Γιατί πηγαίνω εγώ εκεί, αν δε με συμπαθήσουν; 

Αν δε με θέλουν στ’ αλήθεια κοντά τους;

Αν τους είμαι βάρος και ντρέπονται να μου το πουν;

Μήπως είναι κοντά μου από συμφέρον;

Κι αν δε μ’ αγαπούν;

 

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να μας τρώνε τέτοια εσωτερικά διλήμματα, αφού η αγάπη πάει πακέτο με την έκθεση κι όταν εκτίθεσαι φοβάσαι. Βέβαια, για πολλούς ανθρώπους αυτή είναι μια μόνιμη κατάσταση και συνεχώς νιώθουν ανεπιθύμητοι ή ανάξιοι αγάπης από τους δικούς τους ανθρώπους. Είναι πραγματικά ψυχοφθόρο σε κάθε συναναστροφή σου να σκέφτεσαι τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα, αν σε αποδέχονται, αν σ’ αγαπούν ή υποκρίνονται πως το κάνουν. Κουράζεσαι κι απομονώνεσαι, από την ίδια σου τη φαντασία.

Μπορείς με μερικές απλές ανάσες και βηματάκια ν’ αντιμετωπίσεις όλους αυτούς τους προβληματισμούς, που σου ρουφάνε την ενέργεια, τουλάχιστον πρακτικά, πριν αποφασίσεις να το ψάξεις λιγάκι βαθύτερα.

 

Τι συμβαίνει;

Αρχικά, κάνε μια ειλικρινή εκτίμηση της κατάστασης: σε ποιες περιπτώσεις νιώθεις ανεπιθύμητος κι απέναντι σε ποιους. Δες τις σχέσεις σου λίγο πιο αντικειμενικά κι από απόσταση, σαν να παρακολουθείς τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου. Είναι η ανησυχία σου υπαρκτή ή προέρχεται από φόβο απόρριψης;

 

Έστω ότι συμβαίνει

Έρχεται το δεύτερο βήμα, που είναι ν’ αποδεχθείς πως δε γίνεται να τα πηγαίνεις τόσο καλά με όλους. Αυτό σαφώς αφορά άτομα που δε βρίσκονται στον στενό σου κύκλο, οπότε μιλάμε για συναναστροφές στις οποίες αισθάνεσαι την υποχρέωση να είσαι αρεστός, ενώ καμιά φορά κάτι τέτοιο δεν περνάει από το χέρι σου. Έτσι είναι ζωή, με κάποιους ταιριάζουμε, με κάποιους όχι.

 

Τι σε κάνει να αισθάνεσαι αγάπη;

Υπάρχουν και άλλες σχέσεις στην ζωή σου, μέσα στις οποίες νιώθεις μεγάλη αγάπη. Εντόπισε τι είναι αυτό που σε βοηθάει να την καταλαβαίνεις και να την αισθάνεσαι. Έτσι κάθε φορά που τη συναντάς, θα ξέρεις πώς να την αναγνωρίσεις αλλά και να το υπενθυμίζεις στον εαυτό σου.

 

Ο κύκλος σου

Στην πραγματικότητα καταφέρνεις να ακυρώσεις ένα αρνητικό άτομο περιβάλλοντας τον εαυτό σου με αρκετούς θετικούς ανθρώπους. Αυτοί με την εντιμότητα και την όμορφή αύρα τους θα καταφέρουν να σε απομακρύνουν από τις ζοφερές σκέψεις και διλήμματα που έχεις.

 

Αποδέξου ότι μερικά πράγματα δε σε αφορούν

Ζούμε σε μια εποχή που όλοι αγαπούν να κάνουν hate. Πρέπει να καταλάβεις πως για όλους είναι εύκολο να μιλάνε και να σκέφτονται αρνητικά, είτε από φθόνο, είτε από δικές τους ανασφάλειες. Μόλις, συνειδητοποιήσεις αυτή την πραγματικότητα θα δεις πως ο καθένας παλεύει με δικά του τέρατα ανασφάλειας, δοτικότητας κι εγγύτητας, που πολλές φορές δεν έχουν καθόλου να κάνουν με σένα.

 

Εστίασε σε σένα

Οφείλουμε να κοιτάξουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό και να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Το μυαλό παίζει περίεργα παιχνίδια και ρίχνει έτσι την αυτοεκτίμησή μας οδηγώντας μας στην υπερανάλυση. Το καλύτερο αντίδοτο λοιπόν, σύμφωνα και με έρευνες, είναι η εξωτερική άσκηση, καθώς αυξάνει τη διάθεση και τη θετική αντίληψη για τη ζωή. Δοκίμασε ένα καινούργιο χόμπι, που θα σε κάνει να βρίσκεσαι έξω από το σπίτι σου κι έτσι να αναρρώνεις από το στρες.

 

Είναι σαφώς περίπλοκη μια κατάσταση στην οποία και να σ’ αγαπούν δεν μπορείς να το πιστέψεις. Όμως αποφασίζοντας να εμβαθύνεις λιγάκι παραπάνω, θα δεις πως είναι καταγεγραμμένο στο DNA μας να νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους. Είναι σχεδόν αδύνατον να μην το κάνουμε. Απλώς καμιά φορά, χρειάζεται καθαρή κρίση κι ανοιχτό μυαλό για να το δούμε.

Συντάκτης: Δήμητρα Φαρδογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου