Φοιτητές κι οι μέρες αποκτούν διαφορετικό νόημα, όλα περνούν πιο ευχάριστα. Οι νύχτες είναι πάντα αλλιώτικες κι απρόβλεπτες κι οι μέρες δεν είναι πια βαρετές, ούτε καν οι Δευτέρες. Η καλύτερη περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου, δεν είναι φήμες, ισχύει κι όλοι έχουν να το λένε -ή ίσως και να μην το λένε, γιατί κάποιες στιγμές της φοιτητικής περιόδου πρέπει να μείνουν εφτασφράγιστα μυστικά. Δε ζουν όλοι, όμως, οι φοιτητές τις στιγμές αυτές στα ίδια μέρη. Άλλοι τις ζούμε στη σχολή, άλλοι στο αγαπημένο μας στέκι, άλλοι στο σπίτι μας κι άλλοι στα σπίτια φίλων.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ζητήσαμε την ψήφο σας στο poll μας σχετικά με το πού ζήσατε τις περισσότερες φοιτητικές σας στιγμές και σίγουρα ο καθένας βρήκε κάπου στις προτεινόμενες απαντήσεις μια ανάμνησή του. Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

Στην τέταρτη θέση, με ποσοστό 13,9%, βρέθηκαν οι άνθρωποι που πέρασαν (ή περνούν ακόμη) τις περισσότερες φοιτητικές τους στιγμές «στη σχολή».  Ο καλός ο φοιτητής στις ώρες διδασκαλίας φαίνεται. Θέλει κόπο η κατάκτηση του πτυχίου, πόσο μάλλον αν αποζητούμε κι έναν καλό βαθμό κι έχουμε κι υποχρεωτικά εργαστήρια. Πράγματι, μεγάλο μέρος της μέρας μας οι φοιτητές τον περνούμε κάπου περιπλανώμενοι στους διαδρόμους της σχολής, αναζητώντας την αίθουσα, το αναγνωστήριο ή απλώς το κυλικείο. Δύσβατος τόπος η σχολή του καθενός, πιο εύκολα βρίσκει κανείς τη χαμένη Ατλαντίδα παρά το σωστό αμφιθέατρο.

Στην τρίτη θέση, με ποσοστό 15,74%, συναντά κανείς τους φοιτητές σπιτόγατους. Σαν το σπίτι σου, δεν έχει. Υπάρχει κάτι καλύτερο απ’ την ασφάλεια και την άνεση του χώρου σου; Δεν είναι όλες οι μέρες ρόδινες κι ακόμη κι ο πιο ανέμελος φοιτητής καταλήγει στο σπίτι του μετά από μια κουραστική μέρα. Στο σπίτι του θα διαβάσει, θα κάνει εργασίες, θα δεχθεί φίλους, φλερτ, θα μαγειρέψει, θα δει ταινία και γενικότερα θα κάνει ό,τι τον ευχαριστεί απολαμβάνοντας την ελευθερία του και τη συντροφιά λίγων και καλών.

Στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 21,77%, συναντάμε τους φοιτητές που συχνάζουν «στο αγαπημένο στέκι». Υπάρχει ένα μέρος που έγινε καταφύγιο στις δύσκολες στιγμές, χώρος γιορτής στα ευχάριστα νέα κι υπήρξε πάντα τόπος επανασύνδεσης με αγαπημένα πρόσωπα. Στο στέκι αυτό σε ξέρουν με το μικρό σου και δε χρειάζεται καν να μιλήσεις για να παραγγείλεις, ο σερβιτόρος ξέρει καλύτερα από εσένα τι θέλεις. Εκεί ξέρεις πως θα βρεις πάντα τους φίλους να περιμένουν. Κάτι είχε εκείνο το μέρος, απ’ την πρώτη στιγμή που μπήκατε μέσα ως παρέα το καταλάβατε κι εσείς ότι εκεί θα φτιάχνατε τις πιο όμορφες αναμνήσεις σας απ’ το πρώτο έτος ως και το πτυχίο, αλλά κι αργότερα θα επιστρέφετε, ως μεγάλοι πλέον, γιατί εκεί θα νιώθετε και πάλι φοιτητές.

Στην πρώτη θέση, και με μεγάλη διαφορά, συναντάμε όλους όσοι δήλωσαν πως πέρασαν τις περισσότερες φοιτητικές στιγμές τους «σε σπίτια φίλων», με ποσοστό 48,59%. Το σπίτι του φίλου σου είναι δυο φορές δικό σου, όλοι το ξέρουν αυτό. Περάσατε ώρες αναλύοντας το θέμα που σας έκαιγε, για να βρείτε μια λύση –που δε βρήκατε τελικά ποτέ, γιατί ξεχαστήκατε με κάτι άλλο–, πειραματιστήκατε με τις μαγειρικές σας ικανότητες, παίξατε επιτραπέζια, κλάψατε και γελάσατε. Αμέτρητα sleepovers και hangovers έχουν δει οι τοίχοι των σπιτιών των φίλων κι αυτά υπήρξαν κι η αιτία για να δεθείτε. Σε ‘κείνες τις μαζώξεις σε σπίτια δημιουργήσατε και την ευκαιρία να γνωρίσετε όλους τους γείτονες -όχι, δεν ήρθαν να επίσκεψη, να κοιμηθούν ήθελαν. Κάπως έτσι, γνωρίσατε και διοικητές της αστυνομίας, γιατί η μουσική δεν ήταν τόσο χαμηλά όσο πιστεύατε κι οι άλλοι κοιμούνται πολύ νωρίς, δε φταίγατε εσείς!

Οι φοιτητικές στιγμές, όπου και να επιλέξει κάποιος να τις περάσει, είναι αναμνήσεις που δε γυρίζουν πίσω και θα σε συντροφεύουν μια ζωή, μέσα απ’ τις διηγήσεις σου ή τις μυστικές συμφωνίες με το παρεάκι σου να μη μιλήσετε ποτέ ξανά γι’ αυτά. Ζήσε κάθε τέτοια νεανική τρέλα, πριν γίνουν παρελθόν κι εσύ ένας μετανιωμένος πτυχιούχος που αποζητά πίσω τη χαμένη φοιτητική του ζωή.

Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη