Ο Σεπτέμβρης θυμήθηκε να κάνει αισθητή την παρουσία του και να μας βάλει λίγο στο μουντ του φθινοπώρου. Γιατί καλό το καλοκαιράκι αλλά μετά τον Αύγουστο θες να βάλεις και το φουτεράκι σου, να πας μια βόλτα κρατώντας την ομπρέλα σου.

Έτσι ένα ωραίο βροχερό πρωινό, έχοντας τη ζεστή κούπα του καφέ στα χέρια σου (καιρός ήταν, μη μου πεις πως δε σου έλειψε αυτή η αίσθηση) σε πιάνει αυτή η μελαγχολία ή καλύτερα η χαζή μελαγχολία της εποχής.

Και δωσ’ του οι αρνητικές σκέψεις και δωσ’ του οι φοβίες και άλλα πολλά που αρχίζουν να βγαίνουν σιγά-σιγά στην επιφάνεια. Με το που πέφτει λίγο η θερμοκρασία πέφτει και η ψυχολογία σου.

Την τιμητική των μαύρων σου σκέψεων έχει το ταίρι σου, ο άνθρωπός σου. Είναι τα λάθη που κάνουμε –άθελά μας και μη–  με αποτέλεσμα να χάνουμε τις όμορφες στιγμές και στο τέλος από δικές μας ανασφάλειες, να δημιουργούνται προβλήματα στη σχέση.

Αυτά τα βιαστικά συμπεράσματα που βγάζουμε κάθε τόσο χωρίς να είμαστε σίγουροι, μας οδηγούν στην «παράνοια». Συχνά παραδείγματα όπως το να μη σηκώσει το τηλέφωνο με την πρώτη ή να αργήσει λίγο να έρθει να σε βρει και εσύ αμέσως να πλάσεις μια τρελή ιστορία. Μα γιατί μες το μυαλό σου να διαδραματίζονται τα πιο τρελά σενάρια;

Αφού όλοι γνωρίζουμε πως οι σκηνές ζηλοτυπίας για το παραμικρό μολύνουν την ομαλότητα μιας σχέσης, γιατί συνεχίζουμε να τις κάνουμε; Η πιο απλή απάντηση που θα μπορούσαμε να δώσουμε είναι πως ο έρωτας ζει μέσα στην ανασφάλεια. Έχει πολλά αντιφατικά χαρακτηριστικά, όσο έχεις τον άλλον, τόσο φοβάσαι μην τον χάσεις και αυτό είναι εξίσου υγειές όσο και άρρωστο.

Πολλές φορές φταίει η λάθος οπτική των πραγμάτων. Πέρα από τη ζήλια προκύπτουν και άλλες διάφορες αιτίες συγκρούσεων και προβλημάτων. Για παράδειγμα μπορεί να νευρίασες που άργησε να ετοιμαστεί η κοπέλα σου και να έβαλες με το νου σου χίλιες δυο σκέψεις αλλά δε σκέφτηκες ότι ετοιμάστηκε για σένα, ότι καλλωπίστηκε για να αρέσει σε εσένα. Αντίστοιχα μπορεί να σε ενόχλησε που ο καλός σου άφησε τη κουζίνα άνω-κάτω καθώς μαγείρευε και να του έβαλες τις φωνές νομίζοντας πως δε σε σκέφτεται και θεωρεί δεδομένο πως θα καθαρίσεις εσύ αλλά προσπερνάς το γεγονός ότι αποφάσισε να μαγειρέψει για να σου κάνει έκπληξη.

Μπορεί να δημιουργηθούν αισθήματα μειονεξίας σε ένα ζευγάρι και από τις δύο πλευρές και αυτό γίνεται γιατί ο καθένας μέσα σε μια σχέση έχει και μια διαφορετική πορεία. Δηλαδή θα μπορούσε μια ενδεχόμενη πρόταση για καλύτερη δουλειά που αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα της σχέσης, να δημιουργήσει φοβίες τύπου «θα με αφήσει για κάτι καλύτερο, για κάτι στα μέτρα του».

Δυστυχώς όλα όσα σκεφτόμαστε δεν τα εκφράζουμε με το σωστό τρόπο και δεν τα διαχειριζόμαστε όπως θα έπρεπε για να μην καταλήγουμε να μαλώνουμε και να γκρεμίζουμε όσα έχουμε χτίσει.

Δεν προτιμάς να πάρεις από τη σχέση σου αυτό το οποίο μπορεί να σου δώσει εκείνη τη δεδομένη στιγμή και να προσπεράσεις τις μεγάλες προσδοκίες σου που δίνουν τροφή στις ανασφάλειες σου; Το να κάθεσαι και να εστιάζεις στα ελαττώματα και όχι στα προτερήματα, δε θα ωφελήσει.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε το «εν κατακλείδι» της υπόθεσης αλλά προτιμούμε να γίνει πράξη από σένα.

Συντάκτης: Αγγελική Κατσουλίδη