Επηρεασμένο από τον τρόπο που η τεχνολογία έχει εισβάλλει στις ζωές μας και ιδιαίτερα στη δημιουργία σχέσεων με το άλλο φύλο, το I <3 Polls της προηγούμενης εβδομάδας, ρωτούσε ευθέως, αν θα κάνατε ποτέ σχέση, μέσα από το facebook.

Πολλοί, θα τη χαρακτήριζαν μια εύκολη ερώτηση, με μια εξίσου εύκολη, αρνητική κατά βάση, απάντηση. Και όντως, τα στατιστικά συμφωνούν.

Με την απάντηση του «όχι» να καταλαμβάνει ένα ποσοστό της τάξεως του 72%, δε χωράει αμφιβολία, ότι το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων, καταδικάζει ευθαρσώς, τέτοιου είδους σχέσεις. Παρ’όλα αυτά, ένα διόλου ευκαταφρόνητο 27%, βρέθηκε να απαντάει θετικά στην δημιουργία σχέσης, απ’το facebook.  

Και αφού οι απόψεις διίστανται, δεν έχουμε παρά να τις βάλουμε στο μικροσκόπιο και να τις εξετάσουμε εξονυχιστικά. Η ερώτηση, αφορούσε ξεκάθαρα, τον τομέα των σχέσεων. Το απλό chat ή dating, ακόμη και sexting είναι άλλο θέμα, για το οποίο έχουμε ήδη γράψει εκτενώς.

Τι είναι αυτό λοιπόν, που κάνει τους περισσότερους, να θεωρούν τη σχέση μέσα από το facebook, κακή ιδέα;

Κυρίως, είναι η αγάπη τους για την πραγματικότητα. Αποζητούν μια σχέση που θα τα έχει όλα. Μια σχέση με σάρκα και οστά.

Έναν άνθρωπο με τον οποίο θα φλερτάρουν από κοντα, που θα ακουμπιούνται, που θα γελάνε αμήχανα και όχι μια ανοιχτή οθόνη υπολογιστή.

Θέλουν να γνωριστούν, από την καλή και την ανάποδη. Πώς ξυπνάει, πώς τρώει, πώς ακούγεται το γέλιο του. Και πάνω από όλα θέλουν, όταν κάποιος τους λέει πως είναι εκεί για αυτούς, να είναι όντως δίπλα τους.

Μπορεί τα λόγια να χτίζουν το παραμύθι, όμως οι πράξεις είναι που το κρατούν ζωντανό. Όσες ώρες και να πληκτρολογείς φατσούλες και καρδούλες, αν δε δεις πως ταιριάζουν τα χνώτα σας από κοντά, δεν το λες και φυσιολογική σχέση. Επίσης η δημιουργία σχέσης, μέσω ενός ιστοχώρου δεν είναι πρώτη επιλογή για τους περισσότερους, καθώς παραμονεύουν αρκετοί κίνδυνοι.

Στην αντίπερα όχθη, βρίσκονται αυτοί που η σχέση μέσω του facebook, τους ακούγεται ενδιαφέρουσα και αρκετά πρωτότυπη. Σε αυτή την περίπτωση, η απόσταση και η ηλεκτρονική συνδιαλλαγή είναι το ζητούμενο. Γνωρίζονται και παρουσιάζουν αμφίδρομα έναν εαυτό, που ίσως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, μόνο και μόνο για να κεντρίσουν τον απέναντι.

Εξαιτίας της απουσίας φυσικής επαφής, το μυστήριο αυξάνεται κι αυτό δείχνει να ιντριγκάρει κάποιους. Είναι ένα παιχνίδι διασκεδαστικό, αρκετά επίφοβο όμως, αν δεν το παίξεις σωστά. 

Όταν τελικά φτάσει η στιγμή της πρώτης συνάντησης, ίσως απογοητευτείς οικτρά. Αυτό όμως δεν το σκέφτονται οι υποψήφιοι lovers τη στιγμή που ανταλλάσουν τραγούδια και stickers. 

Είναι μια κατάσταση αρκετά περίπλοκη, δεδομένου οτι το facebook έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας κι αποτελεί ίσως τη νούμερο 1 προξενήτρα. 

Είναι όλα μπροστά στα μάτια σου. Βιογραφικά, φωτογραφίες, αγαπημένες μουσικές, παρέες, τακτικά στέκια. Το ψυχογράφημά σου όμως, ίσως πέσει εντελώς έξω.

Κι επίσης έχε κατά νου, πως οι άνθρωποι που φλερτάρουν και συνηθίζουν να συνάπτουν δεσμούς μέσω διαδικτύου, σπανίως το κάνουν μια κι έξω. Τις περισσότερες φορές, παίζουν μπάλα σε πολλά διαφορετικά ταμπλό, μέχρι να βρουν κάποιο να τους κάτσει.

Ακόμη λοιπόν κι αν τα βρείτε, θα διατηρείς την ψυχραιμία σου σε κάθε μεταμεσονύχτιο «μπιπ» των ειδοποιήσεων; 

Δε νομίζω.

 

Συντάκτης: Πόπη Κονοφάου