Η ομορφιά κατοικεί παντού. Μπορείς να τη συναντήσεις ακόμη και στα πιο περίεργα μέρη. Για να συμβεί, όμως, αυτό και να τη βρεις ακόμη κι εκεί που οι άλλοι δεν τη βρίσκουν, προϋποθέτει να είσαι άνθρωπος, που μπορεί να ξεχωρίσει το πραγματικά όμορφο, κι όχι να μένεις μόνο στο προφανές, στο όμορφο που όλοι βλέπουν. Η ωραία εμφάνιση, το στυλ, ένα ωραίο σώμα ή και τα τρία μαζί πάνω σ’ έναν άνθρωπο, είναι πράγματι χαρακτηριστικά ομορφιάς, αλλά μιας ομορφιάς που όλοι μπορούν ν’ αναγνωρίσουν και που μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάψει να υπάρχει, να εξαφανιστεί.

Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με την ομορφιά του χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Εκεί τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και σίγουρα πιο όμορφα. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος από ένα βλέμμα για ν’ ανακαλύψεις και ν’ αξιολογήσεις έναν χαρακτήρα, αλλά αν διαθέτει εσωτερική ομορφιά και σ’ αφήσει ο ίδιος να το δεις, αυτή είναι μια ομορφιά που δύσκολα φεύγει, για την ακρίβεια, δε φεύγει ποτέ.

Εκεί ακριβώς είναι που πρέπει να ψάξεις. Στο χαρακτήρα! Εκεί θα σου φανερωθούν όλα κι από εκεί θα καταλάβεις, αν ο συνομιλητής σου, ο φίλος, ο σύντροφος θα πρωταγωνιστήσουν στα όμορφα κομμάτια της ζωής σου. Γιατί αν υπάρχει κάτι, που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε ποτέ είναι οι όμορφες συμπεριφορές. Και τις όμορφες συμπεριφορές, μόνο οι όμορφοι χαρακτήρες τις διαθέτουν.

Ο χαρακτήρας είναι κάτι με το οποίο δε γεννήθηκες, αλλά απ’ τη στιγμή που ήρθες σ’ αυτόν τον κόσμο μέχρι και να φύγεις απ’ αυτόν, θα διαμορφώνεται καθημερινά με βάση τις συνθήκες, τα βιώματα, τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που κάθε φορά συναντάς. Και πρέπει να κυνηγάς τις ευκαιρίες, να συναντάς ανθρώπους που η συμπεριφορά τους και οι τρόποι τους «φορούν τα καλά τους». Ιδανικά, να είσαι εσύ ένας απ’ αυτούς.

Είναι εκείνοι που έχουν τρόπους. Είναι εκείνοι που δε θα σε προσβάλλουν ποτέ. Εκείνοι που ό,τι θέλουν να πουν, ν’ απαιτήσουν, να διεκδικήσουν θα το κάνουν με τον καλύτερο τρόπο και δε θα επηρεάζεται η κρίση τους απ’ το πώς τους φέρεσαι. Γιατί εκεί φαίνεται αν διαθέτεις καλό χαρακτήρα. Απ’ το πώς φέρεσαι στους ανθρώπους, όταν δεν τους χρειάζεσαι, όταν δεν έχεις πια κάποιο «κέρδος» απ’ αυτούς. Εκείνοι θα συνεχίζουν να είναι ακέραιοι απέναντί σου, γιατί η ακεραιότητα του χαρακτήρα τους είναι κάτι που δε διαπραγματεύονται με τίποτα και για κανέναν.

Είναι εκείνοι που είναι ντόμπροι, σταράτοι και ξέρεις πως κάθε τους λέξη ισχύει. Έχουν αρχές, κατανόηση και ξέρουν πως οι καλές καρδιές εκδικούνται μόνο με καλοσύνες. Δεν είναι θύματα ή χαμηλών τόνων άνθρωποι, όπως νομίζεις, επειδή αποφεύγουν τις φασαρίες και τις προστριβές. Είναι απλώς άνθρωποι που έχουν πλησιάσει κατά πολύ το νόημα της ζωής και ξέρουν πότε να κάνουν πίσω, πότε να δεχθούν κάτι που δεν μπορεί να γίνει και πότε χρειάζεται λίγη ακόμη προσπάθεια για να τα καταφέρουν τελικά.  

Έχουν καλή ψυχή γι’ αυτό κι έχουν καλό χαρακτήρα. Αυτά που λένε και πράττουν, τα λόγια που ξεστομίζουν είναι οι «αναθυμιάσεις» της καρδιάς τους. Από εκεί δηλαδή που πηγάζει η ομορφιά τους κι εκεί που πρέπει να κοιτάξεις για να τη βρεις! Βαθιά, βαθιά μες στην ψυχή τους. Ευτυχώς, κάθε τους πράξη και λόγος σε βοηθούν για να φθάσεις εκεί. Θα μπορείς να ξεχωρίζεις πια τους πραγματικά καλούς απ’ τους «φαινομενικά καλούς».

Συνηθίζουμε να θεωρούμε έναν εμφανίσιμο άνθρωπο και καλό, αλλά η καλή εμφάνιση δε μας χαρίζει έναν ωραίο χαρακτήρα, αλλά ούτε κι ο χαρακτήρας προσδιορίζεται απ’ την εμφάνιση. Μακάρι να είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε ή να είμαστε οι ίδιοι εκείνοι που τα συνδυάζουν και τα δύο. Κι εξωτερική, αλλά κι εσωτερική ομορφιά.

Αν πάλι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε, καλά τα ωραία πρόσωπα, ακόμη καλύτερα τα ωραία σώματα, αλλά ακατανίκητοι σε ομορφιά οι ωραίοι χαρακτήρες κι οι ψυχές που είναι γεμάτες από αγάπη και καλοσύνη. Ας προτιμήσουμε να είμαστε στην τελευταία κατηγορία. Η ομορφιά της ψυχής μας θ’ αντανακλάται πάντα πάνω μας και θα κάνει τους άλλους να μας προτιμήσουν από έναν ομορφότερό μας. Φθάνει να μπορούν αυτήν την «ομορφιά» να τη διακρίνουν.

 

Επιμέλεια κειμένου Μαριάμ Πολυγένη: Νάννου Αναστασία.

Συντάκτης: Μαριάμ Πολυγένη