεκινήσεις κάτι, σκεπτόμενος «σιγά μη μας βγει», δύο είναι οι πιθανότητες: να σας βγει ή να μη σας βγει (ναι, οι πιθανότητες δεν επηρεάζονται από το τι σκέφτεσαι ή το τι θέλεις.) Η πρώτη περίπτωση, αν και η ωραιότερη, είναι πολύ πιο σπάνια από τη δεύτερη. Γιατί; Γιατί με τέτοιο σκεπτικό, ακόμα και να ξεκινήσει να γίνεται κάτι καλό, θα χαλάσει από τις προκαταλήψεις και την απαισιοδοξία. Οι σχέσεις θέλουν τύχη, θάρρος και πίστη. Μήπως δεν είσαι οπλισμένος με κάτι από αυτά στην προσπάθειά σου να ζήσεις τον έρωτα;

 

5. Δεν ξέρεις τι ακριβώς ψάχνεις

Στην αρχή, συνήθως, της αναζήτησής σου για τον έρωτα, είναι λογικό να μην ξέρεις τι να ψάξεις και πού να κοιτάξεις για να το βρεις. Δεν έχεις εμπειρίες για να ξέρεις τι σου αρέσει. Δεν έχεις ιδέα πώς πρέπει να είναι κάποια πράγματα. Τι μπορείς να κάνεις; «Να φας το κεφάλι σου». Είναι η πιο άμεση και ωμή απάντηση. Μόνο αν την πατήσεις κάνα δυο φορές, θα μάθεις. Πάθημα-μάθημα που λέει και η μαμά μου. Μη φοβάσαι, όλοι, θέλοντας και μη, την έχουμε πατήσει με κάποιον τρόπο, τουλάχιστον μία φορά (αν είμαστε τυχεροί) στη ζωή μας.

 

+1. Υποσυνείδητα σου αρέσει η ελευθερία σου

Είναι και αυτά τα ωραία τυπάκια που παρ’ όλο που λένε πως θέλουν να ερωτευτούν και να «νοικοκυρευτούν», δε βρίσκουν τον «κατάλληλο» για να το κάνουν, ενώ ταυτόχρονα κι από μέσα τους σιγοτραγουδούν το «θα ζήσω ελεύθερο πουλί». Λατρεύουν την ελευθερία τους, ξέρουν να περνάνε τέλεια και μόνοι τους και δε νιώθουν να τους λείπει τίποτα. Ίσως, σε κάποια φάση της ζωής τους, να αλλάξουν γνώμη. Ίσως και όχι. Όπως και να έχει, ξέρουν τι θέλουν και πώς να τα έχουν καλά με τον εαυτό τους.

 

Συντάκτης: Χρυσούλα Τ.
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη