Γάμος. Ένα μυστήριο τόσο όμορφο κι ιδιαίτερο. Στα μικρά παιδιά φαντάζει σαν παραμύθι∙ ο πρίγκιπας γνωρίζει την πριγκίπισσα, ερωτεύονται αμοιβαία, παντρεύονται κι αποφασίζουν να ζήσουν στο κάστρο τους και ν’ αγαπιούνται αιώνια. Δεν την ξεχνάς αυτή τη μέρα, είναι η επίσημη αρχή του δικού σας «για πάντα», που ντύνεται με όρκους πίστης κι αφοσίωσης. Όλα τα ζευγάρια μετρούν αντίστροφα και σχεδιάζουν στο μυαλό τους το ιδανικό σκηνικό. Κι αν, τελικά, υπάρξει κάτι που θα πάει στραβά;

Παραθέτουμε παρακάτω τον οδηγό επιβίωσης για οτιδήποτε θα μπορούσε να θαμπώσει αυτή την τόσο ξεχωριστή ημέρα, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης.

1. Κεραυνός κι αστραπή

Κι εκεί που περίμενες η μέρα να ‘ναι ηλιόλουστη, ξυπνάς το πρωί και βλέπεις καταιγίδες, χιόνι, αέρα και δε συμμαζεύεται. Ε, και; Δεν μπορείς να το ελέγξεις, αλλά μπορείς να φροντίσεις να μη σου χαλάσει τη διάθεση. Για τους καλεσμένους σου μην ανησυχείς, θα έχουν πάρει τα μέτρα τους. Φρόντισε να ‘χεις μια ομπρέλα μαζί σου, να περιορίσεις την έξοδό σου απ’ το αυτοκίνητο μέχρι την εκκλησία και φυσικά το κέντρο που θα ‘χεις επιλέξει για τη δεξίωση να ξέρεις ότι διαθέτει και κλειστό χώρο όπου ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να περιορίσουν την οποιαδήποτε κακοκαιρία, ανώδυνα και χωρίς άγχος.

2. Έλλειψη επικοινωνίας με τον σύντροφό σου

Ίσως και να αποδειχτεί απ’ τα πιο δύσκολα πρότζεκτ, καθώς δε θα μπορείτε να μιλήσετε ούτε για τα άκρως απαραίτητα, τις τελευταίες εκκρεμότητες του γάμου σας. Εννοείται πως ακόμα κι όταν βρεθείτε, θα προηγείται το μυστήριο, το να χαιρετίσετε τους καλεσμένους σας, οι φωτογραφίες κλπ. Προσπαθήστε τίποτα να μην αφήσετε για τελευταία στιγμή, να είσαστε προνοητικοί κι όλα θα πάνε τέλεια. Στο τέλος της ημέρας θα είστε μόνο οι δύο σας!

3. Ο αναπόφευκτος «γαμήλιος πονοκέφαλος»

Λίγο το στρες της ημέρας, οι εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής, κάτι αναπάντεχο που ενδέχεται να προκύψει ξαφνικά και θα πρέπει να το λύσετε άμεσα, λίγο οι φίλοι κι οι συγγενείς που θα ‘ρχονται στο σπίτι την ημέρα του γάμου σας για να σας δούνε από κοντά και να χαβαλεδιάσετε ή τα τηλέφωνα που θα καλείστε να απαντάτε είτε για ευχές, είτε για ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, είτε για το πού βρίσκεται η εκκλησία και το κέντρο που θα γίνει η δεξίωση –όλα αυτά μαζί– μπορούν και θα σου προκαλέσουν πονοκέφαλο. Εκτός απ’ τα αναβράζοντα και μη, που θα αναγκαστείς να καταπιείς εκείνη την ημέρα, πρέπει να απαιτήσεις λίγα λεπτά ηρεμίας σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού.

4. Στένεψε το νυφικό ή το κουστούμι

Συνήθως οι διάφοροι οίκοι στους οποίους έχεις απευθυνθεί κάνουν την τελευταία πρόβα και διορθώσεις λίγες μέρες πριν τον γάμο, οπότε δεν μπορεί να έχεις μεγάλες αποκλίσεις. Μπορεί απλά να έχεις πρηστεί από κάτι που έχεις φάει ή απ’ το άγχος. Έχε μαζί σου και καμιά παραμάνα, just in case.

5. Κλείσε τα αφτιά σου στα «μπλα-μπλα»

Πολλοί ίσως να προσπαθήσουν (εκούσια ή μη) να σου χαλάσουν αυτήν την τόσο ξεχωριστή ημέρα με γκρίνιες κι υποδείξεις. Τα πεθερικά που θα σου λένε πώς να τα κάνεις σωστά όλα, οι γονείς που ξέρουν καλύτερα ποιο είναι το καλό σου, το σόι που ξέχασες να τοποθετήσεις με το ίδιο σόι στο τραπέζι. Μη χαλάσεις τη ζαχαρένια σου γι’ αυτά. Αυτή είναι η δική σας ημέρα, τίποτα και κανένας δε θα αλλοιώσει το νόημά της.

6. Κάπου εδώ δεν είχαμε κι έναν φωτογράφο;

Εκεί που περίμενες να ‘χεις κάθε στιγμή συγκεντρωμένη σε ένα φωτογραφικό άλμπουμ, να τις κοιτάζεις και να αναπολείς την ημέρα εκείνη και τις τόσες αναμνήσεις, βλέπεις ότι ο φωτογράφος δεν είναι και τόσο πρόθυμος να τραβήξει τις προβλεπόμενες λήψεις ή δεν κάνει τη δουλειά του όπως έχει συμφωνηθεί και πληρωθεί ή βαριέται που ζει γενικότερα. Όρισε πριν το μυστήριο έναν δικό σου έμπιστο άνθρωπο που να μπορεί ανά πάσα στιγμή να μιλήσει μαζί του και να το τακτοποιήσει, για να μη χρειαστεί να μπεις εσύ στη διαδικασία αυτή.

7. Πραγματικότητα – Προσδοκίες: 1-0!

Όλα αυτά που περίμενες κι ονειρευόσουν για τον γάμο σου δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σου. Απότομος παππάς, να μην έχουν ανοίξει τα αιρκοντίσιον κατά τη διάρκεια του μυστηρίου, το μενού της δεξίωσης να ‘ναι διαφορετικό από αυτό που ήθελες κι οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκύψει. Πάντα να ορίζεις έναν άνθρωπο να διεκπεραιώνει για εσένα τέτοιες καταστάσεις.

8. Γιατί κλαίει το παρανυφάκι;

Όλα παίζουν με αυτές τις μικρές ψυχούλες που θα σας πλαισιώσουν την ημέρα του γάμου σας, απ’ το να κλάψουν επειδή τους λείπει η μαμά τους, επειδή έχουν αγχωθεί ή έχουν φοβηθεί με τόσο πολύ κόσμο γύρω τους, επειδή δεν ξέρουν ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος τους ή μπορεί ακόμα και να σας παρατήσουν και να φύγουν επειδή είδαν κάποιο άλλο παιδάκι. Σκύψτε και πάρτε τα μια αγκαλίτσα, μιλήστε τους, κάντε τα πρωταγωνιστές της μέρας σας.

9. Ντίρλα ο γαμπρός, ντέφι η νύφη

Μην το παρακάνεις με το αλκοόλ, μην αφήσεις τον εαυτό σου να φτάσει σε αυτό το σημείο, όχι για το μεθυσμένο θέαμά σου –πού ξέρεις, μπορεί να έχει και πλάκα αυτό– αλλά κυρίως γιατί αυτή την τόσο ξεχωριστή ημέρα πρέπει να ‘σαι εκεί, να την ζήσεις με όλο σου το είναι, να θυμάσαι την κάθε στιγμή με λεπτομέρεια.

10. «Άντε, και καλούς απογόνους. Γρήγορα, ε;»

Είναι μια κοινότυπη ευχή κι όντως το παιδί (ή τα παιδιά) σε έναν γάμο είναι ευλογία, αρκεί όμως να το θέλει το ζευγάρι και σίγουρα στη στιγμή που νιώθει έτοιμο. Όλη αυτή η πίεση είναι λογικό ν’ αγχώνει, αλλά δεν υπάρχει λόγος να εξηγείς και να απολογείσαι. Δώσε ένα εξίσου κοινότυπο «Ευχαριστώ πολύ!» ή ένα μεγάλο χαμόγελο και συνέχισε να σκέφτεσαι κοκτέιλ, ταξίδι του μέλιτος, πάρτι, πικάντικα βράδια κι ηλιοβασιλέματα σε εξωτικά μέρη με τον σύντροφό σου.

Η ημέρα του γάμου σας είναι η δική σας ξεχωριστή ημέρα. Ό,τι κι αν πάει στραβά δε θα ‘ναι ικανό να σας τη χαλάσει, κι αν είσαστε και προνοητικοί θα εκμηδενίσετε τις πιθανότητες απρόοπτων. Στο τέλος της ημέρας θα ‘χετε ο ένας το άλλο και θα αποφασίζετε εσείς ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στο κοινό σας μέλλον και στην κοινή σας συμβίωση.

Συντάκτης: Βασιλική Ασλόγλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη