Πιστεύω πως δεν είμαι το μόνο άτομο στον κόσμο που εκνευρίζεται πολύ συχνά με διάφορες συμπεριφορές ανθρώπων μέσα στην καθημερινότητα. Συμπεριφορές άσχημες που χτυπάνε στα κέρατα, φερσίματα κι αντιδράσεις ανθρώπων που συμβάλλουν στο να σχηματιστεί γι’ αυτούς μια «λάθος» εικόνα. Και μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβανόμαστε όλοι. Και στους μεν και στους δε.

Το θέμα του poll μας, λοιπόν, για αυτήν την εβδομάδα περιτριγυριζόταν, προφανώς, γύρω απ’ το θέμα του εκνευρισμού. Συγκεκριμένα ποιο πράγμα εκνευρίζει κυρίως τον καθένα από εμάς. Τέσσερις επιλογές, τέσσερις απόψεις και καθεμιά από αυτές να εκφράζει τον καθένα από εσάς.

Έχουμε στην πρώτη θέση με ποσοστό 47,83% όλους τους εχθρούς του ψέματος, τους αυθόρμητους, τους αυθεντικούς. Ναι, αυτούς που εκνευρίζονται κυρίως με την ανειλικρίνεια, το ψέμα, τη διπλοπροσωπία. Δε σας αδικώ καθόλου, παιδιά, αφού στη συνειδητοποίηση πως κάποιος μας πουλά ψέματα και μας εξαπατά, θυμώνουμε μαζί του και περισσότερο με τον εαυτό μας που «επιτρέψαμε» να συμβεί αυτό. Κι όμως, μας χρειάζονται κι αυτοί οι τύποι, ρε παιδιά, οι ψεύτες, γιατί χάρη σ’ αυτούς μαθαίνουμε να ζητάμε αποδείξεις, να μελετούμε περισσότερο την κάθε κίνηση, το κάθε βήμα. Παθαίνουμε από αυτούς και μαθαίνουμε συνάμα. Το ψέμα είναι στη ζωή, στην καθημερινότητά μας. Είναι σαν τη γρίπη που κάθε τρεις και λίγο εμφανίζεται και δεν ξέρεις από πού σου ήρθε. Να το αποφύγουμε δεν μπορούμε, λοιπόν, μόνο να το αντιμετωπίζουμε όποτε χρειαστεί και με τον κατάλληλο τρόπο.

Συνεχίζουμε με την αγένεια, η οποία συμπεριφορά έχει πάρει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 37,72%. Χαίρομαι ιδιαίτερα που συμφώνησαν πολλοί με αυτήν την επιλογή, αφού αυτό δείχνει πως η ευγένεια δεν έχει ακόμα χαθεί, όσο κι αν σπανίζει σαν συμπεριφορά. Το να έχεις τρόπους σε κάθε σου συναναστροφή, με κάθε άνθρωπο που συναντάς δημιουργεί αυτομάτως μια εντύπωση για την προσωπικότητά σου, ως συνήθως. Δείχνει την καλή σου ανατροφή και κυρίως την παιδεία σου! Και ποιος δε θα εκνευριζόταν με το που θα αντίκριζε μια συμπεριφορά όλο αγένεια είτε προς αυτόν είτε προς κάποιον άλλο; Με το να είσαι ευγενής υπάρχουν δύο επιλογές: ή θα πετύχεις αυτό που θέλεις ή δε θα το πετύχεις. Με το να είσαι αγενής, όμως, υπάρχει μόνο μία επιλογή: δε θα πετύχεις αυτό που θέλεις. Γι’ αυτό, ευγενέστατα μου πλάσματα, που δηλώσατε πως σας εκνευρίζει κυρίως η αγένεια συνεχίστε έτσι όπως είστε κι αγνοήσετε όσο γίνεται τις ατελείωτες προσωποποιημένες αγένειες που βρίσκονται γύρω μας καθημερινά.

Έπειτα έχουμε την ασυνέπεια, η οποία δε φαίνεται να έχει συγκινήσει και πολλούς, αφού βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 10,71%. Μάλλον αυτοί που σιχαίνονται αυτήν την εκνευριστική συνήθεια είναι πάντοτε συνεπείς και μπράβο τους που είναι! Σας εύχομαι να μείνετε έτσι, γιατί το να μην είναι κάποιος συνεπής και να μην τηρεί ώρες, ημερομηνίες, ραντεβού, προθεσμίες, συμφωνίες και τα λοιπά και τα λοιπά -όπως κάνω εγώ- είναι κάτι που μπορεί να βγάλει κάποιον έξω απ’ τα ρούχα του. Ιδιαίτερα όταν αυτός παραμένει πάντα σταθερός και τυπικός σε τέτοια θέματα. Νομίζω μια κουβεντούλα με αυτά τα τυπάκια για αυτήν τους την κακή συνήθεια θα κάνει καλύτερα τα πράγματα. Συζητήστε το μαζί τους, λοιπόν. Μπορείτε να πάτε για καφέ. Στις 8. Tip: Πέστε τους στις 8, αλλά εσείς πηγαίνετε στις 9:30. Απλώς για να μην περιμένετε το λέω.

Κι έχουμε στην τέταρτη θέση τους χαλαρούς μας, τους άνετούς μας, τους ελαστικούς, αυτούς που δεν τους καίγεται καρφί και που δεν αγχώνονται για το παραμικρό. Ναι, στην τέταρτη θέση έχουμε αυτούς που εκνευρίζονται με,  βασικά έχουμε αυτούς τους λίγους και καλούς που δεν εκνευρίζονται με τίποτα, αυτά τα αλάνια που σιγά μην κάτσουν να σκάσουν με ποσοστό 3,74%. Και ποιος δε θα ήθελε στη ζωή του έναν άνθρωπο σαν κι αυτόν; Μια φωνή δίπλα στο αυτάκι του να του φωνάζει «μη σκας», «χαλάρωσε», «η ζωή είναι ωραία». Είναι οι άνθρωποι που μπορεί να πει κανείς πως είναι συνώνυμοι της έννοιας «chill». Δεν ξέρω πώς το κάνετε αυτό, παιδιά, αλλά μπράβο σας! Πείτε μας κι εμάς το μυστικό μπας και σταματήσει να ανεβαίνει η πίεσή μας στο 400 κάθε φορά που κάποιος μας εκνευρίζει. Ίσως αν ήμασταν όλοι σαν κι εσάς να πετυχαίναμε και την παγκόσμια ειρήνη. Ίσως.

Εκνευριστείτε, παιδιά, κάνει καλό. Όπως και τα υπόλοιπα συναισθήματα, ο εκνευρισμός μάς βοηθάει ως ανθρώπους, συμβάλλει στο να καταλάβουμε ποιοι είμαστε, τα γούστα μας. Βοηθάει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας, να μεγαλώνουμε και να φιλοσοφούμε τη ζωή.

Οι συμπεριφορές που υιοθετεί ένας άνθρωπος μπορεί να είναι πάμπολλες, ποικίλες, αντιφατικές. Μία έτσι και μία γιουβέτσι. Τη συμπεριφορά που μας εκνευρίζει μπορεί να την έχουμε κι εμείς, μα να μην το έχουμε καταλάβει. Και συνεπώς να εκνευρίζουμε άλλους. Γι’ αυτό ο εκνευρισμός μας καλό θα ήταν να έχει κάποιο όριο και να μπορεί να αντιμετωπιστεί χαλαρώνοντας. Κάτι σαν τους τύπους μας που δεν κάθονται να σκάσουν. Αυτές οι συμπεριφορές αλλά κι άλλες τόσες δεν πρόκειται να εξαλειφτούν ποτέ. Εκνευριστείτε ελεύθερα, λοιπόν. Αλλά φροντίστε να χαλαρώνετε.

Συντάκτης: Έλενα Παπαγεωργίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη