erthgtr

Φυσικά κι είναι πρώτος και μην πάει ο νους σας μόνο στη θέση του στον ζωδιακό κύκλο, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα που αποτελούν τη ζωή. Ο λόγος βεβαία για το αιώνιο παιδί, τον πύρινο, ξεροκέφαλο Κριό. Μην τον σκοτίζετε και πολύ γιατί θα σας πετάξει ένα «βαριέμαι» στη μούρη και θα γυρίσει την πλάτη του και μην τον είδατε. Θα βρει άλλα βράχια να σκαρφαλώσει και θ’ αρχίσει να πηδάει από πέτρα σε πέτρα σαν γνήσιο αγριοκάτσικο που είναι, Κι όταν σταθεί να ξαποστάσει, το μόνο που θα κάνει είναι να σας δει από εκεί ψηλά και να χαμογελάει παιγνιδιάρικα, γιατί εννοείται πως δε θα μπορείτε να τον ακολουθήσετε.

Πολύ καλό παιδί, δε λέω, αλλά έτσι κι ανοίξει το στοματάκι του βρες τρύπα να κρυφτείς. Μόνο αλήθειες θα σου πει, αλλά θα σε «στολίσει» από πάνω μέχρι κάτω σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο. Γάντι δε βάζει κι ισχυρίζεται ότι στα σκ@τά δε βάζεις φιόγκο. Τώρα πάλι εσύ, ό,τι κατάλαβες, κατάλαβες, δε φταίει αυτός αν το μυαλό σου δεν παίρνει και τις γρηγορότερες στροφές σαν το δικό του. Τι να κάνει κι αυτός; Υπάρχουν και βραδύκαυστοι που κυκλοφορούν, άσε που πιστεύει ότι είναι οι περισσότεροι. Το έχει αποδεχτεί και συνεχώς ψάχνει κι αναζητά να βρει αυτούς τους λίγους και καλούς που θα απαρτίσουν τον κύκλο του κι αυτός στη μέση να τους κάνει να γελάνε με το καυστικό του χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό του.  Σίγουρα, αν δε γελάσεις, έχεις πεταχτεί έξω από τον κύκλο, χωρίς να το πάρεις χαμπάρι.

Τώρα πάλι, αν του πεις και καμιά κουβέντα ή κάνεις κάτι που δεν του αρέσει, θα στο συγχωρέσει μία φορά, τη δεύτερη θα σε παρακαλούσα να μην το κάνεις. Θα τον θυμώσεις και θα φας κουτουλιά με τα κέρατα –δεν τα έχει για πλάκα- κι ας είσαι πιο δυνατός απ’ αυτόν, ας είσαι και ντουβάρι. Είναι το μόνο που δεν πρόκειται να σκεφτεί. Το έχει σιγουράκι ότι θα τον γκρεμίσει τον τοίχο –ξεροκέφαλος γαρ. Ένα να ξέρεις όμως. Στο τέλος θα σε συγχωρέσει γιατί έχει καρδιά μικρού παιδιού και θεωρεί τον εαυτό του τόσο υπεράνω όλων, που δίνει συγχωροχάρτια γιατί δεν ξέρει τι είναι κακία, δεν την έχει αισθανθεί ποτέ. Μην ψάχνεις να βρεις στο μυαλό του δεύτερες σκέψεις, γιατί ακόμα και την πρώτη επειδή την πιστεύει, θα στην έχει ήδη πει, με τον παρορμητισμό που τον βαράει. Μη σου πω ότι τη σκέψη θα την έχει κάνει ήδη πράξη πριν ακόμα εσύ την ολοκληρώσεις στο κεφάλι σου. Γατάκι.

Εθισμένος εκ γενετής στην ειλικρίνεια.  Μυρίζεται το ψέμα από μακριά και μην τολμήσεις να τον ξεγελάσεις. Κρατάει μικρό καλάθι στα μεγάλα λόγια και τις κολακείες και δίνει και την ψυχή του για αληθινά συναισθήματα, να νιώσει και να εισπράξει. Σνομπάρει το δήθεν, το λίγο και το μικρό και το εκδηλώνει με την έμφυτη υπεροψία του χωρίς να νοιάζεται ιδιαίτερα αν παρεξηγηθεί.

Ερωτεύεται σαν πιτσιρίκι ιδέες κι ανθρώπους κάθε φορά σαν πρώτη φορά  και πέφτει με τα μούτρα στη φωτιά. Δίνεται με το πάθος που τον χαρακτηρίζει και δεν τον ενδιαφέρει αν καεί η προβιά, ακόμα και τα κέρατά του, γιατί έχει την ευκολία να ανασυντάσσεται κι έχει την εντύπωση ότι κι οι άλλοι μπορούν να κάνουν το ίδιο. Τόσο στον κόσμο του ζει.

Σαν γνήσιο ζώδιο της φωτιάς, τρελαίνεται για τη ζεστασιά που μπορούν να εκπέμπουν άνθρωποι, χώροι όπως και το ζεστό νερό. Μην κάνεις το λάθος να τον βάλεις σε καλούπι κι απόφυγε τα υποκοριστικά γενικώς μαζί του. Ζωούλα, σπιτάκι, δουλίτσα κ.ο.κ., λειτουργούν σαν κόκκινο πανί και του φαίνεται ότι έχεις πάρει τη μάνικα και προσπαθείς να σβήσεις τη φωτιά που τον θρέφει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει καμία ανάγκη τους πυροσβέστες. Θα έχει φύγει και μην τον είδατε. Θα σ’ αφήσει μ@λάκα, έτσι, γιατί μπορεί, αλλά αφού σου έχει κρούσει των κώδωνα αρκετές φορές πριν, γιατί είναι πιστός όταν αισθάνεται, όμως σιχαίνεται τους συμβιβασμούς και τη συμβατικότητα. Λειτουργεί στο «πολύ» κι οτιδήποτε λιγότερο δεν τον αφορά κι άμα δει ότι δεν το έχει, πάει για άλλα κατσάβραχα.

Διαπρέπει στον επαγγελματικό του χώρο και πρεσβεύει ότι «κάνεις καλά αυτό που σου αρέσει να κάνεις» κι αναζητά τρόπους να γίνεται πάντα καλύτερος σε ό,τι αγαπά και να ξεχωρίζει στο πλήθος. Όταν θέλει να διεκδικήσει, τίποτα δεν του στέκεται εμπόδιο κι έχει βαθιά πίστη ότι θα τα καταφέρει. Και τα καταφέρνει. Πάντα βρίσκει τον τρόπο, γιατί το μυαλό του δουλεύει με πολλές στροφές. Μην του πεις «δεν μπορείς», έγινες εχθρός του.

Η μανία του για γνώση δεν τον εγκαταλείπει δευτερόλεπτο κι έχει σφαιρική άποψη για όλα, σε τέτοιο σημείο, που εύκολα τον χαρακτηρίζεις ξερόλα και ψωνάρα. Όμως αν του το πεις και φυσικά τον επικρίνεις γι’ αυτό, απλώς θα σου πει πού έχει γραμμένη την άποψή σου. Άμα μπορείς, αλλιώς έξω απ’ τη βάρκα. Θα βρεθεί κάποιος άλλος που να τον θαυμάζει και να κρέμεται απ’ τα χείλη του κάθε φορά που θα θέλει να μιλήσει.

Μπορεί να περάσει απαρατήρητος, γιατί έτσι θέλει, όταν όμως αποφασίσει να δηλώσει παρουσία μπορεί να το κάνει με μία μόνο λέξη. Μπορείς να τον βρεις παντού και ντυμένο ανάλογα με τον χώρο. Από βουνοκορφές και θάλασσες να δοκιμάζει extreme sports, σε intellectual στέκια κι ακριβά εστιατόρια ή σε ταβέρνες να τρώει με τα χέρια. Αυτός μια χαρά θα είναι, το ζήτημα είναι: εσύ θα μπορείς να τον αντέξεις;

Συντάκτης: Φρίντα Μανιάτη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου