pillow1122

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι περίπλοκες, συνθέτες -ιδίως οι ερωτικές- κι αυτό τις κάνει κάποιες φορές μαγικές και κάποιες άλλες ψυχοφθόρες ή και τα δύο. Κι αν τη σχέση την απαρτίζουν περισσότερα από δύο άτομα, τότε τα πράγματα δυσχεραίνουν, αφού ηθική, διλήμματα κι έρωτας κάνουν ένα δυνατό κοκτέιλ που μπορεί να προκαλέσει σοκ ακόμα και στα πιο δυνατά στομάχια. Πάμε όμως να δούμε τι ψηφίσατε εσείς στην εβδομαδιαία μας δημοσκόπηση που αφορούσε την ύπαρξη ενός τρίτου προσώπου σε μια ήδη υπάρχουσα σχέση. Το τρίτο, λοιπόν, πρόσωπο, τώρα είσαι εσύ.

Στην πρώτη θέση της δημοσκόπησης, με ποσοστό 49,50%, είστε εσείς που δεν έχετε υπάρξει ποτέ το τρίτο πρόσωπο σε μια σχέση. Εσείς είστε άνθρωποι ξεκάθαροι, δεν κάνετε εκπτώσεις στις επιθυμίες και στα συναισθήματα σας και δεν αρκείστε στη θέση του αναπληρωματικού ή του κομπάρσου. Και πολύ καλά κάνατε. Είστε παράδειγμα προς μίμηση. Πρότυπο και για τους υπόλοιπους, διότι αγαπάτε τον εαυτό σας, έχετε αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση κι έτσι μπορείτε να απορρίπτετε κάθε άνθρωπο που δεν πληροί τα δικά σας κριτήρια. Επομένως, αργά ή γρήγορα θα βρείτε την ευτυχία -αν δεν την έχετε βρει ήδη- εκεί που την ψάχνετε. Σε έναν άνθρωπο δηλαδή που θα είναι διαθέσιμος, θα μπορεί και θα θέλει να σας διαθέσει το χρόνο του, τη σκέψη του, την αγάπη του, αποκλειστικά. Μαγική λέξη αυτή, η μόνη ίσως που διατηρεί τις ερωτικές σχέσεις υγιείς. Κι εσείς το ξέρετε.

Ακολουθείτε, αρκετά μακριά βέβαια, με ποσοστό 26,04%, εσείς που οικειοθελώς δεχθήκατε να είστε το τρίτο πρόσωπο σε μια σχέση λόγω έρωτα. Τυφλού, παράφορου έρωτα. Από θέμα ηθικής, δε θα το αναλύσουμε, διότι ο έρωτας πραγματικά θολώνει τους ανθρώπους κι άλλωστε όπως έχει πει και ο λατρεμένος Albert Camus, πρέπει να έχει κανείς έναν έρωτα, έναν μεγάλο έρωτα, για να του εξασφαλίζει άλλοθι στις αδικαιολόγητες απελπισίες που τον κυριεύουν. Ίσως, λοιπόν, αυτός ο έρωτας να είναι το άλλοθι για την επιλογή σας. Μια επιλογή όμως που δεν οδηγεί στην ευτυχία πάρα μόνο στην ψευδαίσθηση αυτής. Διότι ποιος άνθρωπος είναι πραγματικά ευτυχισμένος όταν αναγκάζεται να ζει τον έρωτα σε δόσεις, σε τεμαχισμένες στιγμές, σε κρυφά φιλιά και άδεια κρεβάτια; Έρωτες παθιασμένοι θα πουν κάποιοι, ωστόσο εγώ προτιμώ τον όρο έρωτες ημιτελείς. Σαν εκείνες τις διαφημίσεις που έπαιζαν παλιά στον κινηματογράφο στο διάλειμμα. Έρωτας που για τον έναν είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα και για τον άλλον μια αναμονή. Αξίζετε κάποιον άνθρωπο αποκλειστικά δικό σας. Θυμάστε; Τίποτα λιγότερο. Για το δικό σας καλό, για τη δική σας ψυχική υγεία. Το μυαλό εδώ χρειάζεται να πάρει τα ηνία, η καρδιά να κάνει πίσω και να προχωρήσετε.

Στην τρίτη θέση, με ελάχιστη απόκλιση από τη δεύτερη, με ποσοστό 24,44%, βρίσκεστε εσείς που έχει υπάρξει το τρίτο πρόσωπο σε μια σχέση, αλλά χωρίς να το γνωρίζετε. Είστε εσείς που γνωρίσατε, εμπιστευτήκατε, δεθήκατε με έναν άνθρωπο που δεν ήταν ο κατάλληλος και είστε στη χειρότερη θέση που θα μπορούσε κάποιος να βρεθεί, διότι ο άνθρωπος που θεωρούσατε δικό σας δεν ήταν ειλικρινής και καταχράστηκε την εμπιστοσύνη που του δείξατε. Σας έβαλε σε μια θέση τόσο άβολη χωρίς καν να σας ρωτήσει, σας αφαίρεσε το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης, της δυνατότητας να διαλέξετε τι θέλετε να κάνετε εν γνώσει σας από τη στιγμή που σας απέκρυψε την αλήθεια. Κι αυτό είναι ασυγχώρητο. Ήταν ένας άνθρωπος που ο χρόνος του, η καρδιά του, το μυαλό του, ήταν κομμένα στα δύο και δεν είχε καν το θάρρος να το ομολογήσει. Κι όταν το μάθατε ήρθε η ματαίωση, μα ήταν ήδη αργά. Είχατε ήδη πιθανώς, δεθεί με το άτομο αυτό οπότε ήρθατε αντιμέτωποι με ένα δίλημμα να μείνετε ή να φύγετε. Δίλημμα που δεν ήταν φυσικά ρεαλιστικό, καθώς η απάντηση μετά την εξαπάτηση, δε θα ‘πρεπε να ‘ναι άλλη απ’ το να τρέξετε μακριά χωρίς δεύτερες σκέψεις. Όμως αυτό -αν και είναι το σωστό- δεν είναι πάντα εύκολο. Ερωτικό τρίγωνο κι εσύ βρέθηκες μπλεγμένος χωρίς καν να το επιδιώξεις. Αποχωρείς, έχοντας κερδίσει ακόμα μια εμπειρία.

Τι να κάνουμε; Έτσι είναι οι άνθρωποι, κάποιοι ειλικρινείς, κάποιοι κρύβουν την αλήθεια , άλλοι είναι δειλοί και άλλοι θαρραλέοι. Όμως δεν έχει νόημα να κατηγορούμε κανέναν για το πώς επιλέγει να ζει. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε κι εμείς με τη σειρά μας εκείνους που θέλουμε να έχουμε στη ζωή μας. Η ευτυχία άλλωστε είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και καθορίζεται από τις προσωπικές μας επιλογές. Επιλέγουμε δυάδα, παραμένουμε ομάδα.

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Ραυτοπούλου