Αυτό που ψάχνουμε σ’ ένα ταίρι αλλάζει όσο μεγαλώνουμε, τροποποιείται ανάλογα με τα βιώματά μας και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σαφώς βέβαια, υπάρχουν κάποιοι κοινοί παρονομαστές. Σύμφωνα με έρευνες αν μας ζητηθεί να περιγράψουμε τον ιδανικό σύντροφο όλοι θα αναφέρουμε πως θέλουμε να είναι ευγενικός, ειλικρινής, να έχει χιούμορ και φυσικά να μας ελκύει.

Εμείς όμως από την ομάδα του pillowfights, το πήγαμε ένα βήμα παρακάτω κι αυξήσαμε λίγο την δυσκολία της επιλογής. Άλλωστε τι Μεγάλη Εβδομάδα θα ήταν αν δεν είχαμε και ένα μεγάλο ερώτημα ή και δίλημμα κρίνοντας από την εξέλιξη των απαντήσεων; Ξεπεράσαμε τα χαρακτηριστικά του ιδανικού συντρόφου ή τα βασικά γνωρίσματα μιας προσωπικότητας και σας ζητήσαμε να επιλέξετε μεταξύ «αφηρημένων», αλλά πολύ ουσιωδών εννοιών που αναζητάμε στο εκάστοτε ταίρι μας.

Αυτή τη βδομάδα σας ρωτήσαμε ποιο είναι το πρώτο στοιχείο που ψάχνετε στο ταίρι σας. Είναι το ζητούμενό σας η αγάπη άνευ όρων; Η κατανόηση κι η στήριξη ή μήπως το πάθος κι η έξαψη; Οι δυνητικές απαντήσεις σας ήταν τρεις –όλα εξίσου σημαντικά και πολυπόθητα σε μία σχέση– μα η ψήφος μπορούσε να δοθεί μονάχα σε μία επιλογή. Και κάπως έτσι έγινε κανονικό ντέρμπι μεταξύ των δυο δημοφιλέστερων απαντήσεων. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά.

Τρίτη στην κατάταξη ήταν η αναζήτηση μιας αγάπης άνευ όρων. Μόλις το 19% των ερωτηθέντων θεωρούν πως η αγάπη άνευ όρων είναι το πρωτεύον ζήτημα. Υποπτεύομαι πως εσείς είστε οι πλέον ρομαντικοί και πως ίσως εν μέρει σ’ αυτή την άνευ όρων αγάπη να προσμετράτε πολλά περισσότερα. Θεωρώ πως η αγάπη χωρίς όρια είναι για σας «το πακέτο» και περιλαμβάνει σεβασμό, κατανόηση, αποδοχή, συγχώρεση, ενώ ταυτόχρονα αμβλύνει τους εγωισμούς μας και τονώνει τους δεσμούς. Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως να έπρεπε να αναζητάμε –και κυρίως να προσφέρουμε– όλοι μια τέτοια αγάπη κι ας μοιάζει κάπως ουτοπικό.

Στη δεύτερη θέση με λιγότερο από δύο ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από την πρώτη, βρίσκεστε όλοι εσείς οι ερωτιάρηδες και ερωτικοί τύποι που πρωτίστως αναζητάτε το πάθος και την έξαψη. Ίσως και να ήταν αναμενόμενη η δημοφιλία αυτής της απάντησης αν σκεφτεί κανείς πόσο συχνά λέμε ότι «θέλουμε κάποιον που να μας κάνει κλικ» ή τη βαρύτητα που δίνουμε στη χημεία και στην καλή ερωτική επαφή που έχουμε με κάποιον. Ναι, το πάθος και η έξαψη είναι πολύ σημαντικά στοιχεία κι απαραίτητα τόσο για να ξεκινήσει όσο και για να θεωρηθεί μια σχέση ερωτική, έχετε τα δίκια σας! Αλλά και προτεραιότητα βρε ατιμούτσικα;

Ελάτε, μεταξύ μας τώρα, πόσο ανεβασμένη είναι η λίμπιντό σας βρε τρελά μωρά, που ψάχνετε πρώτα κάποιον να σας φουντώνει; Θα κατηγορήσω λίγο και τα σαρακοστιανά για την απάντηση γιατί όσο να ’ναι θα τιμήσατε τα στρείδια και θα ήπιατε και το κρασάκι σας. Είναι και τα περιοριστικά μέτρα που τα κορμιά διψούν για επαφή, ε, το πάθος θα βάζατε πρώτο! Σας καταλαβαίνω! Εξάλλου, διαβάζετε και pillowfights, δε θα ήταν βασικό κριτήριο η έξαψη και το πάθος;

Κι ερχόμαστε στην επιλογή του 41%, του νικητή που απείχε μια ανάσα απ’ το δεύτερο του βάθρου. Οι πραγματιστές της παρέας που πρώτα απ’ όλα αναζητούν απ’ το ταίρι τους στήριξη και κατανόηση. Φίλοι μου, εσείς ή έχετε πιάσει το νόημα και απαντήσατε για να μας βάλετε τα γυαλιά ή ο ρεαλισμός σας έχει επεκταθεί τόσο που υπερνικά μέχρι και τους συναισθηματισμούς σας στον έρωτα. Σας φαντάζομαι να σκέφτεστε λίγο πριν κάνετε το κλικ της επιλογής σας και να λέτε «καλό το πάθος κι η έξαψη, αλλά αν δε σε καταλαβαίνει, βράσε ρύζι. Κι αυτή η αγάπη άνευ όρων; Σαν παραμύθι για μικρά παιδιά.»

Δώσατε λοιπόν, την πλέον προσγειωμένη απάντηση: κατανόηση γιατί με αυτήν λύνεις διαφωνίες και γεφυρώνεις χάσματα και στήριξη, γιατί από τον άνθρωπό σου περιμένεις να σου σταθεί ακόμα κι όταν όλα καταρρέουν. Τίμιο δε λέω, αλλά για να κάνω και το δικηγόρο του διαβόλου, μήπως κι η άνευ όρων αγάπη δεν είναι κάτι τέτοιο; Μια σχέση αμέριστης κατανόησης και διαρκούς στήριξης στον άνθρωπο που αγαπάς. Απλά συχνά την μπερδεύουμε με τη δουλοπρέπεια και την άλογη ανοχή κι έτσι μας ξενίζει και την απορρίπτουμε. Όμως, σας αγαπώ για την ορθολογική σας αντιμετώπιση και προσέγγιση. Μάλιστα, πάω στοίχημα ότι αυτή η στάση θα σας έχει σώσει από δράματα κι υπερβολές –και μπράβο σας!

Εγώ πάντως, εύχομαι σε όλους ολόψυχα να μη χρειαστεί να διαλέξετε ή να βάλετε προτεραιότητες στην αναζήτησή σας. Σας εύχομαι να έχετε και πάθος και έξαψη και κατανόηση και στήριξη και αγάπη άνευ όρων. Γιατί αυτό είναι η καλύτερη δυνατή συνταγή για σίγουρη επιτυχία στον έρωτα.

Χρόνια Πολλά σε όλους με υγεία, αγάπη και έρωτα!

Συντάκτης: Σουζάνα Ντεζούκι
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.