Ένα τεράστιο κομμάτι του ποιοι είμαστε διαμορφώνεται από τις απόψεις μας. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε και αντιδρούμε σε πολλά θέματα, ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στους γύρω μας, ακόμη και ο τρόπος που επιλέγουμε να ζούμε είναι, ως ένα βαθμό, αποτέλεσμα των απόψεων που έχουμε. Κάποιες από αυτές τις απόψεις τις υιοθετήσαμε ακούγοντάς τες από κάπου αλλού, κάποιες άλλες τις ακούσαμε, μας άρεσαν αλλά φροντίσαμε να τις προσαρμόσουμε στο δικό μας τρόπο σκέψης, και μερικές από αυτές τις αναπτύξαμε μόνοι μας με βάση τις δικές μας εμπειρίες.

Πολύ συχνά ακούμε να λέγεται ότι αν ρωτήσεις δέκα διαφορετικούς ανθρώπους την άποψή τους για ένα ζήτημα, θα λάβεις τουλάχιστον έντεκα διαφορετικές απαντήσεις (μιας και πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα σου παρουσιάσει δύο απόψεις χωρίς να είναι ούτε ο ίδιος σίγουρος ποια υποστηρίζει). Φυσικά και θα συναντήσεις άτομα με τα οποία οι απόψεις σας ταιριάζουν και οι συζητήσεις που θα κάνεις μαζί τους μπορεί να αποδειχτούν πολύ ενδιαφέρουσες, μιας και στις μικρές διαφορές που θα έχετε θα μπορέσετε αμφότεροι να αναπτύξετε τον τρόπο σκέψης σας. Πώς θα αντιδράσεις, όμως, αν ακούσεις μία άποψη, η οποία σου φαίνεται τελείως λάθος; Αυτό σας ρωτήσαμε στο poll αυτής της εβδομάδας. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι μας απαντήσατε;

Στη τρίτη θέση με ποσοστό μόλις 17,2% είπατε ότι θα αδιαφορήσετε. Σίγα μην κάτσετε να μαλώσετε. Ε, μα πια. Αφού είπαμε, τόσες διαφορετικές απόψεις κυκλοφορούν, τι νόημα έχει να κάθεσαι να διαφωνείς με τον καθένα; Μία κίνηση ασφαλείας, η οποία δε σε αφήνει να βγεις στο προσκήνιο και σε βγάζει από τη δύσκολη θέση να πρέπει να υποστηρίξεις την άποψή σου δημόσια. Θέλει όμως προσοχή. Βλέπεις πολλές φορές η σιωπή εκλαμβάνεται ως συγκατάβαση. Και από τη στιγμή που εσύ θεωρείς μία άποψη τελείως λάθος, κατά πόσο θέλεις να αφήσεις τους πάντες να πιστεύουν ότι την υποστηρίζεις;

Στη δεύτερη θέση -κανταροχτυπήθηκαν με τους πρώτους- με ποσοστό 40,72% μας απαντήσατε ότι προβληματίζεστε και προσπαθείτε να κατανοήσετε και την άλλη πλευρά. Σίγουρα μία κίνηση που μπορεί να σε γλιτώσει από έναν επικείμενο καυγά. Επίσης το να δέχεσαι να εξετάσεις μία διαφορετική άποψη από τη δική σου μπορεί να ανοίξει τους ορίζοντές σου προς διαφορετικές οπτικές και μπορεί να βρεις και κάτι που πραγματικά σου ταιριάζει. Πρόσεχε όμως, γιατί καμιά φορά όταν μία άποψη σου φαίνεται τελείως λάθος εξαρχής, σίγουρα υπάρχει κάποιος λόγος και σε τέτοιες περιπτώσεις δε χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα σκεπτικός και διαλλακτικός.

Η πρώτη θέση πάει στους δυναμικούς της παρέας. Με ποσοστό 42,08% μας είπατε πως θα δηλώσετε ξεκάθαρα και έντονα ότι διαφωνείτε. Δε φοβάστε να υποστηρίξετε τη γνώμη σας, να προβάλετε τα επιχειρήματά σας και τελικός στόχος είναι να πείσετε και τους υπόλοιπους να ενστερνιστούν την άποψή σας. Και εδώ όμως κρύβεται ένας κίνδυνος. Το ότι αυτή ήταν η αντίδραση που στέφτηκε τελικά νικήτρια δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό δύο άτομα αυτής της κατηγορίας να βρεθούν αντιμέτωπα. Και τότε καλή τύχη στον άμαχο πληθυσμό. Δεν είναι κακό να επιμένεις στην άποψή σου, αρκεί να μην ακυρώνεις με τον τρόπο σου την άποψη του άλλου, γιατί αυτό θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για σχέσεις κάθε τύπου.

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή για κάθε θέμα υπάρχουν πολλές απόψεις και είναι απόλυτα λογικό αυτές να μη συγκλίνουν πάντα. Το ότι δύο άνθρωποι διαφωνούν σε κάτι δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν συμφωνώντας σε χίλια δύο άλλα. Αυτό που θα κάνει τη διαφορά στο τέλος είναι ο τρόπος που θα το χειριστούν. Απόλυτα σωστή κίνηση όμως δεν υπάρχει. Κάθε επιλογή έχει υπέρ και κατά. Οπότε την επόμενη φορά που θα έρθεις αντιμέτωπος με μία διαφορετική άποψη ζύγισε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αντίδρασής σου και πράξε αναλόγως.

Συντάκτης: Μαρία Ρουσσάκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.