Σε όλα τα είδη σχέσεων, είτε αυτές είναι οικογενειακές, φιλικές, εργασιακές, είτε ερωτικές, το κλειδί είναι η ουσιαστική επικοινωνία. Ωστόσο, είναι αρκετά σύνηθες κάποιοι να προβάλουν αμυντικές συμπεριφορές στα πλαίσια αυτών των σχέσεων και να καλείσαι εσύ να τις αντιμετωπίσεις και να χτίσεις από την αρχή την επικοινωνία. Αυτές οι συμπεριφορές συνήθως εκδηλώνονται ως λεκτικές επιθέσεις, αρνητικότητα και gaslighting, γνωστό ως ψυχολογική χειραγώγηση, όταν κάποιος νιώθει να απειλείται από μια κουβέντα. Εύκολα αναγνωρίζονται και παρ’ όλο που φαίνονται μεγάλος μπελάς, υπάρχουν τρόποι που τις εξομαλύνουν.

 

Ενίσχυσε τη συναισθηματική νοημοσύνη σου

Είναι γνωστό πως η συναισθηματική νοημοσύνη σε βοηθάει να αφουγκράζεσαι, να διαχειρίζεσαι και να χρησιμοποιείς τα συναισθήματά σου με θετικό τρόπο σε όλες τις κοινωνικές προκλήσεις, διαπληκτισμούς και διαπροσωπικές συγκρούσεις. Ανακουφίζεσαι, δηλαδή, από το άγχος και μ’ αυτό τον τρόπο έχεις τη διαύγεια ν’ αντιμετωπίσεις με ηρεμία τις συγκρούσεις, που ενδεχομένως να προκαλέσει το άτομο με αμυντικές τάσεις.

 

Ενίσχυσε την αυτογνωσία σου

Σε συνάρτηση με τη συναισθηματική νοημοσύνη έρχεται κι η αυτογνωσία. Είναι πολύ εύκολο για όλους, μόλις εντοπίσουν μια αμυντική συμπεριφορά ν’ αρχίσουν να κρίνουν το άλλο άτομο. Προτού φτάσεις σ’ αυτό το σημείο, πάρε μια ανάσα και σκέψου πώς εσύ αντιδράς σωματικά και ψυχικά σε ορισμένες καταστάσεις, δηλαδή προσπάθησε να καταλάβεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Γνωρίζοντας μοτίβα και κίνητρα δικά μας, μπορούμε να τα εντοπίσουμε και στους άλλους, όπως επίσης αναλαμβάνουμε ευκολότερα μόνο την ευθύνη που αντιστοιχεί σ’ εμάς, άρα μπορούμε να διεκδικήσουμε πιο άμεσα την πτώση ενός τοίχου από τον απέναντι. Γιατί; Γιατί ξέρουμε πώς να ρίξουμε τον δικό μας.

 

 

Απόκτησε ενσυναίσθηση

Από μικροί όλοι ακούγαμε τη φράση “μπες και λίγο στη θέση του άλλου” και μπορεί να φαινόταν εκνευριστικό σαν σενάριο, ωστόσο μεγαλώνοντας όλοι βλέπουμε τη δύναμή της. Φοβερά χρήσιμο να μπορούμε να δούμε τα πράγματα από την οπτική των ανθρώπων που σηκώνουν άμυνες, να καταλάβουμε γιατί αντιδρούν έτσι και πού βρίσκεται η δική μας συμμετοχή. Ένα τέτοιο σκεπτικό επιταχύνει την επίλυση των θεμάτων που υπάρχουν, καθώς γινόμαστε πιο ήρεμοι απέναντι σε κάποιον και δείχνουμε κατανόηση.

 

Αναρωτήσου αν είναι απαραίτητο όλο αυτό

Σε κάθε σύγκρουση που ενδεχομένως προκαλεί ένα άτομο με αμυντική συμπεριφορά, οφείλεις στον εαυτό σου ν’ αναρωτηθείς αν αξίζει κάποια προσπάθεια επίλυσης η διαφορά σας. Εδώ έχει πολύ σημαντική θέση η σχέση που έχετε, η δυναμική της και τι σημαίνει για σένα αυτός ο άνθρωπος. Φέρνοντας αυτές τις σκέψεις στο μυαλό σου σίγουρα θα γεννηθούν απαντήσεις που θα σε ξεμπλοκάρουν κι αμέσως θα βρεις τον κατάλληλο τρόπο να διαχειριστείς αυτόν που έχεις απέναντί σου.

 

Λίγη απόσταση δε βλάπτει

Πολλοί μπορεί να λένε πως έτσι δε λύνονται οι διαφωνίες. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που η ένταση έχει κλιμακωθεί και τα συναισθήματα βρίσκονται σε έξαρση, πρέπει να έχεις την καθαρότητα να πάρεις λίγο χρόνο μακρυά από το άλλο άτομο. Έτσι, γλυτώνεις το να εκτοξεύσεις κι εσύ κατηγορίες που αργότερα θα μετανιώσεις, αλλά δίνεις και στο άλλο άτομο χρόνο για να καταλαγιάσει ο θυμός του. Μόλις φύγει η ένταση όλα θα γίνουν πιο ήρεμα κι η επικοινωνία πιο εύκολη.

 

Εγώ νιώθω

Είναι μια φράση που αποδεδειγμένα βοηθάει την επικοινωνία με αμυντικούς ανθρώπους, όχι αποκλειστικά με το ρήμα “νιώθω” αλλά πάντα με την αντωνυμία “εγώ”. Αυτό τους βοηθάει να καταλάβουν καλύτερα τα δικά σου συναισθήματα και τη θέση που έχεις έρθει, καθώς τα βλέπουν από την προσωπική σου εμπειρία και δε νιώθουν πως απλώς τονίζεις την απόστασή τους.

 

Απόφυγε τον ανταγωνισμό

Δε χρειάζεται επιθετικότητα κι ανταγωνιστικότητα απέναντι σε κάποιον που γίνεται αμυντικός. Θυμήσου πως έχει πραγματικά ένα πρόβλημα, χρειάζεται τη βοήθειά σου και δε θέλει κάπως να σε βλάψει. Μείνε ήρεμος κι όσο κι αν θες να αμυνθείς έτσι, μην το κάνεις, γιατί μόνο θα ενισχύσεις την άμυνά του, παρά θα φέρεις την ηρεμία στην επικοινωνία σας.

 

Προσαρμόσου σε λογικά όρια

Δεν είναι κάτι  ιδανικό και πολλές φορές χάνεις τη μάχη μ’ αυτόν που την ξεκίνησε ουσιαστικά. Γι’ αυτό αναφερόμαστε σε όρια· δε βλάπτει να προσαρμοστείς όταν σε ενδιαφέρει να λυθεί η διαφωνία, περισσότερο από την ίδια τη σύγκρουση, ή όταν δεν είσαι άμεσα ενδιαφερόμενος γι’ αυτόν που την προκαλεί. Όπως και να έχει, ζύγισε τις καταστάσεις κι αποφάσισε.

 

Το κλειδί είναι η συνεργασία

Πρώτα χρειάζεται η θετικότητά σου, που θα οδηγήσει και τον άλλον σε μια τέτοια στάση. Έπειτα, οι συζητήσεις επί συζητήσεων θα σας βοηθήσουν να βρείτε μια μέση λύση, η οποία θα ικανοποιεί τις ανάγκες και των δύο πλευρών. Όπως και να το κάνουμε, στις ανθρώπινες σχέσεις μια θα συμβιβαστεί ο ένας, μια ο άλλος, όταν η λύση είναι πιο σημαντική από ατέρμονες συγκρούσεις.

 

Προετοιμάσου για τη συζήτηση

Είναι πολύ βοηθητικό να ζυγίσεις τις καταστάσεις πριν συζητήσεις με τον άλλον ώστε να δεις, είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται η αμυντική στάση, ή πρέπει να εστιάσεις στο μοτίβο μιας επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς. Αυτό θα σε βοηθήσει να επικοινωνήσεις στοχευμένα και να αντιμετωπιστεί πιο γρήγορα αυτή η στάση.

Η επικοινωνία με αμυντικούς χαρακτήρες είναι μια δύσκολη, μπερδεμένη κι απαιτητική συνθήκη. Χρειάζεται υπομονή και κατανόηση. Μην ξεχνάς πως ένας άνθρωπος που σηκώνει άμυνα, δεν είναι παρά ένας άνθρωπος που φοβάται. Κι αυτό τελικά, τα λέει όλα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δήμητρα Φαρδογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου