Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που για τους περισσότερους φοιτητές συνδέεται μόνο με μια λέξη. Αυτή δεν είναι άλλη από την εξεταστική, που φτάνοντας κάθε φορά, σταματάς να χαίρεσαι, να κοιμάσαι, να ελπίζεις, να υπάρχεις. Βγαίνει το πρόγραμμα, ξεκινάς οργανόγραμμα διαβάσματος, απλώς για να μην το τηρήσεις ποτέ. Το σκηνικό σε θέλει να είσαι πάνω από τα βιβλία στις 12 το βράδυ, προσπαθώντας να βγάλεις την ύλη του μαθήματος που δίνεις στις 9 το πρωί- γιατί αν δεν είναι σερί δεν το θέλουμε.

Όσοι φοιτητές που σέβονται τον εαυτό τους το έχουν κάνει έστω και μια φορά αυτό. Είναι πολλοί οι λόγοι που η εξεταστική του Ιανουαρίου πάει περίπατο και βγάζεις μόνο τρέχοντας τα sos. Αρχικά, οι περισσότεροι βρίσκονται ακόμα σε mood διακοπών. Μετά, είναι πολύ δύσκολη και η επιστροφή στην καθημερινότητα διότι μέχρι ν’ αποφασίσεις να συμμαζευτείς και να στρωθείς, έχουν περάσει οι μέρες περιθωρίου και πρέπει να τρέχεις να βγάλεις την ύλη. Επίσης, τον Ιανουάριο γίνεται η επιστροφή όλων των φοιτητών στα φοιτητικά σπίτια τους κι οι επανενώσεις δίνουν και παίρνουν. Αυτό λοιπόν, συνεπάγεται καφέδες και κόντρα καφέδες, για να μη μιλήσουμε για πρώην. Με όλα αυτά στα σούρτα φέρ’ τα, πού μυαλό για διάβασμα και φυσικά πού θάρρος ν’ ακυρώσεις την παρέα που κανονίζει το ένα φαγοπότι μετά το άλλο.

 

 

Επομένως, άμα το σπίτι σου σε βλέπει σαν guest star, τα βιβλία σου δε θα σε βλέπουν καθόλου. Σε όλα αυτά θα προσθέσουμε και το Netflix που δε βοηθάει καθόλου την κατάσταση. Εννοούμε φυσικά πως τον Ιανουάριο αποφασίζει να κυκλοφορήσει τις νέες σεζόν από σειρές που έχεις δει ήδη ή κυκλοφορεί εντελώς νέες σειρές. Ανάμεσα στο δίλημμα να δεις μια σεζόν σ’ ένα βράδυ ή να διαβάσεις 20 σελίδες μαθήματος, κερδίζει με διαφορά το πρώτο και το διάβασμα γίνεται μέρα με τη μέρα καπνός.

Ύστατη λύση είναι επίσκεψη στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, μήπως κι έρθει η έμπνευση για διάβασμα- γιατί όπως και να το κάνουμε όταν τους βλέπεις όλους να διαβάζουν σε πιάνουν κι εσένα οι τύψεις. Μπορεί λοιπόν, το διάβασμα εκεί να είναι αποδοτικό, αλλά είναι δύσκολο σε καθημερινή βάση ν’ αφήνεις τη ζεστασιά του σπιτιού σου και να τρέχεις αλλού. Διότι και πάλι, μειώνεται ο χρόνος διαβάσματος. Βέβαια, εδώ που τα λέμε, αν εσύ δεν έχεις συνηθίσει στο συστηματικό διάβασμα, δεν μπορείς να ρίχνεις την ευθύνη στη μαμά, τον φίλο, την τεκίλα, το σπίτι και το YOU. Είναι πολλοί αυτοί που βγάζουν την ύλη 2 μέρες πριν το κάθε μάθημα, διαβάζουν μόνο τα σημαντικά, ζητάνε σημειώσεις γιατί δεν πάτησαν ποτέ στην παράδοση, αντιγράφουν όσο μπορούν και βασίζονται στην τύχη του να πέσουν όσα πήρε το μάτι τους. Ζουν ανάμεσά μας και πολύ συχνά πετυχαίνουν μ’ αυτόν τον τρόπο- τι να κάνουμε τώρα.

Το μυστικό για την επιτυχία σε κάθε εξεταστική Ιανουαρίου είναι η ισορροπία. Όση τρέλα κι αν σε πιάσει να διαβάσεις βδομάδες πριν, κάποια στιγμή θα κουραστείς. Καλύτερα να παρακολουθείς όσο μπορείς τη σχολή σου, να κρατάς οργανωμένες σημειώσεις και να μη χάνεις επαφή με κανένα μάθημα. Κάνε όλες τις εργασίες με μπόνους βαθμούς -δε θα βγεις ποτέ χαμένος- και φτιάξε ένα σωστό κι αποδοτικό πρόγραμμα διαβάσματος, που θα λειτουργεί πάνω σε σένα και δε θα είναι ουτοπικό. Μαζί, χρειάζεται και η σωστή οργάνωση του χώρου διαβάσματός σου, ανάλογα με το τι σου ταιριάζει. Βήμα-βήμα και χωρίς τρελές προσπάθειες θα δεις πως θα τα καταφέρεις κι εκείνες οι απάλευτες εξεταστικές, θ’ ανήκουν στο παρελθόν σου.

Συντάκτης: Δήμητρα Φαρδογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου