Εσύ! Ναι εσύ!  Με το βλέμμα κολλημένο στον καθρέπτη του μπάνιου να παρατηρεί κάθε αλλαγή πάνω σου. Εσύ, που πλησιάζεις ακόμη πιο κοντά και τσεκάρεις αν οι γκρίζες τρίχες στο κεφάλι σου παρέμειναν 253 ή εμφανίστηκαν άλλες δύο σήμερα. Εσύ, που παρατηρείς κάθε αλλαγή στο σώμα σου και στις αντοχές του κι η πρώτη σκέψη που κάνεις είναι «Μεγάλωσα! Έπαψα να είμαι ωραίος». Εσύ, που παραμένεις ωραίος και δεν το ξέρεις. Εσύ, είσαι αυτός στον οποίο θέλω να μιλήσω σήμερα.

Μεγαλώνω κι εγώ κι έχω τις ίδιες ανησυχίες κι ανασφάλειες, αλλά με τον καιρό, καταλαβαίνεις πως όσο μεγαλώνεις, το ωραίο, αποκτά άλλη σημασία. Δε στηρίζεται πια στο αν γεννήθηκες ή όχι, με εξωτερική ομορφιά, αλλά στο αν έμεινες μόνο σ’ αυτή. Κάνε ένα βήμα πίσω απ’ τον καθρέπτη σου και παρατήρησε ξανά. Με μεγαλύτερη προσοχή αυτή τη φορά.

Στέκεται απέναντί σου ένας άνδρας που παραμένει ωραίος κι εσύ ξέρεις το γιατί. Πέρασαν κάμποσα χρόνια, από τότε που άκουσες τη διάσημη φράση «οι άνδρες μέχρι τα 15 τους μεγαλώνουν. Μετά μόνο ψηλώνουν» κι αναρωτιέσαι ακόμη πως συνεχίζουν να την πιστεύουν κάποιοι. Ναι! Παραμένεις παιδί μέσα σου, αλλά έχεις κάνει τόσο κόπο για να γίνεις ο ενήλικας που ήθελες. Και τα κατάφερες! Και δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο και γοητευτικό απ’ αυτό.

Παρατηρείς το είδωλό σου στον καθρέπτη και θυμάσαι εκείνο το αγόρι που ο μόνος λόγος που θα ήθελες να βρεθείς στη θέση του ξανά, είναι η ηλικία του και τίποτα άλλο. Γνωρίζεις καλύτερα από κάθε άλλον πως τώρα είσαι πολύ καλύτερος σε όλα. Έπρεπε να περάσουν τα χρόνια για να γίνεις πιο «όμορφος» φίλος, σύζυγος, σύντροφος. Έπρεπε να κάνεις αυτή τη μικρή παύση στον καθρέπτη, για να δεις πίσω από τις ρυτίδες, τα γκρίζα μαλλιά και τη χαλαρή κοιλιά. Να δεις εκείνα που ξεχνάς να σου υπενθυμίζεις.

Έχεις μεγαλώσει κι έχεις αποκτήσει πια άλλη αντίληψη, άλλο τρόπο σκέψης και σίγουρα άλλες αντιδράσεις απέναντι σε κάθε κατάσταση που η ζωή σε φέρνει αντιμέτωπο. Τώρα ξέρεις ποιο είναι εκείνο που αξίζει πραγματικά να του αφιερώσεις το χρόνο σου, ποιο είναι εκείνο που έρχεται με σκοπό να σε πληγώσει και ποιο πρέπει ν’ απορρίψεις εξαρχής.

Αποφάσισες να μην αναλώνεσαι. Έπαψες να κάνεις συναισθηματικές εκπτώσεις κι αν τις κάνεις είναι γιατί το «αφεντικό τρελάθηκε» και τα ξεπούλησε όλα μόνο του. Έτσι! Για το «yolo». Κι επειδή ακριβώς ζεις μια φορά, ό, τι θα ‘ναι αυτό που θα ζήσεις, θα το ζήσεις με ένταση, με πάθος, με ορμή. Φθάνει να ‘ναι δυνατό. Δυνατό κι όσο κρατήσει!

Το πρότυπό σου, δεν είναι πια ο Μάνθος Φουστάνος και δεν έχεις πολλές «μοναδικές αγάπες».  Κι αν έχεις βρει τη μοναδική, δεν την αποκάλεσες ποτέ έτσι. Της έχεις πει όμως ένα σωρό άλλα πράγματα, αφού τώρα εκφράζεις με μεγαλύτερη ευκολία τα συναισθήματά σου και δε σε νοιάζει που προδίδεις χιλιάδες άλλα πρότυπα αλύγιστων ανδρών. Μέσα σου ξέρεις πως κι εκείνοι, λύγισαν κάποτε.

Κι ίσως λύγισαν μπροστά σε μια γυναίκα που το αγόρι εκείνο των 15 ετών που άφησες πίσω, δε θα την αποκαλούσε «τέλεια γκόμενα» αλλά εσύ ξέρεις καλά, πως το τέλειο κρύβεται στις ατέλειες. Μπορείς να διακρίνεις τώρα, την ομορφιά που κρύβεται πίσω από ανασφάλειες, περιττά κιλά, σημάδια κι ανεξήγητες συμπεριφορές. Έτσι ξεχωρίζουν κι εσένα. Πίσω από καθετί που σε βασανίζει μπροστά στον καθρέπτη σου.

Μεγαλώνεις και γίνεσαι πιο γοητευτικός. Σε προτιμούν από κάποιον ομορφότερο ή νεότερό σου, γιατί εσύ δείχνεις να ξέρεις τι θέλεις. Και ξέρεις! Και το αναζητάς. Κι όταν το βρίσκεις,  του το δείχνεις, του το λες. Με λόγια ξεκάθαρα, αφιλτράριστα, αντρίκια. Χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς στρατηγικές.

Θα μπορούσα να σου γράφω για ώρες πόσο άλλαξε ο χρόνος εκτός από την εξωτερική σου εμφάνιση και το «μέσα» σου, αλλά δε χρειάζεται ε; Το ξέρεις καλύτερα απ’ τον καθένα. Αυτό που δεν ξέρεις, είναι πως  αυτή την αλλαγή την βλέπουν όλοι πάνω σου, ενώ στους εαυτούς τους κανένας. Την επόμενη φορά που θα σε στεναχωρήσει μία ακόμη γκρίζα τρίχα που έκανε την εμφάνισή της στους κροτάφους σου, χαμογέλα πονηρά και σκέψου. Τι κάνει έναν άνδρα πραγματικά ωραίο;

Πες μας εσύ που ξέρεις…

Συντάκτης: Μαριάμ Πολυγένη
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου