Από πολύ μικρή ηλικία όλοι συνάπτουν σχέσεις, είτε αυτές μένουν σ’ ένα σύντομο φλερτ είτε εξελίσσονται σε μακροχρόνιες και κάποια στιγμή τελειώνουν, όπως άλλωστε κι όλα τα ωραία. Σε αυτό το σημείο δε χρειάζεται να κρατάς κακία σε κανέναν, απεναντίας μπορεί να δεις πού σε βοήθησε το αγαπημένο σου πρώην ταίρι.

Άλλωστε οι πρώην είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι και όσες περισσότερες σχέσεις έχει κανείς τόσα περισσότερα μαθαίνει. Συνήθως, όταν τελειώνει μια σχέση οι άνθρωποι μένουν και σκέφτονται τι λάθη έκαναν και καθώς περνάει ο χρόνος βλέπουν καθαρά αυτές τις συμπεριφορές και τις αναγνωρίζουν. Με αποτέλεσμα να καταλάβουν λίγο καλύτερα τον εαυτό τους, να μάθουν από αυτά τα λάθη και να βελτιωθούν στις επόμενες σχέσεις.

Επίσης, οι πρώην βοηθάνε να καταλάβεις τι θέλεις από μια σχέση πραγματικά, δε χρειάζεται μετά τον χωρισμό να πετάξεις τις καλές στιγμές. Αντιθέτως, αυτές θα λειτουργήσουν ως γνώμονας για το τι έχεις πραγματικά ανάγκη και με αληθινή αποφασιστικότητα θα έρθει η αναζήτηση στο μέλλον. Ο κάθε άνθρωπος έχει την ευκαιρία να σε φέρει αντιμέτωπο με μοναδικά συναισθήματα όπως ζήλια, αγάπη, φόβο, τρυφερότητα, συμπεριφορές που δεν ήταν όμορφες αλλά και συμπεριφορές που υιοθετήθηκαν. Όλα αυτά δεν είναι παρά μια καλή ευκαιρία να δεις πώς το πρώην ταίρι σου σε καθοδήγησε να τα διαχειριστείς όλα αυτά, να αναγνωρίσεις τις πτυχές του εαυτού σου και να τον γνωρίσεις καλύτερα. Μόνο όταν αγαπηθούν όλα αυτά μπορείς να φτάσεις στην ανώτερη εκδοχή σου. Εδώ μιλήσαμε για αγαπημένο πρώην αλλά και αναφέραμε άσχημα συναισθήματα κατά την πορεία της σχέσης και υπάρχει λόγος γι’ αυτό.

 

Get Over It! | eBook


€5,00

-----

 

Ακόμα κι οι άσχημες συμπεριφορές, που σε δυσκολεύουν μες στη σχέση φανερώνουν την εσωτερική σου δύναμη, που είναι τα όριά σου και το πόσο δυνατός είσαι για να τα ξεπεράσεις όλα αυτά. Η αναγνώριση της εσωτερικής σου δύναμης μόνο μεγαλύτερη αυτογνωσία μπορεί να σου προσφέρει και εν συνέχεια να σε βοηθήσει να γίνεις δύναμη για κάποιον άλλον που θα σε έχει ανάγκη.

Ο κάθε πρώην λοιπόν, ακριβώς επειδή είναι πρώην δείχνει τι χρειάζεται ο εαυτός σου πραγματικά από μια σχέση, κι απ’ αυτόν μαθαίνεις κάτι παραπάνω για εσένα και φτάνεις πιο κοντά στην εύρεση του κατάλληλου ανθρώπου για σένα.

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω μέσα σε μια σχέση συνυπάρχεις μ’ ένα άλλο άτομο, μαθαίνεις να το φροντίζεις, να τ’ ακούς, να το σέβεσαι  και να μοιράζεσαι μαζί του. Αυτό από μόνο του είναι μια δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία κι ακριβώς επειδή την επιτυγχάνεις, βλέπεις όσα μπορεί να καταφέρει ο ανώτερος εαυτός σου. Είναι πολύ σημαντικό να μην παραληφθεί πως οι πρώην σε βοήθησαν να γνωρίσεις τον εαυτό σου και σε ερωτικό επίπεδο μέσα από όλες τις στιγμές αγάπης και τρυφερότητας που ζήσατε. Γιατί μ’ αυτές ξεδιπλώθηκε κι η ερωτική σου πλευρά και γνώρισες καλύτερα τις ανάγκες της. Όλες οι ευχάριστες στιγμές σου έμαθαν όσα δε θα μπορούσες να μάθεις αν ήσουν μόνος σου, ακριβώς γιατί με κάθε άνθρωπο που ήσουν, ήταν ξεχωριστός με τη δικιά του σωρεία γνώσεων. Χάρη σε αυτές μαθαίνεις τι δε θα ξανά επαναλάβεις, τι πρέπει να εκτιμήσεις και ας το είχες δεδομένο, τι επιθυμείς να ξαναζήσεις και τι λες -ευτυχώς που το έζησα έστω και για μία φορά.

Πάντα θα κουβαλάει ο καθένας ένα κομμάτι από τους ανθρώπους που έζησε -έστω και κάτι μικρό- μαζί τους, γι’ αυτό μην τους κατηγορείς τους πρώην. Χωρίς αυτούς ίσως να μην ήσουν αυτός που είσαι σήμερα ή να μην είχες ανακαλύψει ένα κομμάτι σου. Όλες οι αναμνήσεις και τα μαθήματα που σου πρόσφεραν απλόχερα οδήγησαν στην εσωτερική συνειδητοποίηση του ποιος είσαι κι έτσι όσο περνάει ο καιρός θα γίνεσαι η καλύτερη εκδοχή σου. Σεβασμός και μόνο αυτό χρειάζεται απέναντι σε ό,τι σου δίδαξαν οι πρώην καθώς συνέβαλαν στην ανάπτυξη της πλήρης εκδοχής του εαυτού σου, ακόμα και αν αυτή έχει τα θεματάκια της.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δήμητρα Φαρδογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου