Ύπνος! Μία λέξη, χιλιάδες συναισθήματα. Ιερή στιγμή που μας βοηθά να ξεκουράσουμε το μυαλό και το πνεύμα μας. Αποκοιμιόμαστε μέσα σε πολύχρωμα φρεσκοπλυμένα σεντόνια ή ακόμα και στον καναπέ μας μετά από μια εξαντλητική μέρα! Λίγο πριν καταφέρουμε να κλείσουμε τα βλέφαρά μας, όμως, υπάρχουν κάποιες μικρές ιεροτελεστίες που ακολουθούμε πιστά. Στο poll της περασμένης βδομάδας δώσατε μέσω των ψήφων σας φωνή στις καθημερινές σας βραδινές συνήθειες. Πάμε να δούμε τα αποτελέσματά μας:

Στην 4η θέση, με ποσοστό 9.92 %, έρχεται η απάντηση «Κάνω μια αναδρομή στη μέρα που πέρασε». Πολλές φορές, εκεί που είμαστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι μας, περνά σχεδόν κινηματογραφικά απ’ το μυαλό μας όλη μας η μέρα. Τι κάναμε, τι είπαμε, ποιους είδαμε, τι φάγαμε -αυτά είναι συνήθως και πολλά και δώστου οι τύψεις να γυροφέρνουν στο κεφάλι μας για τις θερμίδες που καταβροχθίσαμε. Λόγια που είπαμε κι άλλα που δεν είπαμε και μετανιώσαμε, συζητήσεις, παρεξηγήσεις κι εντάσεις. Ο εσωτερικός διάλογος με τον εαυτό μας έρχεται πάντα το βράδυ που η βουή γύρω σιγάζει και μένουμε μόνοι με τις σκέψεις μας.

Στην 3η θέση, με ποσοστό 19.47%, ψηφίστηκε η απάντηση «Ακούω μουσική». Τι καλύτερο απ’ τις αγαπημένες μας χαλαρωτικές μελωδίες να μας ηρεμούν το μυαλό μετά το τέλος μιας φασαριόζικης μέρας. Η μουσική έχει ευεργετικές ιδιότητες για την ψυχή και το πνεύμα μας. Μας προκαλεί διάφορα συναισθήματα και με τόσες μουσικές επιλογές που υπάρχουν, μια κιθάρα συνδυασμένη με μια αγαπημένη φωνή μπορούν να μας ταξιδεύσουν. Πολλοί προτιμούν να ακούνε στο background κάποιον ήχο, βροχής ή κυμάτων μαζί με ένα μουσικό χαλί. Αντί για τις διαφημίσεις στην τηλεόραση, μερικές νότες θα είναι πάντα ό,τι καλύτερο. Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι έχουν τη βραδινή τους playlist περασμένη σε κινητό κι υπολογιστή για να εξασφαλίσουν το νανούρισμά τους!

Στην 2η θέση, με ποσοστό 28.87%, φτάνει η απάντηση «Σκέφτομαι εκείνη την καληνύχτα που θέλω να μοιραστώ». Τη νύχτα κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί απ’ τα συναισθήματά του. Κι αν ξαπλώνεις σε ένα κρεβάτι μόνος, τότε η σκέψη σου ταξιδεύει στο πρόσωπο που θα ήθελες να έχεις δίπλα σου. Σου λείπει εκείνη η καληνύχτα που έκανε την καρδιά σου να νιώθει πλήρης κάθε που την ξεστόμιζες ή εκείνη που δεν πρόλαβες να πεις. Υπάρχουν καληνύχτες που σταματήσαμε να λέμε ή που ποτέ δεν τολμήσαμε. Γιατί χωρίζουν οι άνθρωποι ή δειλιάζουν να ‘ρθουν κοντά. Γιατί σταματάνε να μιλάνε. Κι ας μην το θέλαμε πολλές φορές, δυστυχώς οι καταστάσεις κι οι επιλογές τα έφεραν έτσι. Όσο κι αν παλεύουμε κατά τη διάρκεια τις ημέρας να αποφύγουμε αυτές τις σκέψεις, το βράδυ πάντα θα μας λείπει αυτή η καληνύχτα και κυρίως το πρόσωπο που θα τη μοιραζόμασταν μαζί του.

Στην 1η θέση έχουμε το νικητή, που ψηφίστηκε πανηγυρικά. Με ποσοστό 41.75%, η απάντηση «Χαζεύω στα social media απ’ το κινητό μου» δηλώνει τη βραδινή συνήθεια των πολλών. Εκείνη την ώρα που ξαπλώνεις και ξεκινάς σβούρες ενώ πρέπει να κοιμηθείς γιατί σε περιμένει πρωινό ξύπνημα, μα τα προβατάκια καμία βοήθεια δε σου προσφέρουν, αποφασίζεις να πάρεις το κινητό στο χέρι. Με το ένα μάτι κλειστό (απ’ το ξαφνικό έντονο φως) αυτή η κλειδαρότρυπα που μας προσφέρει μια ματιά στην καθημερινότητα των διαδικτυακών φίλων μας φαντάζει η καλύτερη επιλογή για να ξεφύγει το μυαλό απ’ όλες τις σκέψεις που το κρατούν ξύπνιο.

Τις βραδινές ώρες, εκεί στο στρωματάκι μας με τη μοναξιά μας, δεν έχουμε τη μουρμούρα της παρέας ότι όλη την ώρα είμαστε στο κινητό και τους παραμελούμε, ούτε μπορεί κανείς άλλος να δει τι βλέπουμε για να μας κράξει για την περιέργειά μας. Μπορούμε, λοιπόν, να αναζητήσουμε τις πιο κουλές κι αστείες ειδήσεις μέχρι και το τι έφαγε ο γείτονας! Να κάνουμε ένα ντου στον διαδικτυακό κόσμο των πρώην ή των wannabe επόμενων, σαν μυστικοί κατάσκοποι, απ’ την ασφάλεια της κουβέρτας μας. Να δούμε βίντεο με χαριτωμένα σκυλάκια ή συνταγές -που ίσως μας οδηγήσουν στο ψυγείο για μια μίνι επιδρομή. Δε θα το μάθει κανείς!

Αν κάποιος απ’ αυτούς που φιγουράρουν στο κινητό μας βρίσκεται σε ταξίδι, μας ταξιδεύει κι εμάς. Βλέπουμε κι ενημερωνόμαστε για τόσα πολλά πια μέσα απ’ τις μικρές μας οθόνες, που όλο αυτό μας έχει γίνει μια μικρή εμμονή, που μοιάζει με αναγκαιότητα. Κι αν το δούμε κι απ’ τη χιουμοριστική πλευρά, δε γίνεται να κοιμηθούμε χωρίς να μοιράσουμε τα likes μας στους κολλητούς. Ποιος ακούει τη μουρμούρα τους την επόμενη μέρα;

Ανάμεσα σε τόσα εκατομμύρια ανθρώπων θα υπάρχει πάντα κοινή μας ανάγκη η ξεκούρασή μας. Οι αϋπνίες κάποιες φορές θα μας παιδεύουν, μα θα καταπολεμούνται με λίγη ταξινόμηση των σκέψεών μας, λίγη μουσική, μια καληνύχτα από (και σε) ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή κάποιες εναλλαγές εικόνων που θα κουράσουν τα ματάκια μας. Καληνύχτα μας, λοιπόν!

Συντάκτης: Χριστιάνα Παν
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη