Κεφάλαιο πρώτο: H γένεσις.

Οι έλληνες γονείς θεωρούν τα σπλάχνα τους μοναδικά (καλά κάνουν, αφού είμαστε!). Από την πρώτη μέρα που τα παίρνουν στην αγκαλιά τους, όλος ο κόσμος αλλάζει για εκείνους, όλα περιστρέφονται γύρω από τα τέκνα τους. Θεωρούν πως έκαναν το πιο όμορφο μωρό στη γη από την πρώτη εβδομάδα της γέννησής του, τι και αν αυτό μοιάζει με πατάτα και δεν έχουν σχηματιστεί καλά-καλά τα χαρακτηριστικά του;  Ακόμη και ο πιο προσγειωμένος άνθρωπος όταν γίνεται γονιός, χαζεύει. Σιγά-σιγά έρχεται και ο ψυχαναγκασμός, μην πάθει τίποτα το παιδί στον ύπνο του, μη χτυπήσει στον ξύπνιο του, το ταΐζουν μόνο με βιολογικά προϊόντα, αποστειρώνουν τα πάντα μέσα στο σπίτι, μήπως το κάνουν μπάνιο και με εμφιαλωμένο νερό;

Κεφάλαιο δεύτερο: Η ανατροφή.

Η ιδέα ότι τα παιδί τους είναι «εκλεκτό», τους κάνει να φαντάζονται τη ζωή που θα ήθελαν να ακολουθήσει. Αυτό βέβαια επηρεάζεται από τη ζωή που δεν κατάφεραν να κάνουν οι ίδιοι ή να υπάρξει μέσω του παιδιού η συνέχειά τους. Έτσι, δυστυχώς χωρίς να το ρωτήσουν αποφασίζουν να το μεγαλώσουν με το τι είναι σωστό και λάθος βάση των δικών τους επιθυμιών. Η πριγκηπέσα τους να μεγαλώσει με γαλλικά, πιάνο, μπαλέτο και ο κανακάρης τους να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα αν είναι κερδοφόρο και ευπρεπές ειδάλλως να γίνει ένας λαμπρός γιατρός, ένας επιτυχημένος δικηγόρος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σπουδάσουν στις καλύτερες σχολές, στα καλύτερα πανεπιστήμια.

Η παράνοια των «θέλω» των γονέων δε σταματά εκεί.

Ακόμη και αν δεν τα παίρνει τα γράμματα το καμάρι τους, είναι σίγουροι πως θα γίνει ένας διάσημος τραγουδιστής, ηθοποιός ή αν όχι κάποιος αναγνωρισμένος-πετυχημένος καλλιτέχνης, σίγουρα θα κάνει λεφτά, πολλά λεφτά. Αν δε γίνει κάτι από τα παραπάνω δε θα το αφήσουν έτσι, ασήμαντο και άφραγκο, θα βάλουν ένα κεφάλαιο να ανοίξει μια καφετέρια, ένα μπαρ, ένα μαγαζί σε μια καλή τοποθεσία. Θα φροντίσουν αυτοί από την έρευνα αγοράς μέχρι και το πελατολόγιο. Κρίμα που πάει κατά διαόλου η χώρα και δεν είναι εφικτό να το μονιμοποιήσουν στο δημόσιο.

Κεφάλαιο τρίτο και φαρμακερό: Ερωτικοί σύντροφοι, νύφες-γαμπροί.

Μιας και το σπλάχνο τους μεγάλωσε, έκανε την επανάστασή του ή έγινε αυτό που ήθελαν εκείνοι; Δεν έχει μεγάλη σημασία καθώς οι απαιτήσεις τους δε σταματούν ποτέ. Με έναν περίεργο τρόπο βρίσκονται μπροστά του θέλοντας να έχουν τον πρώτο λόγο ακόμη και στα ερωτικά του, διότι μόνο εκείνοι γνωρίζουν το καλό του. Ατάκες όπως: «δεν είναι αυτή/ος για σένα», «να σου γνωρίσω εγώ την/ον τάδε που είναι από καλή οικογένεια», «αχ, το τύλιξε το παλικάρι μου αυτή η καπάτσα», «ποιος είναι αυτός ο αλήτης που σε είδαν να κυκλοφορείς;». Δε χρειάζεται να δώσω κι άλλο πόνο, οι περισσότεροι τα έχετε ακούσει από πρώτο χέρι. Βρε, τέλειο να είναι το ταίρι σου, να τους το γνωρίσεις, να το συμπαθήσουν, μετά από λίγο καιρό όταν καταλάβουν ότι σοβαρεύει το πράγμα κάτι θα βρουν να πουν για να σου χαλάσουν τη σχέση. Όχι, δε θέλουν να μείνεις μόνος/η χωρίς σύντροφο, θέλουν να περνάει πάντοτε ο λόγος τους.

Τι παίζει εδώ; Στο DNA τους είναι καταγεγραμμένη η εμπλοκή που έγινε συνήθεια όσον αφορά τα πάντα γύρω από τα παιδιά τους; Ένας φάκελος μυστηρίων των X-Files που ούτε ο Μόλντερ και η Σκάλι δεν μπόρεσαν να λύσουν. Έχουν βάλει στόχο να τρελάνουν τα υπέροχα πλάσματα που δημιούργησαν ή γίνονται εκκεντρικοί και παρανοϊκοί γιατί φοβούνται ότι με το πέρασμα των χρόνων θα μείνουν έξω από τις ζωές τους;

Εφόσον ανακατεύονται στις ερωτικές τους επιλογές μιας και κόπτονται για το μέλλον τους, εν τέλει τα πράγματα γίνονται τόσο μαντάρα που είτε την πατάει ο γιος, αλλά φταίει η νύφη είτε η κόρη αλλά ευθύνεται ο γαμπρός.

Βοήθειά μας και καλά ξεμπερδέματα!

 

Επιμέλεια Κειμένου Αγγελικής Κατσουλίδη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Αγγελική Κατσουλίδη