maxresdefault

Έφτασε αυτή η όμορφη εποχή του χρόνου, η πιο χαρμόσυνη, οι γιορτές που είναι ο λόγος για τον οποίο αγαπάμε όλοι τον χειμώνα. Αυτή η περίοδος μας κινητοποιεί λιγάκι και δεν είναι μόνο λόγω του εορταστικού κλίματος που δίνει σαφώς έμφαση στο αίσθημα της προσφοράς, της αλληλεγγύης και της χαράς που έχουμε ούτως ή άλλως μέσα μας. Είναι που οι γιορτές συμπίπτουν χρονικά με την ολοκλήρωση ενός έτους και την αρχή του επόμενου. Κλείνει ένας κύκλος και ξεκινά ένας νέος.

Τι κάνουμε, λοιπόν, είτε φανερά είτε κρυφά; Τον ετήσιο απολογισμό μας, βέβαια. Κρατάμε την προσωπική μας λίστα, στην οποία έχουμε καταγράψει τους προσωπικούς μας στόχους και σε ρόλο καθηγητή-κριτή αξιολογούμε τον εαυτό μας. Δίπλα σε κάθε επιτυχημένο στόχο βάζουμε πρόσημο θετικό, δίπλα σε κάθε μη επιτυχημένο -προς το παρόν- βάζουμε πρόσημο αρνητικό και σε εκείνους τους στόχους που δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα -αλλά ίσως και να μη μας αφορούν πια- βάζουμε ένα ωραιότατο ερωτηματικό, μεγάλο, ώστε να μας υπενθυμίζει την επανεξέτασή τους και πιθανόν τη διαγραφή τους από την πολύτιμη λίστα μας. Έπειτα έρχεται η ώρα της κρίσης που εξαρτάται από το αποτέλεσμα που θα δείξει η διαδικασία της καταμέτρησης. Απλά μαθηματικά χρειάζονται εδώ. Ποια σύμβολα είναι περισσότερα στη λίστα; Μετράμε. Αυτά τα μικρά, αλλά άκρως σημαντικά σύμβολα που σημειώσαμε στη λίστα μας θα κρίνουν και το βαθμό μας και θα βγάλουν το ποσοστό της επιτυχίας μας. Πάμε λοιπόν να δούμε, σύμφωνα πάντα με τις δικές σας ψήφους, αν εσείς θεωρείτε ότι η χρονιά που σε λίγες μέρες θα αποχαιρετήσουμε ήταν μία χρονιά που αριστεύσατε ή αν απλώς πιάσατε τη βάση!

Για τους τους περισσότερους από εσάς -ποσοστό 38,69%- το 2019 ήταν μια πονεμένη ιστορία. Ζήσατε μια χρονιά που σας αφήνει μια πικρή γεύση, θέλετε να φύγει και να ξεχαστεί. Δεν ήταν η χρονιά σας, δεν πήραν τα πράγματα την τροπή που επιθυμούσατε και αυτό σας στεναχωρεί. Δεν πειράζει, όμως, η ζωή συνεχίζεται. Αυτό να σκέφτεστε και εσείς και όλοι μας. Δε χρειάζεται να κουβαλάμε αρνητικές εικόνες και να κάνουμε άσχημες σκέψεις. Οφείλουμε, όμως, να θυμόμαστε τι μας δίδαξαν όσες δυσκολίες ζήσαμε. Έτσι και γινόμαστε σοφοτεροί και πλησιάζουμε το στόχο μας. Αρκεί να μην ξεχνάμε και κυρίως να πιστεύουμε πως στη ζωή η κυρία αιτία της θλίψης μας είναι το μυαλό μας. Αν αλλάξουμε τις σκέψεις μας αλλάζει ακαριαία και το συναίσθημά μας. Πρακτικά, αντί να μετράμε αποτυχίες ας μετράμε μόνο αποτυχημένες απόπειρες, οι οποίες μας βοηθούν να πλησιάζουμε το στόχο μας. Σαν τα μωρά που πέφτουν χιλιάδες φορές πριν περπατήσουν, μα περπατούν γιατί απλώς πιστεύουν ότι θα το κάνουν. Άρα δεν αποτύχατε, πλησιάσατε κι εσείς. Αποτυχία είναι μόνο η παραίτηση από όσα επιθυμείτε.

Στη συνέχεια -και με μικρή διαφορά- με ποσοστό 32,91% βρίσκεστε εσείς που φέτος ζήσατε μια καλή χρονιά. Για εσάς ήταν μια χρονιά πλήρης, γεμάτη με ευχάριστες συγκινήσεις και αναμνήσεις που όταν τις φέρνετε στο μυαλό, σας αφήνουν ένα χαμόγελο στα χείλη -ή τουλάχιστον αυτά επιλέγετε να κρατήσετε. Διότι όπως όλοι οι άνθρωποι έτσι κι εσείς σίγουρα βιώσατε και δύσκολες καταστάσεις. Όμως δεν θέλετε να σταθείτε σε αυτές και με αυτόν το τρόπο στέλνετε ένα ηχηρό, ελπιδοφόρο και αισιόδοξο μήνυμα προς όλους εμάς, που δεν είναι άλλο από το ότι τη ζωή μας τη χρωματίζουμε εμείς. Ελεύθερα επιλέγουμε, λοιπόν, την ευτυχία ή τη μελαγχολία μας.

Τέλος, με ποσοστό 28,39%,  βρίσκεστε εσείς που δεν ενδιαφέρεστε τόσο για τα περασμένα. Ξέρετε πως ό,τι έγινε, έγινε γι’ αυτό ούτε πολύ στεναχωριέστε για όσα αρνητικά βιώσατε ούτε πολύ χαίρεστε για τα επιτεύγματά σας. Εσείς ενδιαφέρεστε περισσότερο για το αύριο και ταυτόχρονα ανησυχείτε γι’ αυτό. Κάνετε σχέδια όμορφα για το μέλλον μα ζείτε και με ένα διαρκές άγχος για το αν τελικά θα πραγματοποιηθούν. Μην ανησυχείτε για τίποτα, στο χέρι σας είναι όλα. Θα τα καταφέρετε.

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε σίγουρα έχετε τους λόγους σας, όμως δε θα σταθούμε άλλο στη διαφοροποίησή σας, διότι πέραν του ότι είναι όμορφη έχει και μικρή σημασία την προκειμένη στιγμή. Διότι το νέο ταξίδι που ξεκινά μας αφορά όλους ενιαία όχι χωριστά κάθε κατηγορία. Οπότε όλοι φορτίστε μπαταρίες, αποφορτίστε το μυαλό σας, χαλαρώστε και απολαύστε κάθε νέο μονοπάτι που εμφανίζεται μπροστά σας. Νέα λίστα, νέες περιπέτειες, νέες προκλήσεις. Καλή δύναμη σε όλους και να έχετε μια χρονιά ανταποδοτική των κόπων σας!

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Ραυτοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!