Υπάρχουν ζευγάρια που χωρίζουν κι αναγκάζονται να κρατούν επαφές, είτε γιατί έχουν αποκτήσει ένα παιδί μαζί, είτε επειδή έχουν κοινό επαγγελματικό χώρο, είτε επειδή κάτι άλλο τους δεσμεύει, που όσο και να επιθυμούσαν να κρατήσουν απόσταση, θα συνεχίσουν να τρώνε τον άλλο στη μάπα θέλοντας και μη.

Καθώς η ζωή προχωράει, οι δύο τέως σύντροφοι είναι απολύτως λογικό να προχωρούν κι αυτοί με τη σειρά τους και να εμπλέκονται σε νέες σχέσεις. Τότε προκύπτουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: αυτοί που πήραν το μάθημά τους απ’ τον πρώην και φροντίζουν ο επόμενος να τους ταιριάζει και να τους καλύπτει περισσότερο κι αυτοί που επιλέγουν πάλι κάποια προβληματική σχέση, επειδή δεν έμαθαν τίποτα απ’ το επώδυνο χθες τους, αλλά κι επειδή δε φρόντισαν να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, δεν έψαξαν μέσα τους να βρουν τι πραγματικά θέλουν.

Μιλώντας με μια καθηγήτρια ψυχολογίας, το ποσοστό των νυν που ζηλεύουν τους πρώην είναι πολύ μεγάλο. Άνθρωποι ανώριμοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, ανασφαλείς, τρέφουν το εγώ τους με μια ικανοποίηση που εισπράττουν, επιβάλλοντας τον εαυτό τους στον άλλο ως κάτι ιδανικό, κάτι ασύγκριτο, κάτι που δε μοιάζει με κανένα άλλο. Ξαφνικά, θέλουν να σβήσουν απ’ το χάρτη τους πρώην και φιλίες του συντρόφου τους, λες και τον πήραν απ’ το δημοτικό και δε θα ‘πρεπε να ‘χει ζήσει τίποτα άλλο, άξιο να μείνει στη μνήμη. Δεν ήξερες, αγάπη μου, ότι έχει ένα παιδί; Ακόμα στους πελαργούς πιστεύεις; Σου ‘χω δυσάρεστα νέα, λυπάμαι. Το παιδί το έκανε με άνθρωπο, που κάποτε κοιμήθηκαν μαζί, έζησαν μαζί, ταξίδεψαν μαζί! Τώρα αν εσύ τον πέρασες για παρθένο, θα σου σύστηνα τον οφθαλμίατρό μου, που είναι και κούκλος!

Είναι ανικανοποίητοι, δεν μπορούν να το κρύψουν. Ακόμα κι αν ήθελαν να πλασάρονται στους γύρω τους ως το τέλειο ζευγάρι, δεν μπορούν. Προδίδονται απ’ τη συμπεριφορά τους. Ο σύντροφός τους δεν τους καλύπτει συναισθηματικά κι εκείνοι, μη μπορώντας να αποδεχτούν ότι υπάρχει άνθρωπος που δεν πέφτει ξερός στο πέρασμά τους, οπλίζονται με ζήλια και λοιπά φθονερά συναισθήματα κι ορμούν προς τους ανυπεράσπιστους πρώην, οι οποίοι γελάνε και λίγο, γιατί το βλέπουν το έργο, πλησιάζει η σκηνή κορύφωσης!

Ο νυν έχει σαλτάρει, δεν το χωράει ο νους του ότι θα πρέπει να συνομιλεί το ταίρι του με πρώην, νιώθει να απειλείται. Βρε καλό μου, αν ήθελαν κάτι τέτοιο αυτοί οι δύο, γιατί να μην το είχαν και χωρίς να έχουν εσένα ανάμεσά τους να τους ζαλίζεις; Μπας κι υπογράψατε κανένα συμβόλαιο μεταξύ σας περί αιώνιων ερώτων και μας το κρύβετε; Κι αν υπογράψατε κάτι τέτοιο, γιατί να ξενιτεύεται ο άνθρωπος σε αμπελώνες με περσινά ξινά σταφύλια;

Κι επειδή τις καλύτερες συμβουλές στον νυν θα τις έδινε ο πρώην, μπαίνω στο μυαλό του κι αποκρυπτογραφώ: Θα ‘θελε να πει στον νυν ότι μπορεί να ζηλεύει οποιονδήποτε άλλον εκτός από αυτόν. Γιατί ακόμη κι αν δεν υπήρχαν άλλοι άνθρωποι σ’ αυτόν τον πλανήτη, αυτός δε θα τον διάλεγε ξανά. Το διάστημα που έζησαν μαζί ήταν αρκετό για να συνειδητοποιήσει ότι δεν άγγιζε τις προσδοκίες του ούτε στο απειροελάχιστο! Και κοίτα τώρα, να δεις τύχη. Ο πρώην κοιμάται κάθε βράδυ αγκαλιά με κάποιον άνθρωπο που δεν του αφήνει περιθώρια να σκεφτεί κανέναν άλλο! Εύχεται ολόψυχα στον νυν, να του τύχει κάποια στιγμή, να καταλάβει την ακινδυνότητά του… Έρωτας, μάτια μου, όχι πάλη! Αλλά πώς να καταλάβει κάτι ένας άνθρωπος, όταν δεν το έχει ζήσει ποτέ;

Λυπάται ο πρώην, που βλέπει τόση δυστυχία γύρω του, την ώρα που ο ίδιος είναι ευγνώμων για κάθε δευτερόλεπτο της ζωής του που περνάει! Βλέπει ανθρώπους να χάνουν κάθε ίχνος αξιοπρέπειας κι αυτοσεβασμού, να μετατρέπονται σε ανθρώπους κακεντρεχείς και πικρόχολους, να τα βάζουν με τους λάθος ανθρώπους, από φόβο να αντιμετωπίσουν τους σωστούς, από τρόμο μην παραδεχτούν στον εαυτό τους ότι είναι δυστυχισμένοι, εγκλωβισμένοι στον πλούσιο εγωισμό τους! Περιπλανώμενοι σε μια πλάνη, χάνουν την ουσία του έρωτα και αφηνιάζουν! Θα ‘θελε να βρει ένα μαγικό φίλτρο, να τους προσφέρει από ένα ποτήρι, μήπως και στερέψει ο καταρράκτης των ματιών τους και δουν καλύτερα!

Ουδείς αναμάρτητος ερωτευμένος αλλά όχι κι έτσι… Η λύση σε όλα είναι μέσα μας! Η μόνη απάντηση βρίσκεται εκεί, καλά φυλαγμένη! Και κάθε φορά που κάποιος νυν θα θέλει να βγάλει τα σπασμένα του σε κάποιον πρώην, να σκεφτεί πρώτα ότι: το φθηνό άρωμα, το κακό μάτι και το κακό κρεβάτι δεν κρύβονται!

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Σταμπουλή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη