Κάθε άνθρωπος, που υπήρξε απουσιολόγος στο σχολείο, πρέπει να σηκωθεί απ’ την καρέκλα του και να χειροκροτήσει τον εαυτό του. Κρατήστε λοιπόν τα απουσιολόγια σφιχτά και πάμε. Οι μισοί θ’ αποθεωθείτε ή άλλοι μισοί ίσως δυσαρεστηθείτε, αλλά να ξέρετε, εσείς φταίτε.

Φτιάχνοντας ένα σύντομο βιογραφικό ενός μέσου απουσιολόγου, βλέπουμε έναν άνθρωπο στην εφηβεία με στόχους ή και μεγάλη πίεση απ’ το οικογενειακό περιβάλλον, χαμηλών τόνων, που δεν ακολουθούσε σε κοπάνες, καταλήψεις και πλάκες σε συμμαθητές και καθηγητές.

Διάβαζε πολύ, είχε πάνω απ’ το κεφάλι του τουλάχιστον έναν μαλάκα να τον ενοχλεί, τα έπαιρνε εύκολα, γιατί ήθελε να μάθει και δεν έφερνε αντιρρήσεις σε καθηγητές ακόμη κι όταν εκείνοι ήταν λάθος -κάτι που φυσικά εγώ δεν μπορούσα να κάνω κι έτσι κατέληξα στην πρώτη Λυκείου με 10 στα Αρχαία. Άδικη ζωή για εμάς, που δεν μπορούμε να το βουλώνουμε- και φυσικά είχε πρόγραμμα. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά ενός μέσου απουσιολόγου, δε σημαίνει ότι όλοι βγήκαν φωτοαντίγραφα και μοιράστηκαν σε τμήματα. Κάτι απ’ όλα αυτά είχε πάντως κι ο δικός σας απουσιολόγος!

Πάμε να καταρρίψουμε τον πιο αισχρό μύθο! «Είσαι πολύ όμορφη για να ήσουν απουσιολόγος». -Ειλικρινά μια επιθυμία να σας χαστουκίσω, όταν ακούω αυτή τη φράση, την έχω-. Απουσιολόγος δε σημαίνει αναγκαστικά άσχημος. Για την ακρίβεια τι εννοείται; Η απουσιολόγος μου στο Λύκειο ήταν μια κοπέλα σαν τα κρύα τα νερά, με το μάτι μπλε σαν τη θάλασσα. Μια κούκλα. Και τώρα; Νομική. Τώρα πάρτε τα στερεότυπα ομορφιάς και βάλτε τα κάπου χωρίς ήλιο. Γκούχου.

Λοιπόν, εγώ σχεδόν πάντα τα πήγαινα καλά με τα απουσιολογάκια. Υπάρχουν οι απουσιολόγοι που είναι συμπαθείς στο κοινό. Ξέρουν πως έχουν το απουσιολόγιο κι είναι περήφανοι σε φυσιολογικό βαθμό. Αυτούς τους αγαπάμε και μπορούμε μαζί τους να μιλήσουμε. Γενικά, στη συζήτηση είναι πολύ κουλ άτομα κι όταν δεν είναι η Σάρα, η Μάρα και το κακό συναπάντημα, θα σου μιλήσουν πολύ χαλαρά και θ’ ακούσεις ενδιαφέρουσες απόψεις.

Όμως, υπάρχουν κι οι άλλοι απουσιολόγοι, που νομίζουν ότι έχουν πιάσει την καλή. Όσοι την ψώνισαν με το απουσιολόγιο, είχαν τουπέ και μιλούσαν με θράσος σε εμάς, δεν είναι άξιοι θαυμασμού. Τι κι αν είχες το απουσιολόγιο, τελικά κατέληξες με 8.000 μόρια.

Ο όρος απουσιολόγος είναι ένα «αξίωμα», κακά τα ψέματα! Είναι κάτι που επιβεβαιώνει πως οι κόποι σου πιάνουν τόπο κι είναι όμορφο να είσαι υπεύθυνος για κάτι τέτοιο -μια φορά κράτησα απουσιολόγιο να βάλω απουσίες κι έβγαλα φωτογραφία για τη μάνα μου, να τη δει να χαρεί- κι αν είχες απουσιολόγιο και ήσουν σωστός απέναντι στους άλλους, έχεις το απόλυτο respect και να είσαι περήφανος.

Αν λοιπόν κάποιος ηλίθιος σε κοροϊδεύει, που εσύ διαβάζεις κι έχεις αυτή τη θέση εντός της τάξης, να του πεις ότι είσαι περήφανος για τον εαυτό σου. Αν σε πιέζει να τον καλύπτεις με κίνδυνο να βρεις τον μπελά σου, μίλα, αντίδρασε και μην αφήνεις κανέναν να σε κάνει ό,τι θέλει. Το απουσιολόγιο είναι δύναμη. Να μην ντρέπεσαι που το κρατάς!

Φρόντισε να χρησιμοποιήσεις αυτή τη δύναμη σωστά και με σύνεση. Προς Θεού, όχι τουπέ. Απουσιολόγε, κράτα γερά και θα δεις ότι οι κόποι σου, θα μετατραπούν σε μια καλή σχολή κι ένα καλύτερο μέλλον, αφού οι βάσεις μπαίνουν στο παρελθόν! 

 

Επιμέλεια κειμένου Πάνου Κούλη: Νάννου Αναστασία.

Συντάκτης: Πάνος Κούλης