Σου έγραψαν ποτέ τραγούδι; Αν ναι, μόνο τυχερός και περήφανος μπορείς να χαρακτηρίζεσαι. Μπορεί o άνθρωπός σου να είναι πιο ντροπαλός από άλλα άτομα, όμως, o καθένας έχει τους δικούς του τρόπους να εκφραστεί, όπως για παράδειγμα με τη μουσική, τον πιο πρακτικό κι αληθινό δρόμο έκφρασης για να εξωτερικεύσεις τα συναισθήματά σου προς τον άλλο.

Τα συναισθήματα που σε οδηγούν να γράψεις ένα τραγούδι είναι πολλά και απερίγραπτα. Η μουσική είναι ένας τρόπος να σου δείξει κάποιος κάτι που δεν μπορεί να πει με λόγια. Ένα τραγούδι μπορεί να ακουμπήσει την ψυχή σου πολύ περισσότερο απ’ τα λόγια που ακούς κι αντιμετωπίζεις καθημερινά, χωρίς να ξέρεις αν ισχύουν. Αποτυπώνει κάποιος τα συναισθήματά του άμεσα προς εσένα. Δείχνει έμπρακτα στα μάτια σου ότι σε αγαπά και ότι σημαίνει τόσα πολλά η παρουσία σου στη ζωή του.

Ο δημιουργός του τραγουδιού νιώθει να ολοκληρώνεται ψυχικά και συναισθηματικά μαζί σου. Η αυθεντία των στίχων μπλέκεται με την αγάπη και το πάθος για τη μουσική κι ένα τραγούδι αφιερωμένο στο όνομά σου, σου αγγίζει την ψυχή με εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Ένας άνθρωπος μπορεί να βρει διαφορετικούς τρόπους για να σε γεμίσει. Το σ’ αγαπώ πλέον δε χωράει στις μέρες μας για να πετύχει αυτό το σκοπό. Είναι σαν προτάσεις χωρίς ρήματα, απρόσωπα λόγια χωρίς ουσιαστικές πράξεις.

Ό,τι και να γίνει, θα ξέρεις ότι αυτό το τραγούδι θα μείνει ζωντανό στη μνήμη σας μέσα στα χρόνια και θα είναι κάτι που πάντα θα σας συνδέει ό,τι κι αν συμβεί. Για να σου το γράψει κάποιος, σημαίνει ότι είχες κάποια αξία στα μάτια του. Ζήσατε πράγματα, τον έκανες να αισθανθεί συναισθήματα ανεξήγητα κι αυτό είναι αρκετό εφόσον ήταν αληθινά. Ήθελες με κάποιο τρόπο να μείνουν χαραγμένα στη μνήμη σας αυτά που ζήσατε.

Ο παραλήπτης είναι σχεδόν αδύνατον να μην καταλάβει τα πραγματικά συναισθήματα που κρύβονται πίσω απ’ τα τόσα αγνά λόγια με μουσική. Δάκρυα χαράς και συγκίνησης αποτυπωμένα σε βλέμματα είναι τα μόνα που χωράνε μεταξύ σας. Είναι μια ευχαρίστηση, ένας τρόπος που μπορεί να σε φέρει πιο κοντά με τον άλλον.  Σταματάς το χρόνο στο μυαλό σας κι αφήνεις τα συναισθήματα να προωθήσουν τις καταστάσεις όπως αυτά ξέρουν καλύτερα.

Τόσο για το συνθέτη, όσο και για το άτομο που γράφτηκε το τραγούδι, είναι μια πολύ έντονη συναισθηματική στιγμή. Μαγεία είναι να έχεις την ψυχή να αποτυπώσεις αυτά που νιώθεις σ’ ένα πεντάγραμμο. Να μπορείς σε μια γενιά δειλή ν’ ανοίγεις την καρδιά σου και να δείχνεις με κάθε πιθανό τρόπο αυτά που σκέφτεσαι και νιώθεις.

Όταν είσαι ερωτευμένος είναι πολύ πιο εύκολο να γράψεις για τα εσώψυχα σου γιατί είσαι χαρούμενος κι ευτυχισμένος. Όλα είναι πολύ πιο αυθόρμητα και μπορείς να μιλήσεις για τις καταστάσεις που ζεις. Έχεις την ευκαιρία να νιώσεις ότι ο άλλος είναι δίπλα σου, έστω κι αν βρίσκεστε χιλιόμετρα μακριά. Είναι ένας τρόπος να δείξεις πως θέλεις τον άλλο στη ζωή σου, ότι έχεις ανάγκη να είναι στο πλευρό σου. Δίνεις κομμάτια του εαυτού σου για να κρατήσει παντοτινά ο άλλος στο χρόνο.  Ποιο θα ήταν το νόημα εξάλλου χωρίς αυτές τις μικρές, αυθόρμητες πράξεις;

Τιμή σου, αν για οποιοδήποτε λόγο, κάποιος, κάποτε, αφιέρωσε το χρόνο του, για να κάνει μια κατάθεση ψυχής στο πρόσωπό σου, για να αποτυπώσει όσα βιώσατε μαζί σε μερικά λεπτά σε λίγους στίχους και νότες. Γι’ αυτό να θυμάστε κάτι που μας δίδαξε ο Έμερσον: «Να ξέρεις πως κάποια ζωή ανάσανε καλύτερα επειδή  έζησες εσύ. Αυτό σημαίνει θρίαμβος.».

 

Συντάκτης: Δημητριάνα Μπόσκοβικ
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου