Πόσες φορές σκεφτήκαμε πως θα θέλαμε να ξέραμε αν το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει αισθάνεται κάτι για εμάς; Μπαίνουμε καθημερινά σε κλουβιά σκέψεων από μόνοι μας και προβληματιζόμαστε για τις επόμενές μας κινήσεις, για το πώς θα προσεγγίσουμε τον άνθρωπο που σκεφτόμαστε.

Μόνο και μόνο που μας αρέσει κάποιος, θα ψάξουμε πληροφορίες γ’ αυτόν και θα επιδιώκουμε την κάθε στιγμή για να βρεθούμε μαζί του. Χαμογελάμε ασυνείδητα όλη μέρα χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο, αλλά όλοι ξέρουν πως κρύβεται ένα πρόσωπο πίσω από την ευτυχία μας. Φυσικά, η κάθε δράση θέλει και αντίδραση έτσι και το συναίσθημα περιμένει μια ανταπόκριση για να ξέρεις ότι είναι αμοιβαίο.

Όμως, δεν σκέφτονται όλοι οι άνθρωποι με το δικό μας κεφάλι κι όσο και να απαιτούμε από κάποιον να μας μιλήσει ευθέως, στο θέμα των συναισθημάτων δεν ανοίγονται όλοι με την ίδια ευκολία. Μπορείς να τον ονομάσεις κλειστό χαρακτήρα, ντροπαλό ή ότι άλλο θες, αλλά, δε θα πάψει να είναι ένα κομμάτι του εαυτού του που θα σε καίει να καταλάβεις αν νιώθει κάτι για σένα.

Το καταφύγιο των ανθρώπων και η σωτηρία μας είναι οι φίλοι. Είτε ερωτευθούμε είτε θέλουμε συμβουλή για το πώς να σταματήσουμε να είμαστε ερωτευμένοι. Μπορεί να μην ξέρεις εσύ τι νιώθει για σένα, αφού ο ίδιος δεν εκφράζεται ελεύθερα, αλλά, σίγουρα οι φίλοι του θα ξέρουν. Θα ξέρουν τα πάντα για σένα λες και σε γνωρίζουν οι ίδιοι από μια τόσο προσωπική και στενή σχέση.

Οι φίλοι του θα παραμείνουν βράχοι, γ’ αυτό μην απογοητευτείτε και μη νιώθετε θυμό αν τους ρωτάτε με πλάγιο τρόπο και δεν παίρνετε ούτε μια απάντηση. Εξάλλου, αν «ψάρευαν» τους δικούς σας φίλους, θα θέλατε να τα πούνε όλα χαρτί και καλαμάρι; Δε θα νιώθατε θυμό αν δε δίνατε την άδεια στους φίλους σας να τα πουν ή αν δεν είχατε στο πίσω μέρος του μυαλού σας κάποιο σκοπό για να μάθετε πληροφορίες;

Φυσικά δεν είναι κακό το να έχεις κάποιον άνθρωπο που μπορείς να μιλάς πιο ελεύθερα.  Θα το πει στους φίλους του, γιατί εκεί νιώθει ασφάλεια, αισθάνεται ο εαυτός του και ξέρει ότι  μπορεί να μιλήσει ελεύθερα χωρίς να φοβάται την αντίδρασή τους. Ξέρει πως θα πει πραγματικά ό,τι νιώθει και δε θα κριθεί για τα συναισθήματα και τις αποφάσεις του. Θα ακούσει τη γνώμη τους, θα προβληματιστεί και θα ξανασκεφτεί προτού κάνει κάτι που δεν είναι σίγουρος και ίσως να το μετανιώσει μελλοντικά.

Στην πορεία όμως, θα καταλάβεις πως ακόμα και να μην μπορεί να το ξεστομίσει ή αν οι φίλοι του δε σου λένε κάτι για να σε καθησυχάσουν, αν σε θέλει θα στο δείξει. Το ίδιο όμως ακριβώς θα συμβεί κι αν δε σε θέλει, γιατί η απουσία του πάλι έχει τόσα πολλά να σου πει από μόνη της. Εξάλλου, ο ερωτευμένος θα κάνει τη γη πηγή για να βρίσκεται με τα μάτια που ερωτεύτηκε, γιατί, όσο δύσκολο θα είναι να εκφραστεί λεκτικά, τόσο θα πρέπει να προσπαθεί να σε κρατήσει στη ζωή του, με όποιον τρόπο τον εκφράζει.

Σκεφτείτε για μια στιγμή, πόσο ανιαρός θα ήταν ο κόσμος αν όλοι είχαμε τον ίδιο χαρακτήρα. Να σκεφτόμασταν με την ίδια λογική, να μας ενοχλούσαν τα ίδια πράγματα και να είχαμε κοινά ελαττώματα. Εξάλλου, αν δεν είχαμε τους φίλους μας να ανοιχτούμε και να μας σώσουν από τις παγίδες του μυαλού μας τι θα γινόταν; Ποιο θα ήταν το νόημα, αν στην σκακιέρα δε συνεργάζονταν οι δύο αξιωματικοί για να προστατεύσουν τη βασίλισσα και το βασιλιά τους;

Συντάκτης: Δημητριάνα Μπόσκοβικ
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου