Επιτέλους άρχισε να μυρίζει  καλοκαίρι. Κάπου εκεί ανάμεσα στους ατελείωτους καφέδες, τις απογευματινές βόλτες και τα πρώτα μπάνια νιώθεις ότι κάτι έχεις ξεχάσει. Δε γίνεται να πηγαίνουν όλα τόσο καλά, να είναι όλα τόσο εύκολα. Και ξαφνικά σου έρχεται. Πλησιάζει εξεταστική. Εξεταστική Ιουνίου, με τα ανελέητα 30άρια στη θερμοκρασία, το μυαλό στις παραλίες και τα ξεδιάντροπα τσεκ ιν στα beach bar όταν εσύ κάθεσαι αγκαλιά με τον ανεμιστήρα και διαβάζεις. Ποιος μπορεί να αντέξει για άλλη μια φορά αυτό το μαρτύριο;

Σαν Pillowfights οφείλουμε να δείξουμε κατανόηση ο ένας στον άλλο και να βρούμε παρηγοριά μέσα απ’ τις δικές σας απαντήσεις στη στήλη μας “I love Polls”. Ρωτήσαμε πώς βλέπετε εσείς την εξεταστική και το μόνο που μπορώ να πω είναι πως αν και εξεταστική είναι μία, οι τακτικές για να την αντιμετωπίσουμε είναι πολλές.

Με συντριπτικό ποσοστό 41,2% νικήτρια είναι η λογική του να στρώσεις τον ποπό σου κάτω και να δώσεις ό,τι χρωστάς και δε χρωστάς για να ζήσεις ελεύθερος το υπόλοιπο του καλοκαιριού σου. Μπράβο, παιδιά, σας βλέπω δυναμικούς. Αν υπάρχει κάτι χειρότερο απ’ το να πρέπει να διαβάσεις τον Ιούνιο, αυτό είναι το να πρέπει να διαβάσεις τον Αύγουστο. Πώς να συγκεντρωθείς όταν σκέφτεσαι τον γλυκούλη ναυαγοσώστη στο νησί, το μαύρισμα που πρέπει πάση θυσία να διατηρήσεις μέχρι τον Οκτώβρη και τα καλοκαιρινά μοχίτο που αρχίζουν να σου κουνάνε το μαντήλι; Η λύση είναι ξεκάθαρη, διάβασμα τώρα, διακοπές μετά. Ένας μήνας είναι αυτός, θα περάσει και μετά ούτε άγχος, ούτε σκοτούρες ούτε τίποτα. Άσε που γλυτώνεις κι απ’ τις γκρίνιες της μάνας.

Και πάνω που αναρωτήθηκα πότε γίναμε όλοι τόσο μελετηροί, το αμέσως επόμενο ποσοστό, 27,9 % έρχεται και να μου δηλώσει ξεδιάντροπα το αντίθετο. Εξεταστι…τι; Όχι αγάπη μου, δε θα χάσουμε εμείς τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα για να κλειστούμε μέσα στη βιβλιοθήκη με τον καθένα να σηκώνεται όλη την ώρα, να παίζει με το κινητό του και να πίνει κρυφά καφέ. Καλό είναι να είσαι ελεύθερος χωρίς χρωστούμενα, αλλά όχι και να θυσιάσουμε έναν ολόκληρο μήνα καλοκαιριού. Απ’ τη σχολή δε θα μας διώξουν, ο κολλητός θα πάρει τα θέματα για να πάρουμε μια ιδέα και να προετοιμαστούμε και στην τελική, ε και να μην τελειώσουμε τη σχολή στα 4 χρόνια, σιγά το πράγμα. Το σύνθημα που μας ενώνει είναι ένα: Remember remember, υπάρχει κι ο September.

Φυσικά ανάμεσα στα δύο άκρα υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν βρει τη μέση λύση. Με ποσοστό 15,8% είναι όσοι αποφάσισαν να προσπαθήσουν μεν, να μην πεθάνουν πάνω απ’ το βιβλίο δε. Δίνεις εκεί πέρα 2-3 μαθήματα, έχεις τη συνείδησή σου καθαρή, χωρίς να χάνεις ούτε τις βόλτες ούτε τίποτα. Ο απόλυτος συνδυασμός. Μοιράζεις τη δουλειά στον Ιούνιο και στον Αύγουστο, αν και μεταξύ μας και στην εξεταστική Σεπτεμβρίου το ίδιο πράγμα θα κάνεις, αλλά δεν πειράζει. Μην ξαναλέμε τα ίδια πράγματα. Εκεί είναι η σχολή, δεν πάει πουθενά. Ενώ για πόσα χρόνια θα είσαι φοιτητής που ζει τη ζωή του και μαζεύει εμπειρίες; Ε έτσι όπως πάμε, μάλλον για περισσότερα απ’ όσα προβλέπει το πρόγραμμα του πανεπιστημίου.

Το μικρότερο ποσοστό συγκέντρωσαν οι φοιτητές που όχι απλά τα συνδυάζουν όλα, αλλά αξίζουν και συγχαρητήρια. Γιατί και τη θάλασσά τους την πάνε, αλλά το βιβλίο εκεί, μαζί τους δίπλα στο αντηλιακό και το ταβλάκι. Λίγη ηλιοθεραπεία μπρούμυτα και να, το κεφάλαιο έχει βγει. Συκοφαντίες τύπου «αυτό δεν είναι διάβασμα»  και «τζάμπα το κουβάλησες» δε μου αρέσουν καθόλου. Άλλωστε εδώ μιλάμε για 14,9%! Οι αριθμοί μιλάνε, ποιοι είμαστε εμείς για να τους αμφισβητήσουμε; Λίγη καλή θέληση να υπάρχει και μια προσευχή να μην πέσει το κομμάτι που βράχηκε με θαλασσινό νερό κι όλα μια χαρά θα πάνε.

Με όποια τακτική και να τα ταυτίστηκες, το νόημα είναι ένα. Η εξεταστική για άλλη μια φορά θα μας κουράσει, θα μας παιδέψει, αλλά πού θα πάει θα τελειώσει. Είτε αποφασίσεις να διαβάσεις τώρα είτε αργότερα είτε ακόμη κι αν το διάβασμα δεν ανήκει στα άμεσα μελλοντικά σου σχέδια, θα δείξεις λίγη υπομονή, θα στείλεις να ζητήσεις καμιά σημείωση, θα συνεννοηθείς για αντιγραφή και πού θα πάει, ένα πέντε θα το πάρεις. Τώρα τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο, δεν ξέρω, αυτό εξαρτάται από σένα. Κουράγιο, σε καταλαβαίνω και σε νιώθω. Καλή επιτυχία και μην ξεχνάς, εξεταστική είναι, θα περάσει.

Συντάκτης: Νεφέλη Κομματά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη