Δεν είναι και τόσο εύκολο τελικά να ξεμπερδέψει κανείς από τα στερεότυπα και τα κλισέ τα οποία είναι συγκάτοικοι στις σχέσεις μας. Είναι ανάγκη όμως να απελευθερωθούμε όλοι απ’ αυτά, μπας και ζήσουμε τη σχέση μας με όλη τη σημασία της λέξης. Οι στερεοτυπικές αντιλήψεις που έχουμε, ως αποτέλεσμα της κοινωνικής μας παιδείας και των εμπειριών μας, επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας προς τον άνθρωπό μας και γι’ αυτό καλό είναι να απαλλαχτούμε απ’ αυτές και να συνειδητοποιήσουμε το κακό που προκαλούν.

Σας έχω μια λίστα με απόψεις, στερεότυπα και κλισέ τα οποία είναι καιρός να τα διαγράψετε από τη ζωή και τη σχέση σας.

 

1. «Αν κάνω καιρό ν’ επικοινωνήσω θα με θέλει περισσότερο». Αν σε θέλει, σε θέλει, δεν περιμένει το γράψιμο για να το μάθει.

 

2. Θέλεις συνέχεια προσωπικό χρόνο και χώρο και το καταλαβαίνω, αλλά μην αφήνεις τον άνθρωπό σου συνέχεια μόνο λέγοντας δικαιολογίες που καταντάν κλισέ. Κάντε και πράγματα μαζί, προσπαθείστε να πραγματοποιήσετε δραστηριότητες στη φύση ή το σπίτι. Βγείτε ένα πρωτότυπο ραντεβού.

 

3. «Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα». Μπορείς, γι’ αυτό και πρέπει ν’ αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου και να τον φροντίζεις πρώτα απ’ όλους.

 

4. «Δεν είμαστε μαζί επίσημα». Δεν είναι το δακτυλίδι που κάνει μια σχέση επίσημη ρε παιδιά, το συναίσθημα είναι.

 

5. «Οι άνδρες δεν πρέπει να κλαίνε και να εκδηλώνουν ποτέ τα πραγματικά τους συναισθήματα.». Οι άντρες είναι άνθρωποι κι είναι όχι απλά φυσιολογικό, αλλά απαραίτητο να εκδηλώνουν τα αισθήματά τους.

 

6. «Αυτή είναι αντρική/γυναικεία δουλειά.». Όλοι βοηθάμε σ’ όλα κι αναγνωρίζουμε πως οι δουλειές πρέπει να μοιράζονται.

 

7. «Πρέπει να παντρευτείς και μετά να κάνεις παιδί». Κάνε ό,τι θέλεις, αρκεί ν’ αισθάνεσαι ευτυχία.

 

8. Πρέπει να αλλάξει ο άλλος, όχι εγώ. Σε μια σχέση, φροντίζεις να παραμείνεις ο εαυτός σου. Υποχωρήσεις δεκτές αλλά δεν αλλάζουμε αυτό που είμαστε.

 

9. «Η εξωτερική εμφάνιση είναι το παν». Η εξωτερική εμφάνιση είναι άχρηστη αν ο άνθρωπος δίπλα σου δεν ξέρει ν’ αγαπάει.

 

10. «Με φιλαράκι ποτέ». Αυτά μας τα είπαν κι άλλοι.

 

11. «Σχέση εξ αποστάσεως δε λέει». Άμα γουστάρεις λέει και παραλέει μωρέ.

 

12. «Συγκατοίκηση μετά τον 1 χρόνο». Συγκατοίκηση όποτε νιώθεις έτοιμος.

 

13. Προσπαθείς να κρύψεις τις αδυναμίες σου για να είσαι το τέλειο ταίρι. Ξέχασε το, δεν υπάρχει το τέλειο.

 

14. «Όλοι ξέρουμε ν’ αγαπάμε, η αγάπη είναι έμφυτη». Μαθαίνεις ν’ αγαπάς, ακριβώς όπως μαθαίνεις να είσαι ανεκτικός σαν άνθρωπος, γλυκός, ανιδιοτελής κ.λπ..

 

15. «Μόνον τα ετερώνυμα έλκονται». Όχι, κι οι ίδιοι χαρακτήρες τα βρίσκουν μια χαρά.

 

16. «Ο σύντροφος σου είναι το άλλο σου μισό». Δεν είσαι μισός παιδί μου, ολοκληρωμένος κοτζάμ άνθρωπος είσαι. Μην ψάχνεις κάποιον να σου γεμίζει κενά αλλά κάποιον που θα αναγνωρίζει πως είσαι ολόκληρος και είσαι μαζί του από αγάπη, όχι απ’ ανάγκη.

 

17. «Με το παιδί σώζεται η κατάσταση». Το παιδί δεν είναι λύση όταν κάτι δεν πάει καλά.

 

18. « Μετά τον τσακωμό γίνεται το καλύτερο σ@ξ». Αν πρέπει να τσακωθείτε για να περάσετε καλά, άσ’ το καλύτερα.

 

19. «Αν δε ζηλεύεις δεν ενδιαφέρεσαι». Υπάρχουν κι οι τύποι που δε ζηλεύουν. Δεν είναι κακό ρε παιδιά.

 

20. «Ένας τσακωμός ανανεώνει τη σχέση». Όχι, είναι αχρείαστος. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να ανανεώσεις τη σχέση σου.

 

21. «Ο έρωτας περνάει από το στομάχι». Ιστορίες του 1970.

 

22. «Η σχέση μας χρειάζεται ένα διάλειμμα». Η σχέση χρειάζεται διάλειμμα ή εσύ έχεις ξενερώσει και δεν ξέρεις τι να πεις;

 

23. «Αυτός που φταίει περισσότερο πρέπει να ζητάει πρώτος συγγνώμη». Η σχέση δε χωράει εγωισμούς κι απαιτεί πού και πού να κάνουμε υποχωρήσεις ανεξάρτητα από το πόσο φταίμε.

 

24. «Το πολύ μαζί σκοτώνει». Το «μαζί» κάνει τη σχέση. Άλλο να θέλεις χρόνο για τον εαυτό σου κι άλλο να πιστεύεις ότι ο ποιοτικός χρόνος με το ταίρι σου θα μπορούσε να είναι επιβλαβής.

 

25. «Ο έρωτας δεν κρατάει για πάντα». Μια χαρά κρατάει και άμα θες τον αφήνεις ζωντανό κι έναν αιώνια.

 

26. «Αν ενδώσεις από το πρώτο ραντεβού σημαίνει ότι δε θες κάτι σοβαρό». Αναληθές το λιγότερο.

 

27. «Η αγάπη είναι πάντα αρκετή». Όχι, θέλουν δουλειά οι σχέσεις και προσπάθεια.

 

28. Άμα είσαι ερωτευμένος, κάθε μέρα γιορτάζεις. Και του Αγίου Βαλεντίνου και στις επετείους, αλλά και όλες τις άλλες μέρες

 

29. «Προχωράμε πολύ γρήγορα». Ζήσε τον έρωτά σου κι αν σε προβληματίζει τόσο ο ρυθμός που προχωράτε, τότε μάλλον πρέπει να ξανασκεφτείς αν θέλεις τ’ άτομο απέναντί σου.

 

30. « Άμα σ’ αγαπάει αληθινά, θα καταλάβει». Κι εσύ άμα αγαπάς αληθινά το άτομο δίπλα σου, δε θα το φέρεις στη θέση να καταλάβει.

 

 

Η κάθε σχέση είναι διαφορετική και δεν μπορεί να στριμωχτεί σε καλούπια και στερεότυπα. Ζήστε τη σχέση σας στο έπακρον, ερωτευτείτε και κάντε τρέλες. Χαμογελάστε και μην αναλύετε τα πάντα. Να είστε δίπλα στο ταίρι σας -πάντα.

Συντάκτης: Χρυστάλλα Σωκράτους
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου