Τι γίνεται όταν ένα πρόσωπο που σ’ ενδιαφέρει σου λέει ξεκάθαρα ότι μπορεί κάποια στιγμή να σε απατήσει; Πώς αντιδράς και τι σκέφτεσαι; Ας το πάρουμε από την αρχή. Βγαίνεις με έναν άνθρωπο και τυχαίνει κάποια στιγμή να μιλήσετε για το πώς βλέπετε κάποια πράγματα. Τέλεια μέχρι εδώ. Φτάνετε στο ερωτικό κομμάτι. Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Όχι μόνο επειδή πολλές φορές θεωρείται θέμα ταμπού αλλά κι επειδή δε νιώθεις ακόμα έτοιμος να ανοιχτείς σε τέτοιο βαθμό. Παρ’ όλα αυτά θέλεις να ξέρεις πώς έχει στο μυαλό του τον έρωτα το πρόσωπο που σ’ ενδιαφέρει. Είναι λογικό να θες πάνω κάτω να ταιριάζουν οι απόψεις σας, μα αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο. Το τι αρέσει στον καθένα, το τι θεωρεί κάποιος ηθικό και τι όχι είναι τόσο προσωπικά θέματα όσο κι οι ίδιες σου οι σκέψεις.

Έστω ότι η ηθική σου δε σου επιτρέπει να σκεφτείς ότι μπαίνοντας σε μια σχέση (ή και σε σχεδόν σχέση) υπάρχει πιθανότητα να απατήσεις τον σύντροφό σου με κάποιον άλλο άνθρωπο. Αυτό μοιάζει προφανές για μια μερίδα του πληθυσμού. Για πολλούς δεν υπάρχει λόγος να μπεις σε σχέση αν σκέφτεσαι εξαρχής ότι θα διαλυθεί. Δεν είναι όμως μόνο αν θα φτάσεις σε σημείο να κάνεις κάτι με άλλο πρόσωπο. Είναι και η νοοτροπία σου γύρω από την απάτη και το πώς θα συμπεριφερθείς αν σου δοθεί η ευκαιρία ή αν τη δημιουργήσεις εσύ (άθελά σου ή ηθελημένα).

 

 

Έστω ότι δε σκέφτεσαι την απιστία, χωρίς να αποκλείεις όμως και το ενδεχόμενο για τον α ή β λόγο να το κάνεις. Έστω επίσης ότι ο άνθρωπος απέναντί σου πίνοντας τον καφέ του παραδέχεται με περίσσεια άνεση ότι αν θελήσει να κάνει έρωτα με κάποιον άλλον, αν του καρφωθεί η ιδέα στο μυαλό, επειδή «έτσι», μπορεί και να το κάνει. Μπορεί να είναι μια παρόρμηση, το πιθανότερο να μην υπάρχουν καν συναισθήματα και να γίνει μια φορά απλώς για να γίνει. Θα σκεφτεί πρώτα τις συνέπειες και αν είναι πρόθυμος να τις δεχτεί, θα το κάνει. Στο μυαλό του η απόφαση εξαρτάται και από τον άνθρωπο που έχει δίπλα του και από την επιθυμία του για ερωτική επαφή με το άλλο (τρίτο) πρόσωπο.

Οι επιλογές είναι δύο: είτε θα κάνει έρωτα με το τρίτο πρόσωπο είτε όχι. Στην πρώτη περίπτωση, αν το μάθει ο σύντροφός του, διαλύεται κατά 99,99% αυτό που είχε, ενώ αν δεν το μάθει συνεχίζει να περνάει καλά στη σχέση του. Το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι πως δε θεωρεί ότι κάνει κάτι λάθος. Η παρόρμηση είναι ένστικτο και εκεί αποδίδει την επιθυμία. Δε θα σημαίνει κάτι, θα είναι απλώς μια επαφή. Αν μάλιστα δε θεωρεί ότι κάνει κάτι ανήθικο, αν δε θέλει να πληγώσει τη σχέση του για μια επιθυμία της στιγμής, θα το κάνει και δε θα το πει ποτέ ελπίζοντας πως η σχέση του δε θα το μάθει και πως όλα θα είναι καλά.

Σου τα λέει λοιπόν όλα αυτά το άτομο που μόλις γνώρισες. Σου λέει, επίσης, ότι το έχει κάνει και σε παλιότερη σχέση. Τι σκέφτεσαι; Πώς  αντιδράς; Όπως φαίνεται έχεις δύο επιλογές: ή δέχεσαι τη συγκεκριμένη οπτική για τον έρωτα ή απορρίπτεις το πρόσωπο. Εφόσον είναι προσωπικό αυτό το θέμα, δεν μπορείς να πεις αν είναι σωστός ή λάθος ο τρόπος σκέψης και δεν μπορείς και να αλλάξεις την άποψη ενός ανθρώπου. Αν δε σου αρέσει εξαρχής ο τρόπος που σκέφτεται για το συγκεκριμένο θέμα, η ιστορία τελειώνει εδώ. Αν όμως δεχτείς την άποψη του, υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Η πρώτη είναι να μη σε απατήσει είτε γιατί δε θα βρεθεί ποτέ σε θέση να θέλει να κάνει έρωτα με κάποιον άλλον είτε γιατί ακόμα κι αν εμφανιστεί αυτή η επιθυμία, οι τύψεις δε θα το επιτρέψουν, εφόσον δε θα θέλει να ρισκάρει αυτό που έχετε. Η δεύτερη περίπτωση είναι να σε απατήσει κι εδώ υπάρχουν άλλα δύο σενάρια. Μπορεί να σε απατήσει και να μην το μάθεις ποτέ. Δε θα πληγωθείς, δε θα στεναχωρηθείς, το πρόσωπο θα το ξέρει ενώ εσύ όχι. Μπορεί όμως να σε απατήσει και να το μάθεις και τότε κατά πάσα πιθανότητα (αν όχι σίγουρα) θα λήξεις τη σχέση.

Ξέρεις εξαρχής τις πιθανότητες. Ξέρεις εξαρχής την άποψη του ατόμου που έχεις απέναντί σου. Τι επιλέγεις να κάνεις στο εξής; Πρέπει να πάρεις τώρα κάποια απόφαση; Μήπως να το αφήσεις για αργότερα; Μήπως αργότερα είναι ήδη αργά; Μήπως εν τέλει θα προτιμούσες να μην ήξερες;

Συντάκτης: Χρυσούλα Τ.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.