Διάλειμμα. Ένα μικρό χρονικό διάστημα που σταματάς οποιαδήποτε δραστηριότητα για να ξεκουραστείς. Μια λέξη που κάνουμε πράξη καθημερινά από την παιδική μας ηλικία. Τι σημαίνει όμως όταν το χρειάζεσαι ή στο ζητάνε σε μια σχέση;

«Χρειάζομαι λίγο χρόνο, να μείνω μόνος, να σκεφτώ». Το έχουμε νιώσει, το έχουμε πει και το έχουμε ακούσει. Όταν φτάνεις στο σημείο αυτό σημαίνει πως πνίγεσαι και πως το σωσίβιό σου γράφει τη λέξη «διάλειμμα».

Υπάρχει εκείνο το διάλειμμα που το μόνο που θέλεις πραγματικά είναι μια παύση για να ανασυγκροτηθείς και να βρεις τον τρόπο να συνεχίσεις και να είσαι καλά μες τη σχέση σου. Δεν έχεις στο μυαλό σου το χωρισμό ούτε κατά διάνοια. Χρειάζεσαι μόνο λίγο χρόνο, να τα βρεις και πάλι με τον εαυτό σου, γιατί νιώθεις πως τον έχεις χάσει και δεν μπορείς να προσφέρεις αυτό που χρειάζεται και αυτό που θέλεις στη σχέση σου και στον άνθρωπό σου. Ξέρεις όμως πως δε θα εγκαταλείψεις.

Υπάρχει και εκείνο το διάλειμμα που δεν ξέρεις πια τι πραγματικά θέλεις. Δεν είσαι σίγουρος αν έφτασε η στιγμή του χωρισμού και δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά. Είσαι βέβαιος όμως πως είναι απαραίτητη μια παύση, γιατί δε βλέπεις πια εξέλιξη στη σχέση σου ούτε και στη ζωή σου και πρέπει να βρεις τι φταίει. Δε θέλεις να εγκαταλείψεις, αλλά μπορεί να χρειαστεί.

Υπάρχει κι ένα ακόμα διάλειμμα που είναι λίγο πιο ύπουλο και όχι τόσο ξεκάθαρο. Είναι εκείνο του ψαξίματος. Είσαι σίγουρος ότι έχεις βαρεθεί, αλλά από την άλλη μεριά -εκείνη των singles- έχει άραγε κάτι ενδιαφέρον; Κι αν δεν έχει και χάσεις το σιγουράκι, τότε τι κάνεις; Σε αυτή την περίπτωση ζητάς μια παύση, αφήνεις τη σχέση σου σε αναμονή και κάνεις ένα μικρό, σύντομο τεστ, μια γύρα για να δεις τι παίζει έξω, με τη δικαιολογία ότι χρειάζεσαι χρόνο και ότι σίγουρα δε σκέφτεσαι το χωρισμό. Είναι όμως το πρώτο πράγμα που έχεις στο μυαλό σου σε αυτή τη φάση διαλείμματος, ενώ ψάχνεις ήδη για αντικαταστάτη.

Είναι φορές που θέλεις να εξαφανιστείς, να ανοίξει η γη να σε καταπιεί, να μείνεις μόνος, να αδειάσει το κεφάλι σου και να επιστρέψεις όταν εσύ θες και όπως εσύ θες. Είναι φορές που χρειάζεσαι πραγματικά ένα διάλειμμα στη σχέση σου. Διάλειμμα από τη συνήθεια και από το «εμείς». Να αφήσεις το σύντροφο να περιμένει μέχρι να σκεφτείς τι θέλεις και πώς το θέλεις. Για κάποιους είναι δεκτό και σεβαστό. Για άλλους δεν είναι καν θέμα προς συζήτηση και η μόνη λύση είναι ο χωρισμός. Όταν ζητάς διάλειμμα δε σημαίνει πως ο άλλος είναι υποχρεωμένος να το δεχτεί.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση διαλείμματος, όμως, οι συνέπειες μπορεί να είναι αντίστροφες από αυτές που αναμένεις, ανεξάρτητα από την αρχική σου πρόθεση. Όταν ζητήσεις διάλειμμα να θυμάσαι πως παίρνει και ο άλλος το χρόνο του να σκεφτεί, να ανανεωθεί και να δει τι άλλο υπάρχει γύρω του. Μπορεί, λοιπόν, στο μεσοδιάστημα να νιώσει κάτι που εσύ δεν είχες υπολογίσει, να αισθανθεί ότι μπορεί και χωρίς εσένα και τελικά να σου πει πως καλό σας έκανε το διάλειμμα, αφού κατάλαβε πως περνάει καλύτερα μακριά σου.

Γι’ αυτό, λοιπόν, όταν νιώσεις ότι χρειάζεσαι διάλειμμα και χρόνο να σκεφτείς, έχε στο μυαλό σου τι μπορεί να σκεφτεί και ο άλλος. Να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε συνέπεια, γιατί δεν έχεις ιδέα πώς θα νιώσεις και πού θα οδηγήσει. Ίσως πραγματικά να επανέλθεις ανανεωμένος και έτοιμος για ένα νέο ξεκίνημα στη σχέση που ήδη έχεις. Ίσως να επιστρέψεις, αλλά να έχει διαλυθεί ό,τι είχατε και πλέον να μην μπορεί να σωθεί. Όλα αυτά όμως δείχνουν τελικά και πόσο δυνατή και αληθινή είναι μια σχέση, πόσο σέβεσαι τον άνθρωπο δίπλα σου και τον ίδιο σου τον εαυτό. Να είσαι ξεκάθαρος -πρώτα με σένα- για τους λόγους που χρειάζεσαι να ξεφύγεις για λίγο από τη σχέση σου, να σέβεσαι εκείνον που θα βάλεις σε αναμονή και θα σου δώσει το χρόνο σου και πάντα να είσαι ειλικρινής. Πρόσεχε μην πληγωθεί κανείς μέσα απ’ αυτό και αποφάσισε τι πραγματικά επιθυμείς και πού προτιμάς να βρίσκεσαι. Να θυμάσαι όμως πως όταν χτυπήσει το κουδούνι πρέπει να επιστρέψεις και να δώσεις μια απάντηση σ’ εκείνον που σε περιμένει για να καταλήξετε τελικά αν είστε καλύτερα μαζί ή χώρια.

Συντάκτης: Βανέσσα Ζαφειροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.