Ο γάμος, ίσως δεν είναι μια λέξη τόσο απλή σαν όλες τις άλλες.  Σ΄ άλλους προκαλεί φόβο, άλλους τους ενθουσιάζει.  Πάνω από όλα όμως, δεν είναι μια αστεία απόφαση της στιγμής.  Είναι μια επιλογή που πρέπει να γίνει συνειδητά, μετά από πολλή σκέψη και συζήτηση.

Αν σκέφτεσαι πως είσαι έτοιμος να παντρευτείς, σκέψου το αρκετές φορές, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να αναθεωρήσεις.  Έλεγξε αν η σχέση σου είναι ήδη καλή, ότι έχει γερές βάσεις και σου δείχνει το δρόμο για το μέλλον σου.  Αλλιώς, αν η ζυγαριά γέρνει πιο πολύ στο κακό να θυμάσαι πως ό,τι γίνεται στην πρόβα θα γίνει και στην παράσταση, γ’αυτό κι ένας γάμος δεν πρόκειται να λύσει τους τσακωμούς σας.

Μην παντρευτείς επειδή θα σε πιέσουν.  Αν σκύψεις το κεφάλι σου κι ακούσεις τους άλλους να σου λένε πως ο χρόνος περνά κι ότι πρέπει να κάνεις ένα βήμα να προχωρήσεις τη ζωή σου, να τους απαντήσεις πως ο χρόνος θα χαθεί αν κάνεις λάθος επιλογές και τον σπαταλήσεις με λάθος πρόσωπα.

Ίσως, να έχεις αρκετά χρόνια σχέση και να μένετε από συνήθειο και συμβιβασμό μαζί.  Εξάλλου, όλοι φοβόμαστε το άγνωστο, όλοι φοβηθήκαμε τη μοναξιά.  Σχέση χωρίς προβλήματα, σε καμία περίπτωση δεν είναι σχέση.  Θα υπάρξουν φορές που θα διαφωνήσεις, που θα θέλεις να τα παρατήσεις να χωρίσεις και να φύγεις αλλά δε θα το κάνεις.  Άλλο όμως να μην το κάνεις επειδή φοβάσαι ότι δε θα βρεθεί κάτι άλλο για σένα κι άλλο γιατί οι καβγάδες αυτοί συμβαίνουν αραιά και πού, όπως σ’  όλα τα ζευγάρια, σε φυσιολογικά πλαίσια. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν πρέπει να παντρευτείς πιστεύοντας πως θα σώσεις τη σχέση σου και ότι αυτό θα σας ενώσει περισσότερο σαν ζευγάρι.  Μια υγιής σχέση, είναι κάτι που φαίνεται μέρα με τη μέρα.  Ευτυχισμένη σχέση πάει να πει ότι ξέρετε να υποχωρείτε όταν πρέπει, χωρίς να γίνεστε θύματα.

Αν παρόλα τα προβλήματα, αποφασίσετε και οι δύο ότι θέλετε να προχωρήσετε σε γάμο να περιμένετε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποτύχετε.  Οι γέφυρες των συναισθημάτων σας θα τρεμοπαίζουν και οι ανασφάλεια για το μέλλον θα είναι πλέον εμφανής. Να παντρευτείς, δεν είπε ποτέ κανείς ότι είναι κακό.  Να το κάνεις όμως επειδή αγαπάτε ο ένας τον άλλον, επειδή υπάρχει σεβασμός και καταλαβαίνετε τα πάντα.  Δεν είναι σωστό να προχωρήσεις μπροστά από τι στιγμή που έχεις πολλά άλυτα κουβάρια. Είναι κρίμα, γιατί ο γάμος αυτός θα είναι καταδικασμένος από την αρχή και θα το νιώθετε μέσα σας.

Ο γάμος, δεν είναι παιχνίδι με τράπουλα. Τα ανοίξαμε, παίξαμε, χαρήκαμε και τα φυλάξαμε στην τσάντα.  Είναι μια σοβαρή απόφαση κι ένα μεγάλο βήμα που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.  Με τον άνθρωπο αυτό, θα μοιράζεστε τη ζωή σας, την καθημερινότητά σας,  σκέψεις και θα κάνετε όνειρα για το μέλλον σας.  Ξέρετε ότι το αύριο που έρχεται είναι δύσκολο αλλά το πιο σημαντικό είναι να νιώθετε πως ο ένας θα κρατά το χέρι του άλλου κι όλα θα περάσουν.

Παρ’όλα αυτά, αν γίνει o γάμος και στη συνέχεια καταλάβετε πως ήταν λάθος, σε καμία περίπτωση δεν τελείωσε ο κόσμος.  Πολλά ζευγάρια χωρίζουν κι ο λόγος είναι ίσως επειδή έκαναν βιαστικές κι επιπόλαιες  κινήσεις. Λύσεις πάντα υπάρχουν. Γιατί όμως να μπεις σε μια διαδικασία που δεν είσαι σίγουρος, εφόσον έχεις την επιλογή να αφήσεις τον χρόνο να σου δείξει ποιο θα ήταν το πιο σωστό για σένα;

Ο γάμος δεν είναι κάτι κακό, αν είστε σίγουροι γι’ αυτό το βήμα.  Μπορείτε να ευτυχήσετε και να σας σημαδέψει τις πιο όμορφες μέρες της ζωής σας. Κάντε το όμως, όταν είστε σίγουροι και  ξέρετε μέσα σας πως είστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να μοιραστείτε τη ζωή σας με κάποιον άλλον.

Συντάκτης: Δημητριάνα Μπόσκοβικ
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου