Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο έρωτας δεν είναι videogame. Δεν είναι σειρά από πίστες, κάθε μία από τις οποίες πρέπει να ολοκληρώσεις επιτυχώς πριν προχωρήσεις στην επόμενη. Η μετάβαση από τη μία σχέση στην άλλη συνήθως γίνεται νύχτα και κρύβει σκοτεινά μονοπάτια.

Επιπλέον, αν κρίνουμε βάσει των απαντήσεων σας στο I love polls αυτής της εβδομάδας, τις περισσότερες φορές η μετάβαση αυτή είναι αλληλεπικαλυπτόμενη, δηλαδή υπάρχει ένα χρονικό διάστημα στο οποίο η προηγούμενη κι η επόμενη σχέση συμβαδίζουν ως οντότητες. Το πρόσωπο που παρεμβάλλεται μεταξύ του ζευγαριού και κατηγορείται για τον χωρισμό συνήθως ονομάζεται «τρίτο πρόσωπο».

Ειδικότερα, στο ερώτημά μας, το 57% από εσάς παραδέχεται ότι έχει υπάρξει το τρίτο πρόσωπο σε μια σχέση, ενώ το υπόλοιπο 43% δηλώνει πως δεν έχει παίξει ποτέ αυτό τον ρόλο. Αν και σε τέτοιες καταστάσεις ο προβολέας στρέφεται συνήθως είτε στον προδομένο είτε στον άπιστο σύντροφο, εμείς θα επιχειρήσουμε να φωτίσουμε το σκιώδες τρίτο πρόσωπο της σχέσης.

Μια αθώα ερμηνεία η οποία μετριάζει τις ενοχές που δημιουργεί η παράνομη σχέση είναι ότι το τρίτο πρόσωπο παρεμβάλλεται μόνο όταν υπάρχει χώρος· με άλλα λόγια, όταν το ζευγάρι έχει χάσει τη φλόγα του αρχικού έρωτα, όταν η σχέση έχει βαλτώσει τόσο ώστε κινδυνεύει από πνιγμό.

Σε αυτό το σκηνικό, το τρίτο πρόσωπο θεωρεί ότι απλώς έβαλε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο μιας ήδη νεκρής σχέσης. Την παραπάνω κατάσταση τρέφει συχνά η ελπίδα ότι το δεσμευμένο άτομο σύντομα θα απεμπλακεί από την υπάρχουσα σχέση και θα ζήσει ελεύθερα τον νέο του έρωτα.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η σχέση του Μάριου και της Χριστιάνας. Η Χριστιάνα κουβαλούσε για τέσσερα χρόνια έναν Κώστα, μα παρουσίαζε τον έρωτά τους από μήνες πεθαμένο, να αργοσβήνει σαν σπίρτο. «Απλώς θα φυσήξω ένα σπίρτο που γρήγορα θα σβήσει από μόνο του», είχε καθησυχάσει τον εαυτό του ο Μάριος. Μετά από ένα αλλιώτικο ραντεβού, στις έξι το πρωί, ξημερώματα, θα ονομάζονταν και τυπικά ζευγάρι.

Σαν τον Μάριο, μερικοί που βρέθηκαν στη θέση του τρίτου προσώπου φλογίστηκαν από ανιδιοτελή κίνητρα, παρασυρόμενοι ολοκληρωτικά από τον αγνό, αληθινό, βαθύ έρωτα· ξέρετε, εκείνο το συναίσθημα που σε κάνει να μη σκέφτεσαι τίποτα, να μην υπάρχεις παρά μόνο μέσω του έρωτα του άλλου, κι ας είναι απαγορευμένο, κι ας είναι ό, τι θέλει…

Άλλες φορές ωστόσο, είναι φθηνοί και σκοτεινοί οι λόγοι που ωθούν κάποιον να λειτουργήσει ως τρίτο πρόσωπο. Μερικοί άνθρωποι γουστάρουν το απαγορευμένο, ηδονίζονται ποδοπατώντας το «ου επιθυμήσεις».

Τα αίτια είναι πολυδιάστατα κι ανάγονται στο απώτατο παρελθόν, για αυτό άλλωστε τέθηκε κάποτε η παραπάνω απαγόρευση ως η δέκατη εντολή. Άλλοι ιδιοτελώς στοχεύουν στα υλικά και συναισθηματικά προνόμια που μπορεί μια παράνομη σχέση να προσφέρει. Για παράδειγμα, η οικονομική και κοινωνική εξασφάλιση, ο φόβος της ολοκληρωτικής προσκόλλησης, ο πόθος της συναισθηματικής ασφάλειας είναι πολλές φορές οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο ίσως να κυνηγά τέτοιες σχέσεις.

Κάτι που δε λαμβάνεται συχνά υπ’ όψιν είναι το γεγονός ότι ο κόσμος του τρίτου προσώπου δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Το τρίτο πρόσωπο δε γελάει χαιρέκακα στη γεμάτη αρωματικά έλαια μπανιέρα του, σαν άλλη Κρουέλα Ντε Βιλ. Αντιθέτως, το σύμπαν εντός του οποίου ζει είναι γεμάτο με άδεια απογεύματα και σιωπηλά τηλέφωνα, με βόλτες κρυφές και σεξ στα πεταχτά, με ενοχές, με συνεχείς αποχαιρετισμούς.

Το τρίτο πρόσωπο ακολουθεί μια ψυχοφθόρα πορεία η οποία επιτάσσει να κάνει τα περισσότερα πράγματα μόνο του. Γνωρίζει ότι η σχέση έχει ημερομηνία λήξεως και για αυτό προσέχει να μη δοθεί ολοκληρωτικά. Συχνά, το όνομά του είναι «Μάκης», «meeting στη δουλειά», «κολλητός από τον στρατό», «επαγγελματικό ραντεβού».

Όσον αφορά στο 43% των αναγνωστών που δηλώνουν πως δεν έχουν ταράξει ποτέ την ηρεμία ενός ζευγαριού, θα δεχθούμε ότι ένα κομμάτι αυτού του ποσοστού τυχαία δεν ενεπλάκη σε ερωτικό τρίγωνο, κι ένα άλλο πιθανώς να ενήργησε ως τρίτο πρόσωπο αλλά να μην το έμαθε ποτέ. Άξιο ενδιαφέροντος και συγχαρητηρίων ωστόσο είναι το κομμάτι εκείνο που δε θυσίασε το ήθος και τις αξίες του στο βωμό της απόλαυσης, δηλαδή έφυγε με το που άκουσε τη φράση «είμαι σε σχέση» ή «είμαι παντρεμένος».

Πριν όμως βιαστούμε να αποδώσουμε τιμές στους παραπάνω για το ήθος τους, οφείλουμε να αναλογιστούμε την πιθανότητα σε κάποια άλλη περίπτωση να ήταν οι άπιστοι σύντροφοι, δηλαδή να υπέκυψαν οι ίδιοι στο φλερτ του τρίτου προσώπου· σε αυτή την περίπτωση το ήθος πάει περίπατο.

Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη για το ερώτημα του poll, έχω να δηλώσω ότι αν η ενισχυμένη μειοψηφία ακολουθήσει την προτροπή «ο αναμάρτητος πρώτος το λίθον βαλέτω», ας κλείσουμε από τώρα ραντεβού στα επείγοντα του πλησιέστερου εφημερεύοντος νοσοκομείου φέροντας πολλαπλά τραύματα…

Όσο για τον Μάριο και τη Χριστιάνα, κάποιο ανέμελο βράδυ εκείνη δέχθηκε ένα τηλεφώνημα, όπως όλα τα απεγνωσμένα τηλεφωνήματα των πρώην λίγο καιρό μετά τον χωρισμό. Το ίδιο βράδυ, άφησε τον Μάριο για να βρει τον Κώστα. Όχι μόνο εκείνο το βράδυ. Όλα τα βράδια από τότε κι έπειτα.

Συντάκτης: Βασίλης Γιαννούλης