Και τελικά τι ζητάμε οι άνθρωποι σ’ αυτή τη ζωή; Λίγο καλό φαγητό, λίγο καλό κρασί και λίγους καλούς φίλους για να τρώμε και να πίνουμε μαζί. Κι αν θεωρήσουμε πως το να βρούμε τα δύο πρώτα είναι σχετικά εύκολο, το να γνωρίσουμε αξιόλογους ανθρώπους απαιτεί μια παραπάνω προσπάθεια. Ξέρεις, για να καταφέρεις να πλησιάσεις νέο κόσμο, να τον γνωρίσεις, να δεις αν ταιριάζετε κι αν η όποια σχέση σας θα μπορούσε να έχει μέλλον. Έτσι όμως και τα καταφέρεις, τότε όλοι οι δρόμοι ανοίγουν, μπορείτε από ‘κει και πέρα να κανονίσετε μαζί όσα φαγοπότια ονειρεύεστε.

Το θέμα του Poll μας αυτή την εβδομάδα δεν ήταν άλλο απ’ το να σας ρωτήσουμε με ποιον τρόπο θεωρείτε πως κερδίζετε εσείς τους ανθρώπους γύρω σας. Ιντριγκαδόρικη ερώτηση, απαιτεί μια κάποια αυτεπίγνωση ενώ οι απαντήσεις, επιτρέψτε μου να πω, κρύβουν όλες ένα τσικ παραπάνω αυτοπεποίθηση. Έτσι είναι όμως, χρειάζεται πού και πού να τονίζουμε τα δυνατά μας σημεία, να το παίρνουμε και λίγο πάνω μας, βρε αδερφέ.

Στην πρώτη θέση, με ποσοστό 29,4%, βρίσκονται όλοι αυτοί που προσελκύουν ανθρώπους χάρη στην εξωστρέφεια και τη γενναιοδωρία τους. Λογικό είναι, πάντα όταν σκορπάς γύρω σου χαμόγελα και θετική ενέργεια, βρίσκεις και την ανάλογη ανταπόδοση. Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο, και το να μη φοβάσαι να πεις μια «καλημέρα», να ξεκινήσεις μια συζήτηση ή να φερθείς με ευγένεια, είναι χαρακτηριστικά που θα δημιουργήσουν στο μυαλό του άλλου την ιδέα πως είσαι ένας άνθρωπος καλοπροαίρετος, γεμάτος διάθεση και τρόπους. Χρειάζεται κάτι παραπάνω για να κερδίσεις τους ανθρώπους; Με τέτοια τακτική, θα δεις τον κύκλο σου να διευρύνεται κι όλο και περισσότερο κόσμο να σε πλησιάζει -σίγουρα θα έχουν ακούσει τα καλύτερα για σένα.

Πώς γίνεται πάντα, η πρώτη με τη δεύτερη θέση να είναι άκρως αντίθετες, ποτέ δε θα το καταλάβω. Με ποσοστό 25,1% βρίσκονται όλοι αυτοί που δηλώνουν ξεκάθαρα και χωρίς ντροπή, πως δεν ενδιαφέρονται να κερδίσουν κανέναν. Είναι αυτοί που είναι και σε όποιον αρέσουν. Στην τελική, για τους άλλους δε θα μπορέσουν. Δεν είναι για όλους αυτοσκοπός το να γνωρίζεις συνέχεια καινούριους ανθρώπους, γιατί όπως και να το κάνουμε, απαιτεί λίγη προσπάθεια και χρόνο που δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια να διαθέσουν. Είναι μια άποψη κι αυτή, κι η αλήθεια είναι πως κάπου γίνεται κουραστικό να έχεις πάντα στο μυαλό σου την ανάγκη να προβάλλεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου για να γίνεσαι αρεστός.

Συνεχίζουμε δυναμικά με όλους εκείνους που χρησιμοποιούν ένα όπλο ανίκητο: το χιούμορ τους. Το 19,2% πετάει τα αστειάκια του, κάνει τον κόσμο να ξεκαρδίζεται και κλέβει καρδιές με ευκολία. Μεγάλη ευχαρίστηση να βλέπεις πως κάποιος γελάει με τα αστεία σου, σε γεμίζει αυτοπεποίθηση κι όπως και να το κάνουμε, νιώθεις γαμάτος. Κάθε φορά που γελάτε μαζί, έρχεστε και πιο κοντά, οπότε το χιούμορ είναι ξεκάθαρα ένας πετυχημένος τρόπος για να κερδίζεις τους ανθρώπους. Ποιος δε θα ήθελε να είναι δίπλα σε κάποιον που τον κάνει να γελάει;

Άλλο τόσο πετυχημένο φαίνεται πως είναι να διαθέτεις τσακίρικα μάτια. Μην απορείς, δε το λέω εγώ, το λέει το 14,7%! Παιδιά, τι μάτια είναι αυτά, απορώ. Ένα βλέμμα κι ο άλλος έχει κολλήσει, έχει κάνει κίνηση, έχει πέσει στα πατώματα. Έτσι και παίξει και κανένα πονηρό κλείσιμο ματιού, πάει, χάνουμε κόσμο! Κρύβει πολλή γοητεία ένα τέτοιο βλέμμα και σίγουρα περνάει μηνύματα χωρίς καν να χρειαστεί να ανοίξεις το στόμα σου. Τυχαίο που έχουν γραφτεί τόσα τραγούδια για τα μάτια;

Τελευταίοι και καλύτεροι, με ποσοστό 11,3% είναι όλοι όσοι κερδίζουν τους ανθρώπους χωρίς να προσπαθήσουν καν. Μόνο με την αύρα τους και τον αέρα που αποπνέουν, καταφέρνουν να προσελκύσουν και να μαγνητίσουν τους άλλους γύρω τους. Δύσκολο να αντισταθείς σε τέτοια άτομα! Ξέρουν ότι έχουν το κοκκαλάκι της νυχτερίδας και δε διστάζουν να το χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους. Σίγουρα έχεις συναντήσει κάποιον που, χωρίς να καταλάβεις το γιατί, απλά δεν μπορούσες παρά να νιώσεις γοητευμένος. Ή πολύ πιθανόν να είσαι εσύ αυτός που κάνει τους άλλους να μην μπορούν να ξεκολλήσουν.

Έτσι είναι λοιπόν, πολλές οι τακτικές για να κερδίσεις τους ανθρώπους. Η αλήθεια είναι πως ο καθένας μας είναι μοναδικός σ’ αυτόν τον τομέα και πολλές φορές, δεν μπορούμε καν να καταλάβουμε με ποιον τρόπο το πετυχαίνουμε. Ίσως μάλιστα να μη χρειάζεται, ίσως να είναι καλύτερα να κάνουμε ό,τι μας βγαίνει εκείνη τη στιγμή, αυθόρμητα. Μπορεί να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία από όση φανταζόμασταν.

Συντάκτης: Νεφέλη Κομματά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη