were

Παιγνίδι για δύο ο έρωτας, διανθισμένος με συναισθήματα και ρομαντισμό. Τα πρώτα τα αισθανόμαστε και δε γίνεται ν’ αμφισβητηθούν, όταν το σώμα και το μυαλό κατευθύνονται από και προς αυτά. Όσο για τον ρομαντισμό, πολλές φορές περνάει στα ψιλά και λίγο η καθημερινότητα, λίγο η ελλιπής οικειότητα, η ντροπή καμιά φορά κι η αντίστασή μας στην έκθεση του ίδιου μας του εαυτού, την εμποδίζουν να γίνει ο τίτλος και το περιεχόμενο της σχέσης.

Τον αντιμετωπίζουμε με φόβο κι από αντίδραση χλευάζουμε, δίνοντας τον χαρακτηρισμό της χλιαρότητας ή αποκαλώντας cheesy τη ρομαντική διάθεση των πιο θαρραλέων τελικά, που ζουν και δημιουργούν ρομαντικές στιγμές. Μπορεί ακόμα να μας φαίνονται τόσο αστείες οι ρομαντικές σκηνές σε μια οθόνη ή και να μας προκαλούν βαρεμάρα, τόση, που μόνο η αναφορά σε φεγγάρια που αντανακλούν στη θάλασσα μας κάνουν να νιώθουμε άβολα. Απολύτως κατανοητό. Αν όμως αισθάνεσαι, τίποτα δε θα πρέπει να σε εμποδίζει να αφεθείς και να τις απολαύσεις με όλο σου του είναι. Κι εντάξει, εσύ μπορεί να μην είσαι ο τύπος που σπάει το κεφάλι του για να δημιουργήσει μια στιγμή μαγείας, μπορεί όμως να είναι ο άλλος, που έχεις δίπλα σου. Μην του το χαλάς, όταν επιστρέφοντας από τη δουλειά, το σπίτι είναι στολισμένο με αναμμένα κεριά και σε υποδέχεται με ένα ποτήρι κρασί. Μην ψάξεις να βρεις το διακόπτη του φωτιστικού και μην πεις «πεινάω», γιατί το κατέστρεψες όλο. Αφέσου και ζήσ’ το λιγάκι!

 

1. Το φιλί στη βροχή

Θέλοντας και μη η ζωή από μόνη της μπορεί να δημιουργήσει το σκηνικό για μια τέτοια εμπειρία. Μια ξαφνική μπόρα χωρίς ομπρέλα δεν είναι καταστροφή, αλλά μια ευκαιρία για ένα βαθύ φιλί κι ας βραχείς ως το κόκκαλο. Δε θα λιώσεις, δεν είσαι από ζάχαρη. Είναι προτιμότερο να γίνει μια άμορφη μάζα ο ένας στην αγκαλιά του άλλου και να βρεθείτε να στεγνώνετε κάπου αλλού χωρίς ρούχα. Ίσως να αρχίσεις να βλέπεις τη βροχή σαν ευλογία.

 

2. Τσιγάρο στα δύο

Μοιραστείτε το τελευταίο τσιγάρο του πακέτου αν καπνίζετε (κακώς) κι από ένα ακουστικό του hands free ο καθένας για να ακούσετε μουσική σε μια παραλία, την ώρα που ο ήλιος φιλάει τη θάλασσα. Το μήκος του καλωδίου –αναγκαστικά-  θα μειώσει την απόστασή σας, έτσι κάθε φορά που θα βλέπετε μια δύση θα την έχετε συνδέσει με εκείνη τη μοναδική στιγμή, όπως και με εκείνο το συγκεκριμένο τραγούδι που έπαιζε, την ώρα που ήσασταν τόσο κοντά και κοιτιόσασταν στα μάτια.

 

3. Βραδινό μπάνιο με φεγγάρι

Κυνηγήστε τον δρόμο του φεγγαριού στην πανσέληνο και στο φωτεινό του μονοπάτι, πιστέψτε στα θαύματα. Αν είναι καλοκαίρι κάντε ένα βραδινό μπάνιο με το φεγγάρι ψηλά,  χορέψτε στο φως του σεληνόφωτος, δώστε του το όνομα που θέλετε εσείς και κάθε χρονιά τον ίδιο μήνα, θέστε τη σαν ορόσημο, να βρίσκεστε πάντα στο ίδιο σημείο, μαζί. Θα έχετε κάθε λόγο να βλέπετε την πανσέληνο πια, όχι μόνο ως πλανητικό φαινόμενο.

 

4. Το Σουκού με το τζάκι

Οργανώστε ένα χειμωνιάτικο διήμερο σε έναν ορεινό προορισμό και κλείστε ένα δωμάτιο με τζάκι. Με μοναδικό φωτισμό τη φωτιά κι ένα ποτήρι κρασί, απολαύστε και αφεθείτε στη μαγεία της φλόγας με πολλά λόγια ή καθόλου, δεν έχει σημασία. Αν πάλι έχετε τζάκι στο σπίτι, ανάψτε το, δεν είναι ντεκόρ και δε θα χρειαστεί να απομακρυνθείτε ταξιδεύοντας και δίνοντας χρήματα. Σημασία έχει ότι η θαλπωρή θα ζεστάνει εκτός από το σώμα, την ίδια την ψυχή.

 

5. Η γραπτή εξομολόγηση

Αφεθείτε στη μαγεία του λόγου για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας κι αν δεν μπορείτε να τα πείτε, επικοινωνήστε τα γραπτώς με όποιον τρόπο. Φωνητικά, ηλεκτρονικά όμως το πιο ρομαντικό είναι σε ένα χαρτί με το γραφικό σας χαρακτήρα, ξεδιπλώνοντας όλες σας τις σκέψεις καταθέτοντας ό,τι νιώθετε. Αν μπορείτε κάντε το ποίημα, αλλά κι ένα κείμενο που θα μοιάζει σαν να απευθύνεστε στον αναγνώστη, βρίσκει πάντα το στόχο.  Προσοχή στα ορθογραφικά λάθη, για κάποιους είναι ό,τι πιο ξενερωτικό υπάρχει.

 

6. Το σπέσιαλ δώρο

Αν θέλετε να κάνετε ένα δώρο, μην το προσφέρετε απλά. Προετοιμάστε ένα παιγνίδι θησαυρού με μικρά μηνύματα σε διάφορα σημεία για να αυξήσετε την περιέργεια μέχρι τον τελικό προορισμό που βρίσκεται κρυμμένο. Διπλασιάζει τη χαρά και την έκπληξη και το δώρο αποκτά άλλη βαρύτητα, κάνοντάς το να φαίνεται ότι δεν ήταν απλά μια υποχρέωση.

 

7. Τα λουλούδια ή ο καφές στη δουλειά

Στείλτε τους στη δουλειά λουλούδια, γλυκά ή το αγαπημένο σνακ χωρίς να υπάρχει απαραίτητα κάποια περίσταση, έτσι, χωρίς λόγο. Ξαφνιάστε ευχάριστα, είναι προαπαιτούμενο του ρομαντισμού να ξέρεις ότι ο άλλος σε σκέφτεται συνέχεια και ψάχνει τρόπο να σου το δείχνει όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις.

 

8. Το σκηνικό ταινίας στο μπάνιο

Συμφιλιωθείτε γεμίζοντας το πάτωμα αρωματικά ρεσώ από την είσοδο του σπιτιού που θα οδηγούν ως το μπάνιο, φωτισμένο κι αυτό με τον ίδιο τρόπο και ετοιμάστε ένα ζεστό αφρόλουτρο για δύο. Δεν χρειάζεται βέβαια να τσακώνεστε συχνότερα για να απολαμβάνετε τέτοιες στιγμές, μπορείτε ανά πάσα στιγμή όμως να τις δημιουργείτε.

 

9. Το πικ νικ

Δημιουργείστε τις συνθήκες για ένα αναπάντεχο πικ νικ στη φύση πάνω σε καρό κουβέρτες, με φαγητό και ποτό και αφεθείτε να γίνετε ένα με τον άνθρωπό σας και τη φύση, κάτω από τη σκιά μεγάλων δέντρων στην όχθη ενός ρυακιού. Αναπνεύστε μαζί τον ίδιο αέρα και γεμίστε εικόνες και συναισθήματα.

 

10. Το σ’ αγαπώ στη μέση του δρόμου

Ξεκάθαρο, δυνατό, με φωνή από το διάφραγμα για να βγει κι ο γείτονας να σου πει να κάνεις ησυχία γιατί είναι δύο το χάραμα. Εκείνο που πρέπει να ειπωθεί σαν ιαχή πολέμου, ως η πιο τρανή δήλωση αγάπης.

Όλα είναι μέρος του παιγνιδιού της αποπλάνησης και της απαλλαγής από το στρες, που παίρνουν μέρος κι οι δυο κυνηγώντας τον έρωτα. Αφεθείτε, παίξτε, σκεφτείτε. Αφήστε τη φαντασία σας να σας παρασύρει στη δημιουργία μοναδικών αναμνήσεων. Κάποιος μπορεί να πει πως οι αναμνήσεις είναι αυτές που πονάνε περισσότερο όταν οι άνθρωποι χωρίζουν και μάλιστα όταν σε έχουν αγγίξει βαθιά, γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές τις αποφεύγουμε ή τις σνομπάρουμε. Φοβόμαστε τον πόνο που κάποια στιγμή μπορεί να δημιουργήσουν κι απορρίπτουμε το κάθε τι που θα προσθέσει μια πινελιά ρομαντισμού στη σχέση. Φοβόμαστε να εκθέσουμε τα συναισθήματά μας και σιγά σιγά σκληραίνουμε μέσα μας κι ο ρομαντισμός απορροφάται από το σκληρό περίβλημα της ψυχής μας.

Είναι γενναίο να δείχνεις τη ρομαντική πλευρά σου. Αν θες να λες πως κάποτε ερωτεύτηκες, θα πρέπει έστω και μία φορά στη ζωή σου να έχεις βιώσει κάτι ανάλογο κι ας είναι cheesy. Οι περισσότερες μακροχρόνιες σχέσεις καταλήγουν σε χωρισμό λόγω έλλειψης φαντασίας και βαρεμάρας, κομβικοί παράγοντες εξαφάνισης του έρωτα που χωρίς αυτόν φτάνουν να γίνουν συμβιώσεις τύπου συμβόλαιο, με όρους και υπογραφές. Θεωρείστε ότι είναι το αλάτι της σχέσης που θα την κάνει νοστιμότερη κι αξέχαστη. Φροντίστε την ψυχή και το νου του άλλου προσφέροντας μικρές στιγμές ευτυχίας και στις σκηνές ρομαντισμού στην τηλεόραση, μην αλλάζετε κανάλι. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να δείτε αν μέσα σας, έχει τελειώσει.

Συντάκτης: Φρίντα Μανιάτη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου