Όλες οι ανθρώπινες σχέσεις εκεί έξω σίγουρα έχουν καταγράψει στο βιογραφικό τους έναν –τουλάχιστον– καβγά. Κανένας, όμως, δεν είναι ίδιος. Καταρχάς, αλλάζουν οι πρωταγωνιστές και σίγουρα θα ακούσεις για τσακωμούς διάφορων μορφών. Μπορεί να ‘ναι ένα ανούσιο καβγαδάκι της στιγμής, μπορεί να ‘ναι μια διαφωνία –έντονη ή κι όχι–, μπορεί όμως να ‘ναι και καβγαδάκι –το υποκοριστικό μας μάρανε– μεγατόνων, από αυτούς τους καβγάδες που σε βγάζουν εκτός εαυτού και μπορεί να ακούσει τις φωνές σου κι η κυρία Βάσω που μένει δυο γειτονιές παρακάτω.

Τα ανεβασμένα ντεσιμπέλ είναι το σιγουράκι κάθε μεγάλου τσακωμού. Δεν μπορείς να μαλώσεις με τον άλλον ψιθυρίζοντας. Βρίσκεται μια αφορμή για τσακωμό, ανεβαίνουν οι εντάσεις, ανεβαίνει και το volume της φωνής κι αρχίζει ο πόλεμος.

Όλοι έχουμε βρεθεί σ’ αυτή τη θέση στη ζωή μας, το θέμα όμως είναι ποιος φώναζε περισσότερο εκείνη τη στιγμή και γιατί. Εκεί στάθηκε και το poll της περασμένης εβδομάδας, μιας και μπήκε ο Σεπτέμβρης και μια φωνή θέλουμε να τη βάλουμε, ούτως η άλλως.

Ποιος φωνάζει, λοιπόν; Αυτός που έχει δίκαιο, αυτός που δεν έχει επιχειρήματα ή μήπως αυτός που φοβάται περισσότερο; Εμείς σας ρωτήσαμε κι εσείς κρίνατε το αποτέλεσμα. Έχοντας, λοιπόν, αυτές τις επιλογές, ψηφίσατε κι αναδείξατε τη νικητήρια απάντηση κι εγώ είμαι εδώ για να αναλύσουμε τις επιλογές και τα αποτελέσματα.

Τρίτη –μα όχι και καταϊδρωμένη– στο βάθρο, με ποσοστό 14,95%, έρχεται η επιλογή «αυτός που έχει δίκιο». Λίγοι είστε εσείς που πιστεύετε πως αυτός που φωνάζει κάποιο λόγο θα ‘χει για να ξεσπά. Ίσως να παρέμεινε σιωπηλός για πολύ καιρό, ίσως να τον πνίγει το δίκιο του και να ‘χει αγανακτήσει πια, με αποτέλεσμα να χάνει τον έλεγχο. Όπως και να ‘χει η μειοψηφία που συμμερίστηκε αυτήν την άποψη κάτι παραπάνω θα ξέρει.

Στη δεύτερη θέση και με ελάχιστη διαφορά απ’ τη χρυσή νικήτρια, έρχεται η άποψη πως σ’ έναν καβγά φωνάζει αυτός που δεν έχει επιχειρήματα, με ποσοστό που αγγίζει το 42,17%. Σίγουρα, θα ‘χετε δει φωτογραφίες σε Instagram και Twitter με δυο πρόσωπα. Το ένα φαίνεται ξεκάθαρα να φωνάζει επιδεικτικά στο άλλο, το οποίο μένει εκεί αγέρωχο και προφανώς ακούει. Το όλο νόημα της εικόνας βρίσκεται στο μέρος του εγκεφάλου των δύο ατόμων. Αυτός που φωνάζει παρουσιάζεται με ένα κενό, σκουριασμένο κεφάλι, ενώ το άλλο πρόσωπο φαίνεται να διακατέχεται από γνώσεις, πιστεύω, λογική κ.ο.κ. Επομένως, όσοι ψηφίσατε πως αυτός που φωνάζει είναι κι αυτός που δεν έχει επιχειρήματα ίσως στο μυαλό σας να είχατε αυτή ή μια παρόμοια εικόνα.

Συνήθως, εκείνοι που θέλουν να περάσει το δικό τους και να επιβάλλουν την άποψή τους –είτε αυτή είναι σωστή είτε όχι– χρησιμοποιούν σαν όπλο τους έναν κάλπικο τσαμπουκά και κούφιες εντάσεις, αφού δεν είναι σε θέση να αντικρούσουν τον συνομιλητή τους με λογικά επιχειρήματα και πειθώ.

Και κάπως έτσι, φτάσαμε στην πρωταθλήτρια απάντηση του poll μας, που ανεβαίνει στο υψηλότερο βάθρο -με ποσοστό 42,88%. Φωνάζει αυτός που φοβάται περισσότερο, λοιπόν. Η αλήθεια είναι ότι σε έναν καβγά, όντως, ένα άτομο μπορεί να ανεβάζει ντεσιμπέλ για να καλύψει έτσι την ανασφάλειά του. Ίσως να το θεωρεί άμυνα κι αυτοπροστασία. Ίσως καταφέρει να προβάλλει έναν –γιαλαντζί– δυναμισμό και να μπερδέψει τον συνομιλητή του, παριστάνοντας τον σίγουρο, κι ας κρύβεται πίσω απ’ το δάχτυλό του. Φωνάζετε, λοιπόν, γιατί φοβάστε ή μήπως για να σας φοβούνται;

Σε όποια κατηγορία κι αν κατατάσσετε τον εαυτό σας, ίσως αυτό το poll να ‘ναι κι ένας ωραίος τρόπος να βάλουμε κάτω τα πράγματα και να σκεφτούμε διπλά την αντίδρασή μας την επόμενη φορά που θα ‘ρθουμε σε κόντρα με τον οποιονδήποτε. Ευκαιρία να ανατρέξουμε στους τελευταίους μας καβγάδες και να δούμε τι ήταν αυτό που μπορεί να οδήγησε εμάς –ή το άτομο με το οποίο τσακωθήκαμε– στο σημείο να φωνάξει.

Και λίγο πριν σας αφήσω με ευχές για μια πανέμορφη Δευτέρα κι ένα super καταπληκτικό υπόλοιπο της πρώτης εβδομάδας του Σεπτέμβρη, μια μικρή συμβουλή: Μην τσακώνεστε, μωρέ, τα νεύρα προκαλούν ρυτίδες, ή έστω τσακωθείτε και μετά βρείτε τα. Μια αγκαλιά, ένα φιλί, μια χειραψία. Όλα φτιάχνουν. Βρείτε τον τρόπο.

Καλή μας βδομάδα, λοιπόν, κι όπως είπαμε ειρήνη υμίν!

Συντάκτης: Τζένη Άστρα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη