Μερικοί θα τους χαρακτήριζαν και λύκους. Οι λύκοι είναι δυναμικοί και μπορούν να κατευθύνουν την αγέλη τους, ωστόσο όμως μπορούν να επιβιώσουν και μόνοι τους. Όχι γιατί δεν έχουν ανάγκη τους άλλους, αλλά έχουν ανάγκη να μείνουν πού και πού και λίγο μόνοι τους. Τους είναι απαραίτητο, γεμίζουν τις μπαταρίες τους και μετά είναι έτοιμοι να τα βάλουν με τις πιο αντίξοες συνθήκες, που μπορεί να μην τους ευνοούν, αλλά μόνο εκείνοι μπορούν να τα βάλουν κάτω, να πατήσουν επί πτωμάτων και να είναι οι νικητές, με τα πιο αθέμιτα μέσα και παρ’ όλα αυτά ακόμα να είναι αγαπητοί και χρήσιμοι στον περίγυρό τους.

Θέλουν μόλις μπουν όμως στο χώρο τους, να επικρατεί απόλυτη ησυχία. Να υπάρχει ένα άδειο σπίτι χωρίς οχλαγωγίες, κουδούνια να χτυπάνε και την τηλεόραση στη διαπασών. Το μόνο που θα υπάρχει μέσα θα είναι το σκυλάκι τους που θα περιμένει με ανυπομονησία να παίξουν, χωρίς απ’ την άλλη να χαλάει την αύρα και το πρόγραμμά τους. Είναι κατεξοχήν άνθρωποι που θέλουν να περάσουν παραγωγικό χρόνο με τον εαυτό τους.

Να δουν μια ποιοτική ταινία, να προσηλωθούν σε ένα βιβλίο, να μαγειρέψουν το αγαπημένο τους φαγητό, να ακούσουν λίγη μουσική. Στις στιγμές ιδιωτικότητάς τους θέλουν να είναι μόνο αυτοί κι η πάρτη τους, απολαμβάνουν τη μοναχικότητα κι όχι τη μοναξιά τους, βρίσκονται κατ’ επιλογήν σε αυτή την κατάσταση, τους αρέσει, το χρειάζονται. Δεν είναι αντικοινωνικοί, ούτε τους λείπουν οι έξοδοι ή οι παρέες. Αντλούν ενέργεια απ’ αυτό και δε φοβούνται να μείνουν και λίγο μόνοι τους, δεν είναι ανασφαλείς.

Είναι αυτοί που πίσω απ’ το πλατύ χαμόγελο έχουν επίσης πολλά προβλήματα και περιμένουν πώς και πώς να επουλώσουν τις πληγές τους με το δικό τους τρόπο. Είναι αυτοί που πίσω απ’ το αστείρευτο χιούμορ τους περνούν ίσως τις πιο δύσκολες στιγμές τους. Είναι περήφανοι κι εγωιστές, δεν πρόκειται να επιβαρύνουν κανέναν με τους προβληματισμούς τους, κουβαλάνε μόνοι τους το δικό τους σταυρό και δεν παραπονιούνται ποτέ γιατί ξέρουν πώς και πότε να σηκωθούν. Αυτοί οι άνθρωποι είναι συγκεκριμένοι, ξέρουν τι θέλουν απ’ τη ζωή τους. Δεν ανέχονται πολλά, διότι έτσι μηδενίζουν τον εαυτό τους, συνεπώς σεβαστείτε μερικοί τις στιγμές που θέλουν να απολαύσουν μόνοι τους.

Δεν είναι αχώνευτοι, απλά ασυμβίβαστοι. Επίσης δεν είναι και διπρόσωποι, απλά προτιμούν όταν βρίσκονται εκτός έδρας σε μια καφετέρια ή σε μια βόλτα να μην εξωτερικεύουν τα κουμπιά τους, αλλά επιδιώκουν να είναι μια ευχάριστη παρέα που όλοι να ευχαριστιούνται να συζητάνε και να περνάνε χρόνο μαζί τους. Θέλουν τον χώρο τους να σκέφτονται πολύ, μιας και είναι υπεραναλυτικοί και να εκφράζονται ελεύθερα για ό,τι τους ενοχλεί. Καμιά φορά μιλάνε και μόνοι τους. Δεν είναι τρελοί, απλά επιλέγουν να βουλιάζουν και να χάνονται στον δικό τους κόσμο.

Είναι τα πιο αξιόπιστα άτομα, γιατί δεν είναι αδιάκριτοι να κάθονται να κουτσομπολεύουν, συνεπώς άμα εκμυστηρευτείς κάποιο μυστικό σου έχεις διαλέξει τον καταλληλότερο άνθρωπο. Επιλέγουν πολλές φορές να μεγαλώνουν μόνοι τους με τον εαυτό τους, επειδή υπάρχουν οι στιγμές που τα γιγαντώδη πλήθη τους πνίγουν ασφυκτικά. Τους κολλάνε εύκολα την κακή φήμη του αντικοινωνικού, επειδή μπορεί να μην είναι σούπερ εξωστρεφείς ή γιατί δεν έχουν έντονη κοινωνική ζωή.

Αποζητάν όμως την ανθρωπινή συντροφιά, τους αρέσει να τους αγαπούν και να τους αποδέχονται. Ο μοναχικός δεν είναι μόνος, μην μπερδεύεστε. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για ένα άτομο να θέλει να απολαύσει τη μοναξιά του, δεν είναι κάτι το ανησυχητικό, το έχουν αποδεχτεί πλήρως.

Η πίστη κι η ευφυΐα είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά τους. Είναι έξυπνοι γιατί επιλέγουν με σύνεση τους φίλους τους και δε φοβούνται να πουν «όχι» όταν μια νύχτα με τον εαυτό τους φαντάζει ελκυστικότερη από μια νύχτα έξω στην πόλη.

Μην τους κατακρίνετε γι’αυτές τους επιλογές. Αγαπάνε αυτό που κάνουν, το άδειο σπίτι, το χαμηλό φωτισμό, μια κούπα καφέ χαζεύοντας τη φωτιά απ’ το τζάκι, τη χαλαρωτική μουσική, το τσιγάρο που δεν έχουν ανάγκη να τους το ανάψουν άλλοι. Μην παρερμηνεύετε το διαφορετικό σαν ανιαρό. Έχουν την υπερδύναμη να αντέχουν τη μοναχικότητα κι όχι να την αποφεύγουν με φόβο όπως άλλοι συνηθίζουν να κάνουν.

 

Συντάκτης: Νότα Κάρλε
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη