Το νέο μας poll έφτασε στο τέλος του κι εμείς είμαστε εδώ να αναλύσουμε τις δικές σας απαντήσεις, όπως κάθε εβδομάδα! Τι γίνεται, λοιπόν, όταν αντιπαθούμε κάποιον που δεν ξέρουμε; Οι περισσότεροι από εσάς ψηφίσατε «εμπιστεύομαι το ένστικτό μου», με ποσοστό 46,74 %. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε τους «δίνω μια ευκαιρία να μου αλλάξει γνώμη», με ποσοστό 29,7 %. Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι «ψάχνω λόγους να επιβεβαιωθώ», με ποσοστό 18,11 % και στην τελευταία συναντάμε τους «καταλήγω να τον ερωτεύομαι», με ποσοστό 5,45 %.

«Όταν αντιπαθώ κάποιον που δεν ξέρω, εμπιστεύομαι το ένστικτό μου!». Το ένστικτο προϋπάρχει της μνήμης, η οποία είναι αποτέλεσμα της μάθησης. Το ένστικτο είναι μια ορμή, που μας οδηγεί σε κάποιες χαρακτηριστικές συμπεριφορές, υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Το ένστικτο σχετίζεται με την κυριαρχία και την αυτοπροστασία και συναντάται σε ανθρώπους και σε ζώα. Το ένστικτο αφορά ασυνείδητες λειτουργίες του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τον Φρόιντ, μιλάμε για την ψυχική ενέργεια, μια μόνιμη πηγή ενέργειας που υπάρχει στον άνθρωπο και στην οποία βασίζεται η θεωρία των ενστίκτων. Επίσης, ψυχολόγοι θα μας πουν ότι το ένστικτο σχετίζεται με την ευφυΐα του ανθρώπου. Μερικές φορές, κλάσματα δευτερολέπτων είναι αρκετά για να έχουμε μια γενική αντίληψη για κάποιον ή κάτι, που συνήθως είναι σωστή κι επιβεβαιώνεται σε βάθος χρόνου. Άρα το να εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας, τις περισσότερες φορές, μας οδηγεί σε σωστή κρίση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κάθε άνθρωπος μεταφέρει ενέργειες, είναι κι ο ίδιος πηγή ενέργειας κι η αύρα του μπορεί να είναι θετική ή αρνητική. Αυτό, μπορεί να αλλάξει, στην περίπτωση που το άτομο ελευθερωθεί απ’ τις αρνητικές ενέργειες που τον επηρεάζουν ή τον δεσμεύουν.

Για παράδειγμα, συναντάμε κάποιον σε ένα μπαρ, το βράδυ. Μόλις μας πλησιάσει, μια περίεργη αίσθηση μας κατακλύζει, με αρνητικό πρόσημο. Αυτόματα νιώθουμε μια άρνηση προς αυτό το άτομο, μια αντιπάθεια. Θέλουμε να απομακρυνθούμε από αυτόν, όσο πιο γρήγορα γίνεται! Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να ήρθε για ένα ποτό μετά τη δουλειά του. Το εργασιακό περιβάλλον του, πιθανόν να ήταν γεμάτο αρνητισμό είτε εξαιτίας του φόρτου εργασίας, είτε επειδή κάνει μια δουλειά που καθόλου δεν του αρέσει, είτε γιατί ο συνάδελφος ή ο υπεύθυνός του ήταν κακότροπος, πιεστικός ή προσβλητικός. Προχωρώντας προς τα πίσω στη ζωή του, μπορεί να έφυγε από ένα σπίτι όπου αναγκάζεται να συμβιώνει με μια τοξική οικογένεια ή έναν προβληματικό σύντροφο. Όλα αυτά δεν μπορεί το ίδιο το άτομο να τ’ αποβάλλει από μέσα του άμεσα, με αποτέλεσμα να κουβαλάει μεγάλο αρνητισμό κι έτσι, με το που βρεθεί μπροστά μας, να μας μεταδώσει κατευθείαν αυτόν τον αρνητισμό.

Περνώντας στη δεύτερη με σειρά προτίμησής σας απάντηση, «όταν αντιπαθώ κάποιον που δεν ξέρω, του δίνω μια ευκαιρία να μου αλλάξει γνώμη». Σύμφωνα με το παραπάνω παράδειγμα, αν συναντήσουμε τον ίδιο άνθρωπο μετά από αλλαγές στη ζωή του, μπορεί να είναι διαφορετική η αύρα κι η ενέργειά του και να μη μας προκαλέσει ξανά αρνητικά συναισθήματα. Δηλαδή, 6 μήνες αργότερα, μπορεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος να έχει μετακομίσει σε ένα δικό του σπίτι, να έχει φύγει από μια σχέση που δεν τον κάλυπτε πια, να έχει αλλάξει χώρο εργασίας. Αυτές οι αλλαγές στη ζωή του, σίγουρα του έχουν αποφέρει μια σχετική ηρεμία, έναν επαναπροσδιορισμό και μια αισιοδοξία. Αυτόματα μιλάμε για θετικά συναισθήματα κι αυτά φανερώνονται στις εκφράσεις του προσώπου του, στις κινήσεις του σώματος, στον αέρα που αποπνέει. Άρα, πολλές φορές, ακόμη κι αν είχαμε δίκιο για τον αρνητισμό που εισπράξαμε κοιτάζοντάς τον, ακόμα κι αν δικαίως τον είχαμε αντιπαθήσει, δίνοντάς του μια ευκαιρία να μας αλλάξει γνώμη, υπό νέες συνθήκες, ίσως και να κερδίσουμε έναν άνθρωπο σταθμό στη ζωή μας.

Σε όλους μας έχει τύχει, να βρεθούμε σε μια παρέα, όπου κάποιος μιλάει άσχημα για κάποιον άλλον, μας αραδιάζει τα επιχειρήματά του εναντίον κάποιου άλλου, σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές του εμπειρίες και βιώματα. Ήδη, μας προδιαθέτει αρνητικά προς το άλλο πρόσωπο και δεν είναι λίγες οι φορές που ενστερνιζόμαστε την άποψή του, χωρίς να φέρουμε προσωπική εκτίμηση προς εκείνο το πρόσωπο, αλλά και χωρίς να το γνωρίζουμε. Το να αντιπαθήσεις κάποιον που δε γνωρίζεις, απλά και μόνο επειδή άκουσες πολλά γι’ αυτόν, είναι μια παγίδα που ακόμη κι ένας έξυπνος άνθρωπος, θα πέσει μέσα της κάποια στιγμή στη ζωή του. Αν βασιστούμε στην ανθρώπινη νοημοσύνη αλλά και σε καλοπροαίρετες προθέσεις, μόλις δώσουμε μια ευκαιρία στον άγνωστο, που λίγο νωρίτερα ήμασταν αρνητικά προδιατεθειμένοι, ίσως αλλάξουμε γνώμη. Πάντα να έχουμε στο νου μας ότι όταν κάποιος μιλάει άσχημα για κάποιον, μπορεί να μιλάει άσχημα και για εμάς, μόλις αποχωρήσουμε. Επιπλέον, μπορεί να είναι υποκινούμενος από συμφέρον, δηλαδή, να θέλει να μας πάρει με το μέρος του ή να θέλει να φανεί το θύμα, για να κερδίσει την εύνοιά μας. Αξίζει να δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία, γιατί η πιθανότητα λάθους δεν είναι αμελητέα.

Περνώντας στην τρίτη απάντηση του poll μας, «όταν αντιπαθούμε κάποιον που δεν ξέρουμε, ψάχνουμε λόγους για να επιβεβαιωθούμε». Μπορεί το ένστικτό μας να είναι τόσο έντονο, όπου να γινόμαστε σε ακραίο βαθμό καχύποπτοι και να περιμένουμε στη γωνία τον άλλον, με σκοπό να δικαιωθούμε. Είναι κι αυτό ένα παιχνίδι μυαλού. Η προδιάθεσή μας αυτή δεν έχει να κάνει απαραίτητα με κακία. Πρόκειται κυρίως για άμυνα. Εδώ κολλάει η παροιμία που λέει ότι ο καμένος φυσάει και το γιαούρτι. Για παράδειγμα, έχοντας κάνει αρκετές λάθος επενδύσεις σε συντρόφους, έχοντας πέσει έξω ουκ ολίγες φορές, αποφασίζουμε ότι θα φορέσουμε πανοπλία και θα εξουδετερώσουμε καθετί μας θυμίζει μια συμπεριφορά απ’ το επώδυνο παρελθόν μας. Έτσι, αποφασίζουμε να είμαστε εχθρικοί απέναντι σε κάποιον, ακόμη κι αν δεν μας έχει δώσει πληθώρα αρνητικών στοιχείων, μόνο και μόνο για να προστατέψουμε τον εαυτό μας απ’ το ενδεχόμενο να την πατήσουμε για άλλη μια φορά. Τα ίδια ισχύουν για όλες τις σχέσεις, είτε είναι ερωτικές είτε είναι φιλικές. Κατηγοριοποιούμε συμπεριφορές κι ανθρώπους, ανάλογα με τις εμπειρίες και τα βιώματά μας. Μπορεί κάποτε, ο σύντροφός μας να μας έλεγε ότι θα βγει στο διπλανό μπαράκι και τελικά να ήταν κάπου αλλού, αγκαλιά με κάποια αιθέρια ύπαρξη. Ακούμε, λοιπόν, απ’ το νέο μας σύντροφο ότι θέλει να πάει για ένα ποτάκι και τον προδικάζουμε τον άνθρωπο άνευ λόγου κι αιτίας!

Φτάσαμε και στην τελευταία μας απάντηση. Όταν αντιπαθούμε κάποιον που δεν ξέρουμε, καταλήγουμε να τον ερωτευτούμε. Φυσικά και μπορεί να συμβεί αυτό. Είτε πρόκειται για την κάλυψη των συναισθημάτων μας, με σκοπό να προστατευτούμε από αυτόν είτε πρόκειται για μια έντονη παρόρμηση, που της δώσαμε αρνητικό πρόσημο, απλά και μόνο επειδή ήταν πρωτόγνωρη ή επειδή δεν ξέραμε πώς να την διαχειριστούμε. Αυτό, μπορεί να μην είναι συχνό φαινόμενο, αλλά όταν συμβεί, προκύπτουν εκρηκτικές σχέσεις ή και φιλίες. Συνήθως, δεν έχουν διάρκεια στο χρόνο, είναι όμως τόσο εκρηκτικές που μπορεί να διαλύσουν τα πάντα στο πέρασμά τους, να δημιουργήσουν τις πιο φλογερές και τρελές αναμνήσεις μας, που θα θυμόμαστε για πάντα στη ζωή μας! Ο έρωτας που προκύπτει από μια αντιπάθεια είναι ανατρεπτικός, καταστροφικός, παθιάρικος και φευγαλέος. Ο έρωτας από αντιπάθεια αφήνει σημάδια καψίματος, που κανένας πλαστικός χειρούργος δεν είναι ικανός να γιατρέψει!

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Σταμπουλή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη