Τον τελευταίο καιρό αναπτύσσω μια θεωρία για τους ανθρώπους των κουτιών. Και τώρα πιθανόν αναρωτιέστε τι ακριβώς είναι «οι άνθρωποι των κουτιών» κι εγώ φυσικά θα εξηγήσω. Αυτή η κατηγορία ανθρώπων είναι για αυτούς που περιορίζουν συνεχώς την ελευθερία όσων βρίσκονται δίπλα τους.

Είναι αυτοί που διαρκώς κόβουν τα φτερά των συντρόφων τους, γεμίζουν ανασφάλεια τους ανθρώπους γύρω τους και γενικά θέλουν όσοι βρίσκονται στη ζωή τους, να είναι μέσα σε κουτάκια χωρίς καμία ελευθερία.

Συμβουλή Πρώτη. Μείνε όσο το δυνατόν πιο μακριά.

Οι άνθρωποι των κουτιών δεν καταστρέφουν απλώς όνειρα. Καταστρέφουν ολόκληρες αύρες και προσωπικότητες. Θα σε περιορίσουν, θα σου δείξουν με το δάχτυλο τον -κατά τα δικά τους πιστεύω- σωστό δρόμο και θα κρίνουν πάντα ό,τι κι αν κάνεις. Μια ζωή θα γκρινιάζουν και θα έχουν μια απόχρωση μιζέριας και σκοταδιού όταν εσύ θα έχεις ανάγκη το φως και την αισιοδοξία. 

Συμβουλή Δεύτερη. Αν βρίσκονται ήδη στη ζωή σου, φρόντισε να φύγεις μακριά.

Ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο που όλοι, είτε λίγο είτε πολύ, έχουμε ανάγκη πιο εύθυμες νότες στην καθημερινότητά μας. Θέλουμε ανθρώπους να μας στηρίζουν στα λάθη μας και να παροτρύνουν τον ενθουσιασμό μας, στα νέα μας ξεκινήματα. Πώς να το θέσω; Θέλουμε ανθρώπους με τρέλα, όρεξη κι ενέργεια. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι τίποτα από όσα προαναφέρθηκαν.

Συμβουλή Τρίτη. Μην αφήνεις να μικραίνουν τον χώρο σου.

Κανείς ποτέ δεν πρέπει να σε βάζει σε κουτί. «Μην το κάνεις. Είναι ηλίθια αυτή η ιδέα. Αν κάνεις κάτι τέτοιο εμένα ξέχνα με». Άτομα, που δε δίνουν απλώς ιδέες, αλλά σου επιβάλλουν πράγματα και δε σου αφήνουν χώρο να σκεφτείς μόνος σου τα επόμενα βήματά σου, είναι άτομα που θέλουν να σε περιορίσουν κι όχι να σε πάνε μπροστά.

Συμβουλή Τέταρτη.  Πίστεψε ότι αξίζεις δίπλα σου καλύτερους ανθρώπους.

Όλα ξεκινάνε από εμάς τους ίδιους κι ως γνωστόν δεχόμαστε την αγάπη που πιστεύουμε ότι μας αξίζει. Αν εσύ δεν πιστέψεις στον εαυτό σου και στο πόσα πράγματα μπορεί να κάνει, κανένας δεν πρόκειται να το κάνει και πάντα τα άτομα δίπλα σου, θα σου κλέβουν χώρο κι ενέργεια. Πρέπει να ξεφύγεις και πρέπει φυσικά να καταλάβεις ότι σε κρατάνε σε κουτί, γιατί αυτή η αιχμαλωσία είναι ύπουλη. Κι έτσι περνάμε στην επόμενη συμβουλή.

Συμβουλή Πέμπτη. Ξεκίνα να ξεχωρίζεις ποιος μιλάει για το καλό σου και ποιος σε βάζει σε κουτάκια.

Οι άνθρωποι των κουτιών παλεύουν και πιέζουν. Σε κάνουν να νιώθεις πως είναι αδύναμοι και γι’ αυτό μένεις δίπλα τους κι αυτό είναι λάθος. Όμως ακόμα κι αν είναι έτσι, αυτό δε θα έπρεπε να σε κάνει να μένεις σε ανθρώπους που περισσότερο σε περιορίζουν παρά σε κάνουν καλύτερο μέρα με τη μέρα. Μην αφήνεις την εξάρτησή σου από ανθρώπους να σε τυφλώνει. 

Κουτάκια. Κουτάκια. Κουτάκια. Μην ανέχεστε οι άνθρωποί σας, οι άνθρωποι που έχετε δίπλα σας να σας περιορίζουν την ελευθερία σας και να σας βάζουν σε κουτάκια. Όσοι είναι δίπλα σας είναι αυτοί που θα στραφείτε σε χαρές και λύπες. Αυτοί που θα σας γεμίσουν θετική ενέργεια και θα σας αγαπάνε χωρίς να απαιτούν να κάνετε πράγματα. Χωρίς να ζητάνε να είστε άλλου από αυτό που είστε και χωρίς να μιζεριάζουν συνεχώς για το τι κάνετε και τι δεν κάνετε στη ζωή σας. 

Μακριά από ανθρώπους των κουτιών. Βλάπτουν σοβαρά εσάς. 

Συντάκτης: Πάνος Κούλης