Οι άνθρωποι, όσο περνάει ο καιρός, περνάμε από διάφορες συναισθηματικές κι ερωτικές φάσεις στη ζωή μας. Μία από αυτές είναι η μοναξιά κι αναφέρομαι σε αυτήν που δεν έχουμε κάποιο ταίρι, γιατί έτσι τα έφεραν οι συγκυρίες ή οι επιλογές μας.

Όλοι έχουμε βρεθεί σε τέτοιες φάσεις, η διαφορά μας όμως έγκειται στον τρόπο που τις αντιμετωπίζουμε. Πολλοί τις ευχαριστιούνται και τις ζουν στο έπακρο, άλλοι πάλι προτιμούν να τις περνούν πιο ήσυχα ίσως και μελαγχολικά, αυτό λοιπόν σας ρωτήσαμε κι εμείς στο poll της περασμένης εβδομάδας, πώς προτιμάτε να περνάτε τις μοναξιές σας;

Η πλειοψηφία υποστηρίζει πως σε τέτοιες φάσεις το καλύτερο είναι να απολαμβάνει κανείς την ησυχία του. Είναι μια αντίδραση αναμενόμενη, ιδιαίτερα όταν η σχέση ήταν περιπετειώδης και με πολλά ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα. Επιλέγουν λοιπόν η περίοδος αυτή της ζωής τους να είναι ήρεμη, βρίσκοντας έτσι χρόνο για τις προσωπικές τους ανάγκες κι επιθυμίες που μέχρι πρότινος είχαν βάλει σε δεύτερη μοίρα. Αποβάλουν το άγχος κι αδειάζουν το μυαλό τους απ’ τα προβλήματα και τις άσχημες σκέψεις. Βρίσκουν τον εαυτό τους με άλλα λόγια, αυτόν που κάπου μέσα στη σχέση είχαν χάσει.

Άλλοι πάλι -οι δεύτεροι κατά σειρά- επιλέγουν να ανατρέχουν στο παρελθόν τους. Θυμούνται όλες τις προηγούμενες σχέσεις τους ή τουλάχιστον αυτές που τους στιγμάτισαν περισσότερο. Τις αναλύουν στο μυαλό τους, επεξεργάζονται τις δυσκολίες που είχαν και τους λόγους που τις άφησαν πίσω. Πολλές φόρες μάλιστα νοσταλγούν τις όμορφες στιγμές και ίσως και να μπαίνουν στον πειρασμό να δείξουν ξανά ενδιαφέρον για αυτά τα πρόσωπα. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι όλο αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, γίνεται επειδή η μοναξιά τους τρομάζει.

Τρίτοι στις επιλογές σας έρχονται όλοι όσοι δεν παραδίδουν εύκολα τα όπλα. Πιο συγκεκριμένα τα άτομα αυτά, εκτός από ελεύθεροι είναι κι ωραίοι και συνεπώς φλερτάρουν ασύστολα. Κάθε νέα γνωριμία είναι μια πρόκληση για αυτούς που θα τους ανεβάσει την αυτοπεποίθηση στα ύψη και θα νιώσουν πάλι όμορφα με τον εαυτό τους, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι κάθε βράδυ θα έχουν κι άλλον στο κρεβάτι τους.

Αμέσως μετά έρχονται οι πιο χαλαροί, αυτοί που παρτάρουν κάθε βράδυ χωρίς να χάνουν το κέφι τους. Αναπληρώνουν με τον τρόπο αυτό όλο το χρόνο που χάσανε από τη διασκέδαση με τους φίλους τους επειδή ήταν σε σχέση, βρίσκοντας έτσι τον εαυτό τους μέσα από εξόδους, χορούς και τραγούδια. Είναι ευδιάθετοι και δεν σπαταλάνε την ενέργειά τους με το να στεναχωριούνται για μια σχέση που τελείωσε.

Τέλος έχουμε όλους όσους υποστηρίζουν πως δε βιώνουν περιόδους μοναξιάς. Εδώ τα πιθανά σενάρια είναι δύο. Είτε λοιπόν έχουν βρει το τέλειο άτομο, στην ιδανική σχέση και συνεπώς είναι δεσμευμένοι κι ευτυχισμένοι, είτε είναι άτομα εντελώς ανεξάρτητα, για τα οποία το να μην έχεις σχέση δε σημαίνει κι ότι περνάς μοναξιές. Αυτοί οι τελευταία τα έχουν βρει με τον εαυτό τους σε όλα τα επίπεδα και είναι πλήρεις. Ξέρουν ακριβώς τι χρειάζονται για να είναι καλά κι αυτό δεν είναι μια σχέση. Κατά συνέπεια δεν αισθάνονται και ποτέ μόνοι. Κι ίσως εν τέλει αυτοί να είναι και οι πιο ευτυχισμένοι!

Σε όποια κατηγόρια κι αν ανήκει ο καθένας μας, η μοναξιά αντιμετωπίζεται και δεν υπάρχει λόγος να την φοβόμαστε. Όπως και να τη διαχειριστούμε θα βγούμε κερδισμένοι, είτε γιατί θα κατανοήσουμε και θα μπορέσουμε μελλοντικά να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, είτε γιατί θα βρούμε ξανά τον εαυτό μας και τους φίλους μας. Κι αν μάλιστα καταφέρουμε να καλύψουμε μόνοι μας τα κενά μας, ίσως να μη χρειαστεί να αισθανθούμε ξανά μόνοι.

 

Επιμέλεια Κειμένου Ιωάννας Καραφώτη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Ιωάννα Καραφώτη